Терористична „секта“ сее страх в Гърция

Страх и смут предизвика прокламацията на терористичната групировка „Секта на революционерите“, след като в нея тя отправи остри заплахи срещу конкретни лица, които вече живеят в несигурност. След като даде за публикуване във в. „Та неа“ прокламацията си, с която организацията пое отговорността за убийството на гръцкия журналист Сократис Гиолиас на 19 юли пред дома му в Атина, в полицията постъпиха десетки молби за осигуряване на полицейска охрана.

Прокламацията на Сектата е написана със същия агресивен тон, като предишните, като от нея става ясно, че организацията иска да се лее кръв и отправи най-остри заплахи към журналисти и издатели, прокурори, държавни чиновници и служители в затворите, за които смята, че са корумпирани. Групировката твърди също, че извършва „обмен на опит с други бойци“ и че се подпомага от мрежа, която й оказва финансова подкрепа.

Служители на гръцката полиция посочват, че текстът на прокламацията потвърждава по-ранни сведения, че членове на гръцки терористични организации се обучават в нови методи на терористична дейност, вероятно в държава от Близкия изток. Авторът на прокламацията използва тежки квалификации за известни журналисти и издатели, като Макис Триандафилопулос, П. Костопулос, Темос Анастасиадис, Н. Хадзиниколау, Г. Папаянис, Йоргос Курис и Димитрис Кондоминас. На прицел са и полицаи от моторизирания полицейски отряд ДИАС, които в прокламацията са наречени „гамени“.

Ръководството на полицията издаде строги заповеди на всички полицейски групи, които патрулират по улиците, да предприемат мерки за самозащита. Въпреки това обаче те остават лесни мишени за терористите. Обмислят се и допълнителни мерки за сигурност там, където се прецени, че е необходимо.

Антитерористи причисляват Сектата към групировките от ново поколение терористи. Те виждат доста общи черти с по-старите организации, действали в Гърция. Така например, се смята за демонстрация на сила, изпращането на снимка с целия арсенал от оръжия на терористичната организация „17 ноември“, както и отправените директни заплахи срещу очевидци, за които се споменава в прокламацията.

Проучването на прокламацията вече води до някои първи заключения относно профила на членовете на Сектата. Може да се каже, че това са хора, които целят да дезорганизират държавата и да я дискредитират пред света. Те се опитват да се представят за по-силни и да внушат, че са придобили масов характер. Специалисти смятат, че членовете на организацията са продукт на декемврийските събития от 2008 г., но със сигурност в редиците им има и много по-стари членове.

В своята прокламация групировката изненадващо разкрива, че един от двамата мъже, охранявали убития журналист при публичните му изяви, е бил полицай. Въпросният охранител не е уведомил никого за извършваната от него дейност, даже той е наел и втория мъж, който бил частно лице и негов приятел. Същият охранител каза пред властите, че е обслужвал журналиста, защото били приятели от деца, още от спорта. За отбелязване е, че охранителят не е дошъл в полицията да докладва за това, че е охранявал журналиста.

Загадка остава и воденият по домофона разговор между убийците и журналиста и по-специално кое го е накарало да слезе пред блока, където е бил застрелян. Впечатление прави и богатият арсенал от оръжия на терористичната групировка, който съдържа три автомата Калашников, един автомат „Скорпион“, 12 пистолета – „Глок“, „Застава“ и „Макаров“, карабина „Магнум“, нож и различни боксове.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.