Законно ли ще бъде Косово според съда в Хага?

Косово е сърцето на Сърбия. Плакат срещу независимостта на Косово

Международният съд в Хага ще обяви в четвъртък дългоочакваното си мнение за законността на обявената независимост на Косово, което се отдели от Сърбия през февруари 2008 г. Това мнение няма задължителен характер, но има голяма политическа тежест.

През октомври 2008 г. по инициатива на Сърбия ООН поиска от Международния съд в Хага да се произнесе дали едностранно обявената независимост от страна на Прищина не противоречи на международното право. И Белград, и Прищина са убедени, че мнението на Международния съд ще е положително за тях. Косовското правителство изрази убеждението си, че Международният съд ще подкрепи декларацията за независимост, приета на 17 февруари 2008 г. от косовския парламент и ще открие по този начин пътя за призваване на независимостта на Косово и от държавите, които още не са го сторили. „Правителството на Косово смята, че това решение ще бъде в хармония с интересите на народа на Косово“, заяви премиерът Хашим Тачи пред косовския парламент.

Сръбският президент Борис Тадич каза на свой ред, че „не може дори да си представи Международният съд в Хага да излезе с противоположното мнение, защото непосредствена последица от такова решение би била появата на около 40 нови държави през следващите пет години“. Той отново заяви, че Сърбия никога и при никакви обстоятелства няма да признае независимостта на Косово, ще се бори за него по мирен, правен и дипломатически път и е готова за компромис, който да даде стабилно и трайно решение за Косово.

В сръбската общественост от дълго време се обсъжда какъв би могъл да бъде този компромис. Белград и Прищина отхвърляха варианта за подялба. Белград обаче вече не е така категоричен. Предложен бе вариантът да не се преговаря за независимостта на Косово, а за неговите граници и за подялбата му. Така населеното предимно със сърби Северно Косово трябва да отиде в Сърбия, а манастирите, църковните имоти и сръбските анклави в южната част да получат специален статут. Предлага се и вариантът Косово да получи в замяна населените предимно с албанци райони на Южна Сърбия.

Западът и съседните на Сърбия страни са против подялбата на Косово, тъй като това може да отвори „кутията на Пандора“ – да застраши съществуването и на Македония, и на Босна и Херцеговина. Други обаче смятат, че „кутията“ вече е отворена с отцепването на Косово.

Следващата цел на Сърбия, след обявяването на мнението на съда, е приемането на „балансирана резолюция“ на Общото събрание на ООН, която да призове за нови преговори за статута на Косово. Европейският съюз предложи на Сърбия заедно да напишат резолюцията, с помощта и на САЩ, и да бъде посредник в разговорите с Косово, заявиха за вестник „Блиц“ достоверни източници, близки до властите.

Това е стъпка напред от досегашната твърда позиция на ЕС, че няма да бъде приета никаква резолюция, а след обявяването на мнението на съда само ще бъде разпространено съобщение от Общото събрание на ООН. „Проблемът е, че не знаем какво те предлагат да пише в резолюцията“, казва източникът на „Блиц“. „Ако Брюксел приеме „разговори за статута“ и ако се ангажира, че няма да има нови признания на Косово след произнасянето на съда в Хага, готови сме да пишем резолюцията заедно с ЕС“, казват неофициално за „Блиц“ в сръбското външно министерство.

Външният министър Вук Йеремич разговаря в събота на четири очи в Алмати с руския външен министър Сергей Лавров, след което Йеремич кратко заяви, че „Сърбия има подкрепата на Русия“. За Русия е известно, че не приема сръбския вариант за подялба на Косово заради нейната ситуация с Грузия и затова не бе ясно колко твърдо Русия подкрепя сръбското становище. Според специалисти по международно право мнението на Международния съд ще бъде формулирано доста предпазливо и двусмислено, за да се избегне прецедентът Косово да подхрани други амбиции за независимост.

Според професора по международно право в холандския университет в град Тилбург Вилем ван Генугтен съдът ще се опита да избегне създаването на прецедент, защото в такъв случай и други малцинства биха последвали примера на Косово. Според експерта по международно право от университета в Амстердам Жан Аспремонт, съдът „никога, никога няма да признае правото на отцепване, защото това ще отвори кутията на Пандора“. Същевременно той посочи, че съдът не може да окачестви като незаконна декларацията за независимост, тъй като подобно мнение би било „направо презряно“ от всички действащи лица. Досега независимостта на Косово са признали 69 страни, включително САЩ и 22 от 27-те членки на Европейския съюз.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.