Глобалното застаряване засегна България

62-годишна роди 2 деца.
68-годишен ще учи право.
69-годишна  с 3 байпаса скача с бънджи.
70-годишен лети с делта-планер над Разлог.
84-годишен живее в колата си, пътува, където му харесва и пише книги.

Доскоро такива сведения идваха от другия свят – я от САЩ, я от Япония…
Е, и ние, в България сме вече елемент от глобалното застаряване.

Последиците от това са не само икономически, както изглежда. По-лошо: последиците засягат самата човешка природа.
До 10-тина години никой няма да може да спре клонирането – след като е възможно, все някъде ще се прави. Ще се появят практически безсмъртни хора. Най-дребната новост ще бъде различен вид на класите: богатите – редовно ъпгрейднати, хубави и здрави, бедните – грозни, болни и умрели.

Ще се обърне сегашната тирания на младите над старите. При новото съотношение младостта ще е робство на старостта. От дойни крави „дъртите“ се превръщат в консуматори, които с течение на времето ще имат все по-голям ресурс.

Трудно е да си представим: мода за старци, правилна храна, филми, в които влюбените се срещат отново след 217 години и заживяват щастливо, младоци разказват приказки, бабички скачат и хвърчат…

Силиконът е просто шегичка, става дума за живота и смъртта, каквито си ги представяме сега. Изглежда четящите тези редове ще сме последните, които ще умрат, както са умирали преди нас.

Какво ще бъде тогава щастие или нещастие? Как богатите и живите ще удържат бедните и оставените да умрат – не ми се мисли… ще се задоволя със 70-80 годишен живот.

P.S. Умен читател не се трогна:

– Чудо голямо, просто ще вдигнат пенсионната възраст и ще си слушат Beatles още 500 години.
– Уж си умен, а не искаш да разсъждаваш за истински важните неща. Нямало днес Голям разказ…
– Виж, ти ме караш да кажа, че предпочитам да съм беден и болен, вместо здрав и богат.
Ти, ако искаш, мри, аз ще си живея да видя какво ще стане.

P.P.S.

Вече виждате защо Глупав писател реши да убие Умен читател преди да е станал вечен.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.