Най-богатият в света Карлос Слим – скромният милиардер

Карлос Слим. Снимка: личен сайт

Най-богатият човек в света, мексиканецът Карлос Слим, е далеч от начина на живот на т.нар. каймак на обществото, определяйки си месечна заплата от порядъка на 20 000 евро – доста скромна сума на фона на огромното му състояние, разкрива новия му портрет, издадения от негов съотечественик. Хосе Мартинес публикува за първи път книгата си „Карлос Слим, нередактиран портрет“ през 2002 г., но в последствие осъвременява съдържанието, „тъй като той се превърна в най-богатия човек в света“, както обясни за АФП.

Слим от години е в челната тройка на милиардерите заедно с американците Бил Гейтс и Уорън Бъфет, но тази година бе поставен на първо място от сп. „Форбс“, според което авоарите му възлизат на 53,5 милиарда долара. „Богатството му вероятно е още по-голямо“, подчерта Мартинес пред АФП, обяснявайки водещата позиция на бизнес-магната с „експанзията му в Латинска Америка чрез „Америка мовил““. „Америка мовил“, компанията майка в отрасъл „телекомуникации“ на империята Слим, е номер едно в мобилната телефония в Латинска Америка с около 200 милиона клиенти. Курсът на акциите й е скочил с 35 процента за година според „Форбс“.

Карлос Слим, по образование инженер, изгражда корпорацията си върху фиксираната и мобилната телефония, изкупувайки през 1990 г. компания „Телмекс“ от държавата. Оттогава разшири „гамата“ с финанси, търговия, хотелиерство и телевизия.
През последните 10 години той е вложил 60 млрд. долара в Латинска Америка, а миналата година наля 250 милиона долара в капитала на изпадналия във финансови затруднения американски всекидневник „Ню Йорк таймс“.

„Той не разполага с никакво право на глас, направи го, за да помогне на вестника, изпаднал в криза, и възнамерява да продава, но до момента издателската група още не се е възстановила“, обясни Мартинес. Корпорацията му е вездесъща в Мексико – до такава степен, че столичен ресторант уточнява под формата на остроумна шега, че е „единственото място в Мексико, което не принадлежи на Карлос Слим“.

При все това Слим – петото дете на ливански емигрант и самият той баща на пет деца – е много дискретен човек. „За разлика от аристократи, монарси и други личности от хайлайфа, той е изключително непринуден“, изтъква Мартинес. „Човекът, изградил всичко това, си е определил месечна заплата от 24 000 долара, при положение, че държи контрола на 30-40 процента от фондова борса в Мексико“, отбелязва той след дълги часове на разговори с милиардер, който доскоро носел пластмасов ръчен часовник.

„Той е алергичен към публичността и живее скромно“, казва биографът в ревизирания и коригиран портрет. „Излишества няма и в централата на корпорацията, където целият висш мениджмънт работи с една секретарка“, разказва той. Единственият истински външен белег за изключителното му благосъстояние е колекцията му от предмети на изкуството – най-богатата в Латинска Америка, с най-много скулптури на Огюст Роден, изложени извън Франция – намираща се в неговия частен музей, ръководен от една от дъщерите му.

„Бих казал, че съм скромен, децата ми – също. При това по желание и убеждение, а не чрез дисциплина“, заявява в биографичния си портрет човекът, чието правило е никога да не прави бизнес с политици – нещо, което го отличава от много от предприемачите в страната му.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.