Баронеса от МИ-5: Войната в Ирак разпали джихада

Войната в Ирак засили неимоверно терористичната заплаха за Великобритания и радикализира голяма част от цяло поколение младежи, твърди бившата шефка на британското вътрешно разузнаване МИ-5 Илайза Манингам-Булър. Решението да бъде свален иракския лидер Саддам Хюсеин доведе до дълготраен стратегически проблем, тъй като даде време на „Ал Кайда“ да изгради бастион в Афганистан без съпротива, заяви пред комисията за разследване на британското участие във войната Манингам-Булър, която оглавяваше МИ-5 от 2002 до 2007 г.

По думите й участието на британските сили в конфликта е допринесло за радикализирането – „поради липсата на по-добра дума“ – на цяло поколение, което видя в намесата в Ирак и в Афганистан атака на исляма. „Може да се каже, че дадохме на Осама бин Ладен иракския му джихад, така че той успя да се наложи в страната така, както не бе успявал преди това“.

Председателят на комисията сър Джон Чилкот публикува документ от баронесата от март 2002 г., в който тя ясно предупреждава правителството, че обявяването война на Ирак ще засили терористичната опасност на Острова. От текста става ясно, че по това време МИ-5 не е смятало Ирак за сериозен източник на подобна заплаха за британските интереси и не е разполагало с достоверни доказателства за връзка между Саддам Хюсеин и атентатите от 11 септември в САЩ.

Нищо, което да свързва атентатите с Ирак, не е било открито преди интервенцията през 2003 г., потвърди пред комисията за разследване Манингам-Булър. „Нямаше достоверно доказателство, което да сочи подобна връзка, и същата, доколкото знам, бе и преценката на ЦРУ“. По думите й тази преценка не била посрещната благосклонно от някои кръгове в американската държавна машина.

Според бившата шефка на МИ-5 онези, които се застъпвали за започването на войната, придавали преувеличено значение на отделни късчета неубедителна разузнавателна информация. Манингам-Булър опроверга и твърденията от времето на правителството на Тони Блеър, че режимът на Саддам Хюсеин е притежавал оръжия за масово унищожение и е бил готов да ги използва.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.