Безпилотният „Зефир“

постави рекорд

Безпилотният самолет „Зефир“ (Zephyr), захранван със слънчеви батерии, счупи всички рекорди за непрекъснат полет и до неделя продължаваше да лети девети ден. Създателите му възнамеряват да го държат във въздуха още една седмица (виж тук брояч с времето на полета).

„Зефир“ (Zephyr) е разработка на британската компания за отбранителни технологии „Кинетик“ (QinetiQ). Самолетът излетя от военния полигон „Юма“ в американския щат Аризона на 9 юли и обикаля над Ню Мексико на височина от около 16 километра.

Предишният му неофициален рекорд от 82 часа във въздуха отдавна е надминат, както и официалният рекорд за безпилотен полет от 30 часа и 24 минути, поставен през 2001 г. от RQ-4A Global I на американската компания „Нортръп Грумън“.http://www.youtube.com/watch?v=-EMH-eOISHs

Видео & Музика
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.