Младежите на Путин „набиха на кол“ главите на правозащитници

Така „Нашите“ представят 83-годишната правозащитничка Людмила Алексеева. Снимка: жж

Скандал ознаменува закриването на тазгодишния младежки лагер край езерото Селигер, организиран от руската Федерална агенция по въпросите на младежта и от прокремълското движение „Нашите“. Бяха публикувани снимки на монтирана в лагера арт инсталация, наречена „Не се радваме да ви видим“. Тя изобразява побити на кол глави на редица известни обществени и политически дейци от Русия и западни държави. На главите са сложени фуражки с фашистки символи, пише московският в. „Комерсант“.

Последната смяна от лагера събра около 6 хиляди юноши; там гостуваха през лятото например Владислав Сурков от ръководството на президентската администрация и Вячеслав Володин, който е сред лидерите на партията „Единна Русия“.

Никой не пожелал да поеме отговорността за направата на скандалната инсталация, премахната впрочем след няколко дни. „Във форума участват много младежки движения. Сигурно го е направил някой от тях (…) Ако някой не харесва това, да ги съди“, заявила Кристина Потупчик, прессекретар на „Нашите“. Подобни карикатури на хора от опозицията периодично бяха слагани в лагера „Селигер“ и преди 2008 г., когато организатор бяха единствено „Нашите“.

Щом обаче съорганизатори станаха руската агенция за младежта и министерството на спорта, туризма и младежта, карикатурите изчезнаха, а „Селигер“ вече беше представян като младежки център за иновации. Според източник на „Комерсант“ в министерството, държавните органи нямали нищо общо със станалото, а министърът Виталий Мутко бил „много ядосан“, щом научил за инсталацията. Изданието публикува реакции на опозиционери, чиито снимки били залепени на манекенските глави.

Става дума за „съвсем половозрели дечица, превъзбудени от жегата и от своята безнаказаност“, демонстрирали „пълна липса на представи за доброто и злото“, заяви журналистът Николай Сванидзе, член на руската Обществена палата. „Няма смисъл да се съдя с тях, а и защо ли ми са тия малчугани. При това е очевидно, че зад тях стоят съвсем конкретни злонамерени хора, надхвърлили детската възраст“, добави той.

Правозащитничката Людмила Алексеева каза, че няма да съди „Нашите“, тъй като „публичните фигури не бива да реагират болезнено, щом ги оскърбяват“. Според юристи обаче инсталацията е в разрез и с гражданското, и с наказателното законодателство на федерацията. Омбудсманът Владимир Лукин призова авторите й да бъдат наказани и заяви, че „репутацията на Русия ще е трудно да пострада по-силно“, добавя „Комерсант“.

Скандалната „арт“ инсталация с побитите на кол глави на правозащитници. Снимка: жж

Прокремълската младеж в „Селигер“ обезумява от любов към властта, констатира в заглавие „Московский комсомолец“. Вестникът посочва, че сред десетките изобразени в „алеята на позора“ са правозащитничката Валерия Новодворская, музикантът Юрий Шевчук, „посмял да влезе в политическа дискусия с Путин“, и осъденият за финансови измами бивш шеф на петролната компания Юкос Михаил Ходорковски, многократно критикувал властите в печата. С пречупен кръст е „украсена“ и Людмила Алексеева, чийто баща е загинал на фронта по време на войната срещу нацистка Германия.

Според създателите на инсталацията с главите, побити на кол, тъкмо това е начинът да се отварят очите на днешната младеж, да й се посочват „предателите“ и „враговете на режима“. Олег Соколов, представен като активист на форума, обясни, че обикновените участници в протестните „маршове на несъгласните“ трябвало да разберат, че ги мамят. Организаторите получавали „огромни пари, ефир по телевизиите и радиата, политически точки“, а обикновените хора, които излизат на улицата – „удари с палки, административни глоби, временни арести и дори затвор“.

Тази акция не би заслужавала внимание, ако не бе осъществена фактически под егидата на държавни ведомства, подчерта пред „Новие известия“ Валентин Гефтер, директорът на руския Институт за човешките права. Става ясно, че днес държавата не може да контролира дори младежкото движение. От съответните длъжностни лица трябва да се потърси цялата отговорност за тези „неприличия“, организирани на държавно равнище, добави правозащитникът. Властта в Русия „май вече няма вяра в самата себе си“, коментира Виктор Милитарьов, директор на центъра „Институт за развитие“.

Станалото наподобява според него „лоша пародия на „културната революция“ в Китай“. Това не е начинът да бъдат сплотени редиците на „Нашите“ – напротив. Същинският проблем на прокремълското движение е неговата собствена „прекомерна фанатичност и тираничност“, изтъква експертът.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.