Мистериозен убиец в Рим сглобява скелети от жертвите си

Сглобеният скелет, дело на серийния убиец. Снимка: от тв екрана

Полицията на Рим е по следите на мистериозен сериен убиец, който сглобява от костите на жертвите си нови скелети. Всичко започва на 31 октомври 2003 г., когато пенсионерът Либеро Ричи от известния с престъпността си римски квартал „Маляна“ излиза да направи обичайната си разходка и повече не се връща. Носи връзка ключове и документи за самоличност. Роднините му сигнализират полицията, но разследването не дава резултати и 77-годишният пенсионер става един от 500-те души, които безследно изчезват всяка година в Рим. Повечето от тях никога не биват открити.

Роднините на Ричи участват в италианската програма „Кой го е виждал“, за да призоват хора, които знаят нещо за изчезването на пенсионера да се свържат с тях. Никакви сигнали не се получават в редакцията на емисията, в полицията или в семейството на Ричи. Почти 4 години след това, през лятото на 2007 г. край „Маляна“ е регистриран един от обичайните пожари по поречието на река Тибър, причинени от големите жеги. Пожарникари се отзовават на сигнала в изоставено място, в което доминират високи тръстики, трева и храсти. Пожарът е овладян за 20 минути.

При последен оглед на мястото пожарникарите се натъкват на ужасяваща гледка – череп, отделен от скелет на възрастен човек, който е бил среден на ръст. Китките и стъпалата обаче липсват. Пожарникарите предполагат, че черепът се е откъснал от скелета под силата на водната струя, с която те са гасили пожара. В близост намират дрехи, ключове и документи за самоличност, които се оказват на името на изчезналия Либеро Ричи. Ключовете съвпадат с ключалката на врата на блока му.

Повикан е съдебен лекар, който констатира, че по тялото няма остатъци от меки тъкани. При пожар, когато тялото е обхванато от пламъци, е възможно да оцелеят някои тъкани по него. Така съдебният лекар стига до извода, че не пожарът е причинил смъртта на човека, чиито скелет е намерен, че той е лежал много време на това място, месеци, а дори и години наред, и че в близост до река, където има много насекоми, последните могат да изядат месото много бързо, само за 14 дни, което обяснява защо по костите на скелета е нямало останки от меки тъкани.

Роднините на Либеро Ричи са уведомени, че е намерено тялото на баща им. От единия син е взет ДНК материал за съпоставяне с ДНК материал, взет от дясната бедрена кост на намерения скелет. Полицията не иска да обсъжда друга версия за самоличността на скелета, въпреки твърденията на роднините, че Либеро Ричи никога не се е разхождал в този район или че дрехите, намерени до скелета, изобщо не са негови.

ДНК пробите обаче се оказват несъвместими и съдебните лекари решават, че синът на Либеро е незаконен. Взимат проби от другия син на пенсионера и те са съпоставени този път с ДНК материал от пищялната кост на скелета. Резултатът е още по-смайващ. Пробите не само, че не съвпадат, но освен това показват този път, че скелетът е на жена.

Така по нареждане на главния прокурор на Рим Джовани Ферара екип от патоанатоми от лабораторията по съдебна медицина в римския университет Сапиенца започват подробен анализ на ДНК материал от различни части на скелета. Резултатът е, че това не е скелет на един и същи човек, а компилация от кости на три жени и на двама мъже.

Черепът и гръбначният стълб са на жена на 45-55 години, починала в периода ноември 2003 г. – ноември 2006 г. Костите на долните крайници били на две жени, едната на 20-35 години, починала в периода ноември 1992 г. – февруари 1998 г., а другата на 35-45 години, починала между април 1995 г. и декември 2006 г. Раменните кости били на мъж на възраст 40-50 години, починал между февруари 2002 г. и октомври 2006 г. Тазът бил на мъж на възраст 25-40 години, починал между февруари 1986 г. и октомври 1989 г. Нито една от костите не била на пенсионера Либеро Ричи.

Според екипа става дума за серийни убийства извършени от почитателите на сатаниски култ, или от един единствен човек, пристрастен към колекционирането на скелети и компилирането на костите от тях в напълно нов скелет. Втората версия постепенно надделява.

Първоначалните теории, че въпросният колекционер се е снабдил с костите след отваряне на гробове в района, се оказали неоснователни, защото вандалски актове в гробищни паркове не били констатирани. По анализираните кости пък не били открити следи цинк и дърво, което да навежда на мисълта, че те са престояли известно време в ковчези, преди да бъдат извадени оттам и превърнати в макабрената находка.

Според патоанатомите човекът, който е сглобил скелета, е имал много добри познания по медицина и анатомия, защото костите били съединени много правилно и точно. Разследващите случая обаче не могат да твърдят със сигурност, че всички кости от намерения скелет са само от пет човека. Те имат притеснения, че може да става дума за кости на много повече хора и предполагат, че костите най-вероятно са на незаконни имигранти, чието изчезване може да остане много по-дълго време незабелязано.

Според разследващите намирането на информация за Либеро Ричи може да хвърли светлина върху случая. Те предполагат, че изчезналият пенсионер или е свързан с колекционера-компилатор на кости или пък е видял нещо, свързано с него, което е станало причина за неговото изчезване, а може би и за неговата смърт.

Някои се опитват да свързват случая с „Бандата от Маляна“. Главните дейности на тази неофашистка група са били пране на пари, трафик на наркотици и на оръжие, рекет и др, но тя е свързана и с мафията и е замесена в големи терористични нападения, като убийството на премиера Алдо Моро, на божия банкер Роберто Калви, на журналиста Кармине Пекорели или бомбения атентат на болонската гара през 1980 г., в който загинаха 85 души.

Смята се, че бандата е замесена и в отвличането на ватиканската гражданка Емануела Орланди през 1983 г. Разследването по това изчезване беше подновено неотдавна. Полицията обаче не смята, че „Бандата от Маляна“ има нещо общо с казуса с колекционирането на костите и компилирането им в изцяло нов скелет.

За жителите на Италия случаят с така наречения компилатор на скелети си остава едно от най-зловещите престъпления и те с ужас очакват полицията да се натъкне на негов нов подреден пъзел от костите на негови жертви.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.