Кръстникът бащица – руските медии жилят Лукашенко

В най-гледаното време в петък върху телевизионните зрители в Русия се изля нова порция от тайните на минския двор, пише в. „Московский комсомолец“. Става дума за телевизионния филм „Кръстникът бащица – 2“, излъчен от руския канал НТВ след първата част, показана в Русия на 4 юли.

Отново прозвуча темата за отвлечени в Беларус политици. Според филма, беларуските власти упражняват тотален контрол върху обществото, а повишеният жизнен стандарт на хората се дължи на огромните дотации, отпускани от Русия – 52 милиарда долара за 15 години. Филмът разказва за приятелството на беларуския президент Александър Лукашенко със сваления киргизстански лидер Курманбек Бакиев, с грузинския държавен глава Михаил Саакашвили и руския олигарх Борис Березовски, получил политическо убежище във Великобритания.

Имало и „пикантни подробности от личния живот“ на Лукашенко, който пренебрегвал законната си съпруга Галина и се увличал по млади волейболистки от националния отбор. „Последен щрих от демоничната картина е уважителното отношение на Лукашенко към Хитлер“.

„Кръстникът бащица – 2“ естествено не бе показан в самата Беларус, а сайтовете на местната опозиция бяха безпощадно заглушавани и през двата почивни дни. Според мнозина експерти, след тази информационна артилерийска подготовка може да си кажат думата и руските политически лидери, отбелязва всекидневникът. Този път Лукашенко решил да не мълчи и обвинил своите колеги, които давали тези команди, но допълнил: „Няма да им отвръщаме на мръсотията с мръсотия“.

Ужилванията на руски медии са неприятни, но не и смъртоносни за беларуския лидер. Според анкетите рейтингът на Александър Григориевич надхвърля 40 на сто. Многобройните кандидати на опозицията имат по 2-3 процента, а взети заедно – към 25 на сто. С някоя и друга манипулация върху резултатите се очертава „бащицата“ да спечели убедителна победа в първия тур на беларуските президентски избори след няколко месеца, прогнозира „Московский комсомолец“.

Според беларуски политолог, цитиран в „Независимая газета“, информационните атаки по адрес на Лукашенко са опит на Москва да сплаши своя вироглав съюзник и да го направи по-сговорчив. Москва има интерес да види „свой“ президент в Беларус, а не само да се отърве от Лукашенко. Засега обаче Кремъл не разполага с такъв човек, а и не харесва нито един от евентуалните кандидати на местната опозиция. Освен това, протеже на Москва няма особени шансове да спечели изборите в Беларус, заявява анализаторът пред „Независимая газета“.

Филмите „Кръстникът бащица“ – първа и втора част, чиито автори обвиняват беларуските власти, че са замесени в политически убийства, може да изиграят ключова роля за сплотяване на опозицията в Беларус, твърди обаче „Комерсант“.

Сигналите от Русия, че Москва е готова да участва в разкриването на случаи с изчезнали опоненти на беларуския режим, вдъхновиха опозицията за масова кампания срещу властите в Минск. Така местен наблюдател коментирал за вестника намеренията на опозиционери да организират след месец в Беларус протестен митинг и шествие под наслов „Настояваме за международно разследване на случаите с изчезналите“. Тъй че „антилукашенковските“ предавания на руска телевизия си казват думата в месеците преди президентските избори в Беларус, насрочени за началото на 2011 г., коментира „Комерсант“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.