Станишев заплете съвсем политическия пъзел

Това, че премиерът Станишев уволни двамата зам.-министри, които бяха набъркани в скандала със следствието, и покани самия им шеф Румен Овчаров да излезе в отпуск, е сериозно сътресение във властта.
Логиката на политическото поведение изисква точно така да действа един премиер при корупционна криза. Как иначе? След като стане ясно, че зам.-министърка и следователки са контактували съмнително, за да прикриват човек в разследване за корупция, каквото е делото за „Топлофикация”.
От друга страна – тук е България. Търпимостта към подобни скандали е висока. Поради партийни пристрастия различни уличени политици са оставали с висока степен на доверие.
Само ден преди Станишев да оповести решението си, вицепремиерът Овчаров каза, че няма да подава оставка и няма да излиза в отпуск. Очевидно сме свидетели на вътрешнопартиен сблъсък от голям мащаб. А уж Румен Овчаров и Румен Петков били премиерите в сянка. Оказва се, че не е точно така. И най-вероятно другият силен в БСП Румен Петков е подкрепил решението на Станишев.
При друга ситуация Овчаров би победил във вътрешнопартийната битка. Но България е вече член на ЕС и е силно критикувана за бездействието срещу корупцията във високите етажи на властта. Друго неудобство е, че България се управлява от тройна коалиция. И въпреки че премиерът и най-важните министерства се на БСП, няма как „партията на власт да прикрива своите мерзавци”, както е казал при друг случай комунистическият идол Ленин. Пък и разобличителят на Овчаров – шефът на следствието Ангел Александров – е фаворит на ДПС и е предизвикал скандала вероятно с подкрепата на Доган.
Какво следва от тук нататък? Ще си отиде ли окончателно Овчаров? Трудно е да се каже. Твърде силен е вътре в партията. Столичните социалисти си го избраха за шеф при вътрешнопартиен сблъсък на местно ниво. Той самият държи в ръцете си незнайно какви лостове. Може само да се предполага – Овчаров е в енергийния бизнес отдавна. Както е известно, България изнася ток на смешни цени – средно около 3,1 цента на киловатчас (доста по-ниско, отколкото се търгува на вътрешния пазар). Токът се продава чрез посредници. Комисионите са огромни и лесно се прикриват финансови потоци в една или друга посока. Всичко зависи от властта в енергетиката. Както е известно шеф на НЕК е кумът на Овчаров. А шефът на АЕЦ „Козлодуй” пък е кумец на Овчаров. С Овчаров е свързан и уличеният бизнесмен Красимир Георгиев, заради когото стана следователският скандал. Овчаров е главната действаща фигура при провеждането на руските интереси в България – АЕЦ „Белене”, нефтопроводът „Бургас-Александруполис”, договор с „Газпром” за доставки до 2030 г…
И, оказва се, премиерът Станишев, който е руски възпитаник и наполовина руснак, отстрани от властта точно него… Поне засега.
Едно е сигурно – оцелее ли Овчаров, ще поведе мощно БСП към дъното.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.