Смъртоносната клопка технопарад

Организаторите на няколко технопарада, предвидени за следващите седмици в Европа, обявиха, че ще бъдат още по-внимателни с въвеждането на оптимални условия за сигурност след смъртоносната блъсканица този уикенд в Дуисбург в Германия.

На германския технофестивал в събота, чиито условия за посрещане на публика бяха поставени под въпрос от европейските колеги, 20 души загинаха след като бяха стъпкани, а повече от 500 бяха ранени при движението на тълпата в тунел, през който се стига до фестивала. „Внимателни сме. Чакаме заключенията на официалното разследване. Може би има редица нередности в Дуисбург“, обясни вчера за АФП Томи Водекран, съпрезидент на „Технопол“, който организира на 25 септември 12-я технопарад по улиците на Париж.

Парижкият фестивал даде началото на процес по обмисляне на сигурността още преди провеждането на Парада на любовта, подчерта Анри Морел, другият съпрезидент на асоциацията. „Това, което се случи в Дуисбург, не може да ни окуражава да продължаваме, даже да го развиваме“, допълни той, припомняйки, че технопарадът е бил свидетел на движения от необуздани тълпи през 2009 г.

В Цюрих, където на 14 август ще се състои Стрийт Парад, организаторът Ремо Мишел не предвижда допълнителни мерки за сигурност след блъсканицата на Парада на любовта.
„И преди инцидента ние разполагахме със завършена концепция за сигурността“, подчерта той. Все пак той призна, че организаторите са разгледали случилото се в Германия.

За белгийския Сити Парад, който на 21 август ще отбележи десетата си годишнина в Брюксел, организаторите отбелязаха, цитирани от белгийската информационна агенция „Белга“, че техният фестивал е сигурен. „Сити Парадът е събитие, което се организира в тясно сътрудничество със службите за сигурност в града, полицията, пожарната, Червения кръст и др. Нищо не е оставено на произвола на съдбата“, изтъкна Клод Ван Кулс.

Основният елемент, сочен от организаторите на други фестивали, са условията на достъп до шествието, тъй като тунелът, в който е станала блъсканицата, е бил единственият път към Парада на любовта. „Заемаме четири пъти по-голям район и имаме трийсет входа. Това е напълно различна конфигурация.“, отбеляза Ремо Мишел, докато организаторите на Сити Парада разкриват, че той се организира в затворен кръг, което позволява да се забрани достъпът на посетителите в случай на огромен наплив на публика.

Запитан за влиянието на спомените от Дуисбург върху публиката през септември, Водекран заяви, че това не е най-добрата реклама и отказа да дава прогнози. Освен това, решението повече да не се организира Парад на любовта, за което съобщи основателят на веригата евтини спортни зали „Макфит“, Райнер Шалер, бе прието след припомнянето на подобното решение на кметството на Ротердам, където Денс Парадът тази година беше отменен.

Изборът бе направен след смъртта на участник в „Сънсет Груувс“, музикален и танцов фестивал, организиран на плаж на холандския град през 2009 г.

По БТА

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.