„Сектата на революционерите“ обяви война на медиите. Кои са екстремистите в Гърция

Снимка: Пресцентър на МВР

„Намираме се в началото на нов цикъл от кървави нападения от новото поколение терористи. Те са прегрупирали, променили са филосифията на действия и вече може да нанесат удар по когото и да е във всеки момент. След пакета-бомба в министерството за защита на гражданите, дойде и убийството на журналиста и никой не знае какво ще последва“.

Това изявление на висш офицер от полицията показва страховете, но и пълната изненада на властите по сигурността след убийството на журналиста, извършено от терористичната организация „Секта на революционерите“ призори пред дома му в атинския квартал Илиуполи.

Това е първото убийство на представител на медиите от въоръжени организации, които продължават да действат, след като в Гърция бяха разбити групировките: 17 ноември: „Революционна борба“ през лятото на 2002 г.

37-годишният журналист, който работил като шеф на новините в радиостанция „Тема“, но името му се е появявало в електронен сайт, наречен „гризач“, занимаващ се с различни разследвания, бе убит с 16 куршума на входа на кооперацията, в която живееше със съпругата и сина си от година насам. Сократис Гиолиас е работил заедни и със скандалния водещ Макис Триандафилопулос от телевизионния канал „Алтер“, но впоследствие двамата са се разделили.

Според офицери от полицията призори четирима души с бяла кола „Хонда“, открадната миналата събота, се приближили до блока на журналиста, чийто апартамент се намирал на втория етаж. На третия етаж над него живее неговият кум, лекоатлетът от миналото Костас Кендерис, който в момента на покушението е отсъствал от дома си.

От колата слезли трима души, които по сведения на съпругата на журналиста били облечени с едни и същи дрехи с емблеми на охранители. Един от тях държал деветмилиметров пистолет, а другият също бил с такъв пистолет сръбско производство „Застава“.

Третият позвънил на вратата на апартамента. Неизвестното лице казало на журналиста да слезе долу, тъй като „някои крадат автомобила му“. Сократис Гиолиас слязъл и отворил външната врата, след което бил подложен на кръстосан огън от двамата въоръжени. Той е бил прострелян в главата, тялото и краката. Смъртта му е настъпила мигновено. Тримата избягали към колата и след това изчезнали.

Според свидетелка лицата им не са били с маски. Нападателите са носели бронежилетки. Полицията определя показанията на свидетелката като нясни. Колата на терористите бе открита изгоряла близо до покушението.

От балистичната експертиза бе установено, че оръжието, изпозвано от нападателите е същото, което организацията „Секта на революционерите“ е използвала при трите си атаки, на 3 март 2009 г. срещу полицейското управление близо до затвора Коридалос в Атина, на 17 март същата година те нападнаха телевизионния канал „Алтер“, а на 17 юни 2009 г. с него бе убит полицаят от антитерористичната служба Нектариос Савас. Второто оръжие, с което е бил убит журналистът, също е било използвано за покушението на охранителя Савас. И при трите нападения терористите са били трима.

„Сектата на революционерите“ заплашваше, че ще нанесе удар още от 2009 г. След стрелбата по телевизионния канал „Алтер“ в своя прокламация тя обяви, че се насочва към журналистите.

Офицери от полицията бяха събрали още през пролетта на 2009 г. данни чрез СРС-та за самоличността на трима членове на организдацията. Те бяха убедени, че „Сектата на революционерите“ е свързана с организацията „Заговор на ядрата на огъня“. През последните месеци обаче следите на заподозряните се загубиха. Миналата година дори бе изказано мнение, че организацията е пред разпад заради конфликт между нейните членове във връзка с убийството на охранителя Нектариос Савас. Тази оценка обаче се оказа погрешна и изглежда блокира действията на властите.

Основните екстремистки организации в Гърция

Ройтерс

Агенция Ройтерс предлага някои факти за основните левичарски бунтовнически групировки, които действат в Гърция:

СЕКТА НА РЕВОЛЮЦИОНЕРИТЕ: Групировката се появи през февруари 2009 г. , когато извърши въоръжено нападение срещу полицейски участък в Атина. Няколко седмици по-късно двама мъже с качулки стреляха по сградата на гръцката частна телевизия „Алтер“ в югозападната част на Атина. При изстрелите нямаше ранени.

„Сектата на революционерите“ обикновено поема отговорност за нападенията си на компакт дискове, които изпраща до медиите. В изявленията си организацията заявява, че нейна мишена са полицията, политици, адвокати и журналисти.

През юни 2009 г. „Сектата на революционерите“ пое отговорност за убийството на полицай от силите за борба с тероризма в Атина. Полицаят бе прострелян няколко пъти от близко разстояние. Това бе първата смъртоносона атака след бунтовете през 2008 г.

РЕВОЛЮЦИОННА БОРБА: Тази организация се появи през септември 2003 г., около година след залавянето на екстремистката групировка „17 ноември“, която уби над 20 гръцки и чуждестранни дипломати, бизнесмени и политици през 27-годишното си съществуване.

През 2006 г. „Революционна борба“ осъществи опит за убийство на министър, а през 2007 г. извърши нападение с гранатомет срещу американското посолство в Атина, причинявайки леки материални щети.

Групировката се появи отново седмици след като полицай застреля тийнейджър през декември 2008 г., което отприщи най-големите безредици в страната от десетилетия. Тя пое отговорност за стрелбата, при която тежко бе ранен полицай от силите за борба с безредиците, охраняващ министерството на културата.

‘Революционна борба“ пое отговорност за нападение над полицейски автобус и за провалена бомбена атака срещу централата на Шел в Атина през 2008 г. През март 2009 г. тя пое отговорност за две бомбени нападнеия срещу клонове на Ситибанк в гръцката столица.

Групировката каза, че стои също зад експлозия в Атинската борса през септември 2009 г., при която пострада сградата.

ЗАГОВОР НА ЯДРАТА НА ОГЪНЯ: През май 2009 г. групировката, известна преди само с нападения със самоделни бомби от газови бутилки, пое отговорност за две малки бомби с часовников механизъм, които се взривиха на строежа на два нови полицейски участъка.

През септември 2009 г. тя заяви, че стои зад малко бомбено нападение пред правителствена сграда в Солун, Северна Гърция. Бомбата избухна часове преди експлозия в Атинската борса, за която твърди, че я е извършила „Революционна борба“. През януари 2010 г. „Заговор на ядрата на огъня“ пое отговорност за слаба бомбена експлозия пред парламента.

През март групировката съобщи, че стои зад три слаби експлозии, извършени в рамките на 30 часа, в полицейски център за задържане, където живее лидер на пакистанската общност в Гърция, и в офиси на крайно дясната групировка „Златна зора“ в Атина. Организацията предупреди, че ще засили атаките.

НАРОДНА ВОЛЯ: Тази левичарска групировка пое отговорност за бомбена експлозия в центъра на Атина през март 2009 г. Бомбата избухна пред сградата на агенция, управляваща държавна собственост, на около 250 метра от главния полицейски участък в столицата.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.