Котка в чувал

Бойко Борисов и Сергей Шматко след преговорите в Евксиноград. Снимка: Импакт прес груп

„Временно да се спрат преговорите за нов договор с “Газпром“, за реализацията на АЕЦ “Белене“, както и за участието на България в големи международни енергийни проекти като “Южен поток“.

Бойко Борисов, все още не встъпил във функциите си на премиер, в писмо до Петър Димитров, все още министър на икономиката и енергетиката,10 юли 2009

„Аз не съм водил никога различна политика и името на ГЕРБ е Граждани за европейско развитие на България, не за руско, не за някакво друго.”

Бойко Борисов по повод атаката на президента Първанов за енергийната политика на кабинета, 11 септември 2009

„Нямаме комплекси относно работата си с Русия… АЕЦ „Белене“ е европейски проект с участието на няколко държави и съм доволен, че руската страна разбира нашето притеснение и толерира нашето поведение, че искаме да определим всеки детайл и изгодата и ползата за България от този проект”

Бойко Борисов по повод преговорите с руския министър на енергетиката Сергей Шматко, 18 септември 2009

„За съжаление, аз съм премиер от два месеца. Но така или иначе има хвърлени пари и ние не можем с лесна ръка да го задраскаме. Затова търсим европейски партньори, които и да финансират, и да гарантират сигурността на тази централа.”

Бойко Борисов, по повод разговорите си с президента на Франция Никола Саркози, 12 октомври 2009

„Те не искат да купят „котка в чувал“, затова се оттеглят от проекта.”

Бойко Борисов за оттеглянето на RWE като инвеститор в проекта АЕЦ „Белене”, 28 октомври 2009

„Продължаваме да работим по проекта за „АЕЦ „Белене“ и ще кажем дали той може накрая да стане икономически изгоден.”

Бойко Борисов по повод офертата на „Росатом” за заем от два милиарда евро, 17 февруари 2010

„България ще търси съвместно с ЕК европейско финансиране за проекта АЕЦ „Белене“… За всяко нещо ще питаме ЕК и ще съгласуваме позицията си… Само с руски пари не можем да продължим… Докато не намерим европейски пари, „Белене“ няма да има!”

Бойко Борисов след среща с еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, 2 март 2010

„АЕЦ „Белене“ е висша форма на корупция… Ето тая дупка струва 800 млн. лева… Повече няма да накарам данъкоплатците да дадат още пари.”

Бойко Борисов по време на посещение на строителната площадка в Белене, 16 март 2010

„България замразява строежа на АЕЦ „Белене“, защото няма ясен план кога ще се върнат вложените пари.”

Бойко Борисов пред посланиците на Европейския съюз, 11 юни 2010

„Откъде да извадя 26 млрд. лв., за АЕЦ Белене? Търсим инвеститор за АЕЦ „Белене“ – до момента такъв няма.“

Бойко Борисов в коментар за цената на АЕЦ „Белене“ от Благоевград, 11 юни 2010

„В кое съм хвърлил бомба, че съм казал на посланиците и на всички българи истините? На всички им е изгодно точно обратното – единият да си продава реакторите, другият другото.”

Бойко Борисов в коментар на собственото си изказване пред посланиците на ЕС, 12 юни 2010

„България е евроатлантическа държава, членове сме на НАТО и на ЕС. Нашият път е евроатлантически и мисля, че това е ясно на всеки. Мисля, че този завой сме го направили като сме влезли в НАТО и ЕС и сме излезли от бившия Съветски съюз… Има три въпроса, на които трябва да се отговори – колко пари ще струва централата, за колко години ще се изплати и на кой ще продаваме електрическия ток. Когато консултантът отговори на тези въпроси ще кажем „да“ или „не“,“ иначе какво излиза – българите сме будалите, които трябва да си дадем парите за нещо, без да знаем за какво.”

Бойко Борисов по повод статия в списание „Форбс” за българския „завой” по отношение на руските енергийни проекти в България, 15 юни 2010

„Вместо да се опитваме да лобираме за чужди интереси, най-добре е всички да се обединим около българския интерес. Да има атомна централа, но по възможност на ниска цена – това е българският интерес. От тока, който тя ще произвежда, държавата да печели.”

Бойко Борисов в коментар на идеята на Първанов да се проведе общонационален референдум за строежа на АЕЦ „Белене”, 18 юни 2010

„Цената на АЕЦ “Белене“ трябва да падне с 40 процента и да е 6, максимум 7 млрд. евро и да е такава след седем години, когато централата е готова, а не да стане космическа… Руската страна ни разбира много по-добре отколкото нашите опоненти в България”

Бойко Борисов след разговора си с руския вицепремиер Виктор Зубков, дошъл да договори „пътна карта” за съвместния ядрен проект след телефонен разговор между Бойко Борисов и Владимир Путин, 6 юли 2010

„По повод енергийните преговори с Русия и руският вицепремиер, и американският посланик имат достатъчно основание за щастие.”

Бойко Борисов в коментар за преговорите по енергийните проекти, 10 юли 2010

„Проведени и преговори за пътната карта за АЕЦ „Белене”… През лятото ще се работи по привличането на стратегически инвеститор за атомната електроцентрала. Предполага се, че преговорите ще завършат до 15–20 септември.”

Бойко Борисов по повод приключването на преговорите в Евксиноград за проекта „Южен поток”, 17 юли 2010

Ами това е то. Без Коментар.

Виж още текстове от Едвин Сугарев в сайта svobodata.com

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.