А? Парното поскъпна 25% от 1 юли, поевтинява със 7% от 1 октомври.

Загадъчно изявление направи шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев – комисията, която регулира цените на парното.
Само преди 20 дни той обяви, че увеличението на цената на парното в София ще е 19% от 1 юли, защото се увеличава цената на природния газ.
А вчера обяви, че парното ще поевтинее около 7% от 1 октомври, защото природния газ ще поевтинее поне 10%.

Някой разбра ли нещо?
Последно – ще поевтинее или поскъпне парното в сравнение с миналия сезон?

От изявленията на Семерджиев това въобще не става ясно. Той говори за намаления, но от каква база? Накак е редно по такъв важен въпрос като цената на парното и газа шефът на ДКЕВР да бъде максимално обстоятелствен и ясен. Да каже – в сравнение с миналата година парното ще е по-скъпо с толкова, по-евтино с толкова. Сега човек трябва да тълкува – от 1 юли поскъпва с 25%, а от 1 октомври поевтинява със 7%. Това ще рече, че пак ще е по-скъпо от миналата година с около 15%.

А министърът на енергетиката Трайков паралелно със Семерджиев твърди, че в резултат на преговорите с руснаците цената на газа е “намалена с 3% до 7%”. Страхотно. Всичко ти става ясно. Цената на газа се вдигна с 25% от 1 юли – съобщиха официално от ДКЕВР. А правителството постигна да я намали със – не се знае дали с 5% – след увеличението. Тоест – “Газпром” ни натриса гиганско увеличение, по договора пробутан от Румен Овч., а после отстъпва малко, щото сегашното българско правителство брани националните интереси… И приема да прави „Южен поток“ и АЕЦ, заради отстъпките за газа…
И като няма посредници, и като паднат цените на мазут и петрол (от които зависи и цената на газа), щяло да има сигурно намаление на парното, твърди Семерджиев.

Види се, хората ще разберат колко им е поскъпнало парното, като си видят сметките за декември-януари. Преди това няма да им стане ясно. Само ще ги приспиват със сладки приказки какви успехи е опстигнало правителството в намалението на цената на газа…

На този фон другата новина е, че Топлофикация София вече има дълг над 500 млн. лева, а има да взима от потребители 90 милиона по-малко. Излиза, че сега 30-40% балами, които си плащат парното, издържат останалите тарикати, които викат – няма да платим, че ни е скъпо.

Накрая кой ще плати сметката? Батман-Борисов?

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.