„Индипендънт“: 40 процента от фитопланктона в Световния океан е изчезнал

Луминисцентен фитопланктон. Снимка: смитсониън

Фитопланктонът в Световния океан намалява с изключителна скорост, съобщава вестник „Индипендънт“, като се позовава на изследване на университета „Далузи“ в Халифакс, Канада. В него за първи път се документира безпрецедентна и обезпокоителна промяна в нивото на фитопланктона. През последния век той е намалял с 40 процента, като голяма част от свиването се е получила след 50-те години.

Учените в университета смятат, че промяната е свързана с повишаването на температурата на водата в океаните и с глобалното затопляне. Ако откритието се потвърди от други изследвания, това ще се окаже най-голямата промяна в глобалната биосфера в съвременността – по-голяма дори от унищожаването на екваториалните гори и кораловите рифове, смятат учените.

Фитопланктонът е съвкупност от оцеляващи чрез фотосинтеза едноклетъчни водорасли, върху която се крепи цялата хранителна верига в океаните – подобно на растенията на сушата. Той плава в добре осветения повърхностен слой на океана, осигурява голяма част от кислорода, който дишаме и представлява около половината от всичката органична материя на Земята. В продължение на три години изследователите са проучили събраните данни за фитопланктона още от 1899 г., когато редовно се е следяло нивото на съдържащия се в растителните организми зелен пигмент хлорофил в горните слоеве на океаните.

Учените са анализирали данните от около половин милион измервания, направени в 10 океански области през последното столетие, както и измервания, направени от изкуствени спътници. Те са открили, че фитопланктонът е намалял значително в осем от десетте области със средна скорост от един процентен пункт на година. Този спад съвпада със затопляне на водата по повърхността на океаните, но учените нямат доказателства за връзка между двете явления.

Изследването, публикувано в списание „Нейчър“, е първият анализ от този тип и в него умишлено са използвани данни, получени от толкова дълъг период, за да се елиминира влиянието на естествените вълнообразни промени в нивото на фитопланктона, които се получават всяко десетилетие заради обичайните колебания в температурата на океанската повърхност.

Някои учени обаче предупреждават, че изследването на университета „Далузи“ може би не дава реалистична картина на състоянието на растителния свят в Световния океан, тъй като в нивото на фитопланктона по принцип се наблюдават широки естествени колебания. „Това е важно изследване, съгласувано и с други проучвания, но авторите може би са пресилили изводите поради заблуждаващия ефект от естествените колебания“, коментира Мануел Баранж, специалист по фитопланктона от морската лаборатория в Плимут.

Учените от „Далузи“ отбелязват, че при формулирането на изводите си са взели под внимание естествените колебания в температурата на водата. „Това е много важно откритие и ние имаме изключително доверие в него“, коментира ръководителят на екипа от автори на изследването Даниел Бойс. „Фитопланктонът е горивото, което захранва морските екосистеми. Един спад в него ще се отрази на всички по хранителната верига, включително на хората“, категоричен е той.

По БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.