В Щатите полицаите ги съдят, като бият…

Вени Марковски. Снимка: личен сайт

В интервю по бТВ щатският посланик е казал и следното относно случая в Кърджали, при който полицейски служители пребиха семейство погрешка. Според официоза „Стандарт“ това е станало така:
„МВР наистина изключително добре се справя при решаването на проблемите относно организираната престъпност и корупцията, разбира се, ще се правят грешки, проблемите се случват, но важно е да се обърне внимание на факта за разрешаването на проблемите”.

Но според бТВ (виж тук) изказването му е малко по-различно:

„трябва да има разследване и, ако е имало полицаи, които са сгрешили, трябва да си понесат последствията – и за да се предотвратят такива неща за в бъдеще. „МВР наистина добре се справят по проблемите с корупцията и престъпността. Разбира се, грешки ще се правят”, каза той.“

Тезата на „Стандарт“ е ясна – полицията е права, дори когато съгреши. Но мисля, че и щатският посланик не следи достатъчно внимателно как точно се справя МВР. И не, няма да коментирам известния случай с убийството на Чората (нали забелязвате, че когато МВР убие някого, то вместо с името на човека ни облъчват с неговите прякори, демек – лош човек е този!).

Интересно как Уорлик би коментирал това, че в САЩ при подобни прояви полицаите получават ефективни присъди в конкретния случай, който можете да видите на видеото по-долу:

4 години затвор за полицай, блъснал с тяло велосипедист


Присъдата от 4 години затвор за полицая, блъснал велосипедиста, е заменена с уволнение без почести (б. р. – това в Щатите означава, че уволненият не ползва никакви права и  стаж на държавен служител от работата си в полицията). В случая, документиран и пуснат в YouTube, полицаят твърдеше, че колоездачът нарочно се опитал да мине през него. Съдебните заседатели не му повярвали, разбира се.

В България този случай няма да стигне до съд, а ако стигне, министърът ще изрази надеждите си, че съдът ще действа професионално и няма да осъди полицаите. Ако в Щатите шефът на полицията в някой град си позволи да каже такова нещо… не, не мога дори да си представя какво би се случило.

Интересно е също така, дали ако някой от хората в Кърджали е направил запис на телефона си на случилото се, министърът щеше да защитава толкова усърдно своите служители?

Това са риторични въпроси, разбира се. В Америка когато полицаите правят „грешки“, т.е. нарушават закона, това води до дисциплинарно, но задължително и до наказателно преследване, както и до справедливи присъди. Под справедливи не разбирам присъди, от които полицията да е доволна. И, разбира се, полицейските участъци плащат сериозни глоби за действията на служителите си. Глобите се изплащат не в някаква държавна каса, а на пострадалите и техните близки.

В България такива случаи водят до дисциплинарни проверки и преместване на служителя от стая номер 4 на 1-вия етаж в стая номер 11 на втория етаж, където спокойно ще мести папки и играе на карти.

За незапознатите – вижте тук още един случай, как полицай застрелва човек в белезници, който е на земята. В съда твърдял, че се объркал и вместо електрошоковата палка извадил пистолет. Полицаят е осъден.

Спомнете си след това за двамата полицаи, които застреляха един човек, когото после набедиха, че бил клошар, демек „какво толкова“ (виж тук)? Там поне имаше някакви уволнени хора, но дали след това не ги назначиха отново? Дали МВР плати обезщетение на трите деца на застреляния? За това медиите не пишат.

Сравнете обаче и с историята от миналата седмица, в която полицаи, стреляли във въздуха, но куршумът рикоширал и убил човек. Статия с подробности можете да прочетете тук.

Обърнете внимание, че когато полицаите у нас пребиват или убиват хора, МВР винаги излиза с информация, че пострадалите/убитите са „известни на полицията“ или „криминално проявени“. Зад тези кухи фрази не се крие нищо друго, освен опит да се прикрие некадърността на полицаите. Ако някой е „известен на полицията“, защо полицията не го е хванала с годни за съд доказателства и не го е изправила пред съда? Същото и за криминално проявените.

Истината е по-проста.
При стотиците хиляди престъпления, които се документират всяка година, най-вероятно под „известен на полицията“ се има предвид някой, който е влизал в полицейски участък. Може и жалба да е писал, но нали си е оставил името, ЕГН-то и адреса – значи е „известен на полицията“.

Това напомня на любимата фраза на катаджиите при катастрофа „водачът е управлявал МПС-то с несъобразена скорост“. Не пишат бързо или бавно, а „несъобразена“, за да не може да се обжалва актът в съда. Пълна простотия.

Да не продължавам с примерите, защото вече ви е ясно – посланикът говори в България така, както не би си позволил да говори в Щатите. Но би трябвало да прати писмо до „Стандарт“, в което да поиска вестникът да се извини за неправилно предадените му думи.

А МВР, ако иска хората не само да се плашат от тях, но и да ги уважават, нека въведе тест за физическа подготовка, за психическа устойчивост, за възпитание и за някаква по-обща правна култура. Дебели, разплути, невъзпитани полицаи са срам за министерството и нямат място в редовете на „нашата полиция“. Освен, разбира се, ако тя не е „вашата полиция“. А пък такива, които не познават и не спазват законите просто трябва да бъдат уволнявани, преди да са извършили поредното престъпление, заради което професионалистите ще се червят, а министърът ще бере грижи в Парламента.

Виж още текстове в блога на Вени Марковски

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.