Кой буни отново Киргизстан?

Безредиците в Бишкек. Снимка: новини

В киргизстанската столица Бишкек и други големи градове започнаха нови протести срещу планираното изпращане на полицаи от ОССЕ в Южен Киргизстан, където през юни избухнаха междуетнически конфликти. Според участниците в тези митинги, пристигането на полицаи от ОССЕ ще създаде условия за „косовски вариант“ – отцепване на южните области от Киргизстан, припомня всекидневникът.

Организатори на акциите са местни младежки групи, обединени в движение „Народът на Киргизстан против външните сили“. Протестиращите пред киргизстанския парламент изгориха чучело на полицай от ОССЕ в камуфлажно облекло, отбелязва в. „Новие известия“.

Само международни полицейски сили биха могли да намалят напрежението между узбеките и киргизите в южната част на страната, заявяват обаче за „Новие известия“ узбекски активисти от южния град Ош, пожелали анонимност. Според тях, местните узбеки все още се страхуват да напуснат кварталите, в които живеят, а киргизстанската армия и милицията защитават само киргизите.

„Прочиствания има само в узбекските квартали. Има случаи през това време на узбеките да се подхвърлят оръжие и наркотици. Настояваме за прочиствания да се изпращат военнослужещи от киргизстанската армия – етнически славяни“, казва пред вестника местна правозащитничка.

ООН също има съмнения дали са безпристрастни киргизстанските военни. Върховният комисар на ООН за човешките права Нави Пилай твърди, че в Киргизстан незаконно арестуват узбекски младежи, пребиват ги и ги карат да признават престъпления, а понякога искат от тях и големи парични суми, за да ги пуснат на свобода.

Чуват се заплахи срещу роднини на задържаните, адвокати и правозащитници, съответно те се страхуват да информират за нарушенията. Г-жа Пилай заяви, че „всички тези действия са незаконни, както според наказателния кодекс на самия Киргизстан, така и според международното право.

Според експерти, инициатори на протестите в Киргизстан са местни политици, които са против стабилизиране на южните региони и международно разследване на неотдавнашните сблъсъци, посочва „Комерсант“. Миналата седмица представител на ОССЕ, цитиран в руски медии, заяви за РИА Новости, че през август ще започне международно разследване на трагичните събития в Южен Киргизстан.

Киргизстанските митингуващи настояха за оставката на висши държавни служители и за лична среща с временната президентка Роза Отунбаева. Ако исканията им не бъдат изпълнени до четвъртък, те заплашват да организират безсрочна стачка и да осуетят разполагането на международни полицейски сили и консултанти в южните градове Ош и Джалалабад, пише „Комерсант“.

Според „Новие известия“, лидерите на движението „Народът на Киргизстан против външните сили“ обещават също да затворят стратегически магистрали. „За нас е трудно да го разберем. Та нали президентката Отунбаева и водещи киргизстански политици неведнъж изразиха желание в страната да бъде изпратена полицейска мисия на ОССЕ с консултантски пълномощия“, коментира Херберт Залбер, директор на центъра за предотвратяване на конфликти към ОССЕ, цитиран в „Комерсант“. „Струва ми се, че някои искат да попречат на полицейската мисия на ОССЕ да пристигне в страната, тъй като нямат интерес международната общност да научи някои неща“, добавя Залбер.

Има няколко причини да се организират подобни протести. Опасенията за целостта на собствената държава и заплахата от окупация далеч не са основната сред тях. Появата на чужденци в Южен Киргизстан за някои киргизстански политици е чудесен повод за пореден път да покажат пред електората колко са патриотични. Много по-лесно е да привлечеш вниманието на местните избиратели с викове „Отечеството е в опасност!“ – нещо съществено, тъй като до парламентарните избори в Киргизстан остават по-малко от три месеца, , пише „Независимая газета“.

Причините за юнското клане в Ош и Джалалабад все още не се знаят, разследването е засекретено, а „коварните наемници от чужбина“, уж арестувани преди месец, още не са показани пред обществеността. Напълно е възможно някои местни чиновници и хора от силовите структури, участвали в събитията, да не желаят появата на външни очи – служителите от ОССЕ може случайно да „изровят“ доста неприятни подробности за станалото, включително имена и суми.

След кратко относително затишие митингите отново стават най-разпространена форма на протест в Киргизстан, а ултимативните искания – начин за диалог с властите. „Впрочем, независимо от негодуващите викове ни е трудно да вярваме, че Роза Отунбаева ще откаже на ОССЕ.

За да не фалира страната и за да не се превърне Отунбаева в политически труп, двете страшно се нуждаят от голяма чуждестранна финансова помощ. Ако пуснат на юг наблюдатели, може да получат няколко десетки милиона долара“, предполага „Независимая газета“, според който в Бишкек вече са пристигнали неколцина полицаи от ОССЕ.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.