„Бритиш петролиъм“ продължава да предизвиква обществото

„Бритиш петролиъм“ обяви най-големите в британската история загуби, както и напускането през октомври на своя шеф Тони Хейуърд. Други компании не само щяха да натрупат загуби за милиарди долари, а щяха да бъдат подложени на корпоративния еквивалент на публичен линч и да изчезнат, пише в. „Гардиън“ в статията си „Би Пи – преживяване, близко до смъртта“.

Изпълнителен директор зад борда, тримесечни загуби от 17 милиарда долара и 32 млрд. долара за покриване на разходите по почистването – без съмнение Би Пи се отърва леко за ролята си в катастрофата в Мексиканския залив. Само помислете: многонационалната компания е отговорна във висша степен за изливането на между 35 и 60 хиляди барела петрол по крайбрежието на Луизиана всеки ден, и то с месеци. Резултатът – човешка трагедия, 11 жертви, и бремето за останалите, които ще трябва да плащат сметката за изчистването.

Причинено бе екологично бедствие с хиляди загинали животни и птици, както и икономическа катастрофа заради продължаваща седмици забрана за риболов в район с огромна рибна промишленост и последиците за туризма. Бедствието разклати и американската политика – Барак Обама бе подложен на ожесточена критика, че не бил достатъчно суров към петролния гигант, виновен за трагедията. То се превърна дори в дипломатически въпрос в първите разговори на Обама с британския премиер Дейвид Камерън.

Опитите на Би Пи да тегли чертата на тревогите си в САЩ, като уволни генералния си директор бяха притъпени, след като Тони Хейуърд каза, че е прекалено зает да присъства на изслушване в Сената утре. Петролната компания рискува да възпламени още повече деликатните трансатлантически отношения, след като директорите й я описаха като „образец за корпоративна социална отговорност“, въпреки че стои в основата на най-тежката екологична катастрофа в американската история. Пред журналисти в Лондон Хейуърд заяви, че бил несправедливо „демонизиран и хулен“ в САЩ.

Част от корпоративната цена на екологичната катастрофа в Мексиканския залив сега изплува от дълбините на повърхността – Би Пи обяви загуби от 17 млрд. долара и напускането на изпълнителния си директор. Дали това е знак за края на бедствието с платформата „Дийпуотър хърайзън“? Едва ли. Кладенецът, от който през изминалите три месеца се изляха хиляди тонове петрол в Мексиканския залив, вече не бълва, но още не е напълно запечатан. Мащабът на екологичните щети остава крайно неясен, а разследването за небрежност срещу Би Пи и бизнес-партньорите му при изграждането на съоръжението.

Наред с това не сме сигурни, че Би Пи си е взела нужните поуки от катастрофата. Някои неща говорят, че бордът на компанията маха Хейуърд не защото признава, че поведението му е било изключително неадекватно, а заради силния политически натиск в САЩ за напускането му. Ширят се спекулации, че Боб Дъдли е избран за негов приемник главно заради американския си акцент. Хейуърд изглежда очаква да поеме операциите на Би Пи в Русия, което прилича повече на промяна в ръководството, отколкото на ново начало.

Неуместните изказвания на Тони Хейуърд в седмиците след експлозията на „Дийпуотър хърайзън“ в Мексиканския залив ускориха изпадането му в немилост. Вчера обаче, в последния му ден като изпълнителен директор на Би Пи, той схвана нещата правилно. Понякога слизаш от тротоара и те блъска автобус, отбеляза зашеметеният Хейъурд пред лондонските медии, обобщавайки точно и ясно събитията, сложили точка на 30-годишната му всеотдайна работа за петролната компания, пише „Индипендънт“.

Няколко правителствени агенции готвят криминално разследване на най-малко три компании, съпричастни към огромния петролен разлив в Мексиканския залив, пише в. „Вашингтон пост“. Разследването може да продължи повече от година, преди да бъдат предявени обвинения. Първите мишени са Би Пи, „Транзоушън лимитид“ и „Халибъртън Ко“. Ще бъде проучено дали топлите отношения с федералните регулаторни органи не са допринесли за петролната катастрофа в Мексиканския залив.

На повърхността нефтеното петно в Мексиканския залив изчезва бързо, но на дълбочина безпокойството остава, отбелязва в. „Ню Йорк таймс“. Петното изглежда се разсейва доста по-бързо от очакваното и това е добра новина, но повдига нови сложни въпроси за бързината, с която правителството трябва да реорганизира операциите за справяне с бедствието. Изчезването на петното би трябвало да премахне опасността да загинат още животни или крайбрежието да пострада още повече. То обаче не слага край на множеството проблеми и научни неясноти, свързани с разлива. Федералните ръководители обаче подчертаха, че не възнамеряват да изоставят скоро тези проблеми.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.