Какво роди Дянков – ако получиш пари от чужбина, дори 200 евро, плащаш ДДС

Симеон Дянков дойде от САЩ, но въвежда репресивни комунистически закони. Снимка: София фото ейджънси

От първи януари т. г. е в сила поправка в Закона за данък добавена стойност, която вече се превръща в кошмар за хиляди българи. От данъчните служби валят актове за глоби на физически лица и фирми, които не са разбрали за нея, а и тя не е огласена, както би трябвало в цивилизована държава.

Оказва се, че ако получаваш някакви плащания от Европа за извършена работа, услуги, продажби, трябва да се регистрираш по ДДС без значение на размера на сумата, която получаваш. Тоест – ако ти си примерно преводач или автор на софтуер, или нещо подобно, и ти платят за свършена работа от чужда фирма, дори 300 евро, трябва да се регистрираш по ДДС. И да платиш съответно 60 евро ДДС. Не става дума само за фирми, а като физическо лице. Срещу това не получаваш никакви права – например да ползваш данъчен кредит като плащаш за ток, разходи, консумативи и т. н. Просто ти експроприират част от сумата, която имаш да получаваш. Вместо 300 евро, примерно, ще получиш 240, а 60 ще ти вземе държавата (б. а. – принципно ДДС се плаща от този, който дава парите, но в случая фирма плаща възнаграждение за свършена работа на човек, а не на фирма по фактура. Тоест – държавата изисква ДДС от получателя, без той да е фирма и да има право на изравняване на ДДС с приходни и разходни фактури). Въпросната експроприация става с поправка на чл. 97а от закона, ал. 2. Ето какво гласи тя:

(2) На регистрация по закона (б. а. – за ДДС) подлежи всяко данъчно задължено лице по чл. 3, ал. 1, 5 и 6, установено на територията на страната, което предоставя услуги по чл. 21, ал. 2 с място на изпълнение на територията на друга държава членка.

Тоест – ако ти извършваш някаква дейност, за която ти плащат от чужбина (независимо колко), трябва да се регистрираш по ДДС. И независимо дали си фирма или физическо лице. Няма шега, няма грешка. Пишещият тези редове получи информация от пострадали, които имат съставени актове, че не са се регистрирали по ДДС, както изисква поправката в закона.

След това се обадих на телефона за консултации на НАП, където незнайна служителка обясни  – “Да, така е”. След това, поради многото ми подробни въпроси, служителката ме прати в НАП в четвъртък от 14 до 16 часа – когато има специални служители за консултация. И те потвърдиха идиотската поправка в закона.

Минималната глоба по съставените актове е 500 лв. Тепърва данъчните ще напишат хиляди актове, защото по закона тази регистрация по ДДС трябва да се извърши седмица преди да си получил сумата. Тоест хиляди българи, физически лица и фирми, които са взели суми от свършена работа за чужди фирми, вече са нарушители. Те нямат оправдание – длъжни са да следят промените в законите. В България ти винаги си виновен, а не чиновникът и законодателят.

Друг е въпросът, че такава важна промяна в закона в една цивилизована държава не минава тихомълком и се оповестява, обсъжда публично и след това се уведомяват всички засегнати данъкоплатци. У нас няма такова нещо. Някакви чиновници от министерство на финансите решават, вкарват поправка в законопроект, парламентът на Цецка и Фидоска гласува незабелязано и данъкоплатецът е остриган и глобен за пореден път.

За да се види колко е абсурдна тази поправка – в България и в момента по ДДС се регистрират фирми с оборот над 50 000 лв. годишно. В момента дори тече обсъждане този праг да се вдигне на 100 000 лв. Същевременно управляващото мнозинство, по предложение на дянковото финансово министерство гласува закон, който задължително регистрира по ДДС фирми и хора, които получават каквато и да е сума от чужбина. Това е явна несправедливост и неравнопоставеност, която може да се атакува и пред Конституционния съд. Но не се е чуло някой да я атакува.

Как така фирма, която е получила тази година примерно 300 или 3000 евро за свършена работа на някоя европейска фирма, ще се регистрира по ДДС? Защо? За да се създаде повече възможност за измами по ДДС? За да се натикат в калта и малкото еднолични или малки фирми, които дишат благодарение на поръчки от чужбина?

Но за фирмите – иди дойди. В рамките на ЕС може да се разменя ДДС, макар ставката да не е една и съща във всички страни. Но по принцип в България за комунистическия манталитет на законодателя фирмаджиите са престъпници. Не е ясно обаче защо и физическите лица трябва да се регистрират по ДДС, ако са получили 300 или 3000 евро от чужбина. На въпросите ми към НАП за физически лица, служителката ме прекъсна безцеремонно – “Ние не ги делим на фирми и физически лица – всички са данъчно задължени лица”.

Кои физически лица засяга този закон? Ако трябва да се изреждат професии, те обхващат от компютърни специалисти, преводачи, фотографи, всякакви консултанти и хора, които извършват някакви услуги или работа за чужди фирми и получават възнаграждение за това. Ударени са всички, които са свързани с т. нар. аутсорсинг – тоест дейности на западни фирми в България – нещо много разпространено с глобализацията и даващо единствен шанс на много българи в сегашната стагнация у нас.

В много европейски страни икономиката се крепи на дребния бизнес. В Австрия например 40% от фирмите имат по един служител. В България държавата задушава малките фирми с подобни поправки в закона. Нескончаемо и удушаващо преследване и облагане.

Защото в европейските страни получаването на дребни суми не се облага така, както тук. У нас има еднолични фирми и ЕООД-та, дори ООД-та, които имат годишни доходи под прага на бедността, разделено като доход на служители. Държавата нищо не прави да ги облекчи, камо ли да ги подкрепи. Не само – тя измисля нови форми, като настоящата поправка в закона, с които да ги изтреби. Защото една фирма да се регистрира по ДДС означава да плаща много повече за счетоводни услуги, да прави отчети всеки месец и др.

В САЩ например, за праг на бедността се смята средногодишен доход от 17 000 долара. За щата Ню Йорк тази сума е към 19 000 долара. Ако едно физическо лице декларира годишен доход от 15 000-17 000 долара, вместо да го обложи, държавата, щатът, ще му дадат обратно няколко хиляди долара (3-4 хил.). Няма регистрации по ДДС, няма откъде си взел пари. Ти декларираш пред данъчните някакъв доход – дали от частни уроци или услуги, и ако той е нисък, получаваш от държавата. Страната на върлия капитализъм САЩ прави така.

Какво се получава в България? Ако ти тази година вземеш 10 000 евро от чужбина за свършена работа, държавата ще ти вземе 2000 евро ДДС – безусловно. Наред с това ще ти поиска 10% плосък данък върху дохода (а преди за такава сума щеше да вземе и към 30% – а хора от БСП искат пак да се въведе това прогресивно облагане, вместо плоския данък). Така от 10 000 евро годишен доход, което е под прага за бедността в съвременна Европа, българската държава ти взима 3000 евро. А от 5000 евро ще ти вземе 1500, което е още по-абсурдно. За да те направи още по-беден и да те държи изправен до стената.

Този антикапиталистически и антихуманен подход в случая принадлежи не на някой бивш или настоящ комунист, а на Симеон Дянков, който идва в България от САЩ и Световната банка.

За българския лумпен комунист е човек, който е против Бойко Борисов. Истината е, че комунист е човек, който въвежда такива закони, като споменатия по-горе – независимо дали той да се казва Бойко Борисов или Симеон Дянков.

С настоящата статия e-vestnik.bg предлага да се създаде група във Фейсбук и неформално сдружение, което да изиска парламентаристи да сезират Конституционния съд за тази явна репресия върху данъкоплатеца. И да организира лоби сред политици и партии за отмяна на тази поправка в закона. Също така да се отменят всички актове на фирми и физически лица, съставени за нарушение по този закон, защото държавата го е приела тихомълком и без оповестяване и обществено обсъждане.

Вестникът ще даде място за всяка инициатива в тази посока.

Виж продължение – Ако получаваш пари от чужбина – Дянковите репресии – 2.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.