Силата е право

За решението на Международния съд в Хага за Косово

С мнозинство и убедително – 10:4. С този резултат Международният съд в Хага даде зелена светлина на независимостта на Косово и след мнението му което няма задължителен характер, без очакваните компромиси, двузначни тълкувания или контекст в смисъл „нито рак, нито риба“, прехвърли окончателната отговорност на ООН.

Историческото в голяма степен решение предизвика различни коментари. Отново в обращение бе пусната поредица от сравнения, любителски интерпретации и вечното повтаряне на фразата: „за малките народи няма справедливост“.

Казват, че главният виновник е факторът на изненада. Той е равен на чудо, както в градския транспорт на Белград, когато през декември завали свяг. От тази белота на човек му причернява и тези дни на всички страни хвърчат упреци заради най-новото фиаско на външната ни политика.

Би Би Си и „Русия днес“ сред първите съобщиха, че „отцепването на Косово от Сърбия е законно“, въпреки че отдавна вече отговорността за окончателния статут на Косово е прехвърлена от Белград в международни води, което означава успешно измиване на ръцете от страна на гордата коалиционна власт на Тадич.

Естествено, наред с бъдещото гръмогласно разпространение на неутралния вариант (че съдът се е произвесъл за декларацията, а не за независимостта) и напразното отслужване на молебени във всички църкви на СПЦ. Казват, ще последва контролиран ефект на доминото.

От Каталония до Тибет, ключовата дума в ценностната система на малките народи ще бъде – отделяне. Въпреки обявяването на сръбското поражение ще последва отново позоваването на обичайното право, според което прецедентът е законен.

Само че повтаряната като рефрен амбиция „И Европа, и Косово“, в залата на съда в Хага първо де юре, а сега и де факто, бе преведена като „Нито Европа, нито Косово“. Това може да означава предупреждение със закъснител – силата е право.
Или, както казва Хенри Кисинджър: „Да бъдеш враг на Америка може да бъде опасно, но да бъдеш неин съюзник е смъртоносно“.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.