Руски медии: Зависимостта на България от „Газпром“ остава

България и Русия подписаха в събота „пътна карта“ за изграждане на газопровода „Южен поток“, а също и протокол за доставки на руски газ в България. Енергийният министър на Русия Сергей Шматко обеща, че от юни 2011 г. ще има директни контакти между „Газпром“ и „Булгаргаз“ и няма да останат никакви посредници. Според Шматко има и договореност България да получава газа на преференциални цени, което ще намали крайната цена за българските потребители, посочва московското бизнесиздание „Ведомости“.

Министърът на уточни за какви преференции става дума. Съветничката му Ирина Йосипова пренасочи въпросите към „Газпром“. А представителите на концерна ги оставиха без отговор. „Газпром“ не разкрива цените. Тези дни българският премиер Бойко Борисов каза, че газът излиза на България едва ли не двойно по-скъпо, отколкото на Германия. А първият руски вицепремиер Виктор Зубков – че цената на границата е 339 долара за 100 кубични метра (което, общо взето, е средноевропейското ценово равнище на „Газпром“).

Яснотата е малко и около „Южен поток“, продължава „Ведомости“. С позоваване на български медии изданието отново цитира Борисов, който обещава създаване на съвместно предприятие за българската отсечка до февруари 2011 г. Цитиран е министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, че българската отсечка се очаква да струва 835 милиона долара.

Строителният график остава неизвестен, но според Интерфакс, в проекта „Южен поток“ ще бъдат задействани и днешните мощности на България – 17 милиарда кубически метра. Това означава, че новите газопроводи ще могат да транспортират 46 милиарда куб.м годишно, отбелязва „Ведомости“. Проектната мощност на отсечката до България по дъното на Черно море остава същата – до 63 милиарда куб.м, заявила съветничката на министър Шматко Ирина Йосипова.

Резултатът от газовите преговори в България е задоволителен за всички, заяви вицепрезидентът на Газпром Александър Медведев. Той обобщи резултата от преговорите за „пътна карта“ на газопровода „Южен поток“ и за доставките на синьо гориво, информира на сайта си радио „Ехото на Москва“. „След преговорите България получи допълнителни предимства. Още от 1 юли например газът ще започне да идва в страната на по-ниски цени от предвидените в действащите договори“, казал представителят на „Газпром“.

По думите на Медведев, цитирани от ИТАР-ТАСС, в момента няма конкуренция на пазара за нови газопроводи. Изчисления на експерти показват, че в най-близките години потреблението на газ в Европа ще нарасне и капацитетът на всички газопроводи – „Северен поток“, „Южен поток“ и „Набуко“ , а също и на останалите източници на газ, няма да е достатъчен, за да задоволи търсенето изцяло, добавя „Ехото на Москва“.

Проучване на Европейския център за международна икономическа политика (ECIPE) констатира, че България и Латвия са държавите, най-зависими от руската компания „Газпром“, съобщава украинският сайт korrespondent.net. Най-малко уязвими за евентуални спирания на доставките от „Газпром“ според експертите са Португалия и Холандия. Руският монополист стои зад повечето неотдавнашни прекъсвания на газовите доставки за ЕС, припомня сайтът.

„Повечето пазари в Централна и Източна Европа са заключени в здрави едностранни отношения с „Газпром“, и то не само като единствен доставчик на газ, но и като инвеститор на вътрешните пазари, а също и чрез дългосрочни договори за газови доставки. Всички стимули на местните газови пазари са изместени така, че да е изгодно на „Газпром“, твърдят експертите от Европейския център за международна икономическа политика според korrespondent.net.

„С цел да намали зависимостта от „Газпром“, българското министерство на икономиката заяви в петък, 16 юли, че подкрепя плановете за добив на шистов газ в България от американските компании „Шеврон“ и „Интегрити тауърс инкорпорейтид“, добавя украинският сайт.

По БТА

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.