Татяна Дончева: Бойко Борисов е борец срещу конкурентната му организирана престъпност

Татяна Дончева. Снимка: Булфото


– Свързан ли е Бойко Борисов с тези контрабандни канали, след като, от една страна, има чадър на държавата, а от друга, виждаме в миналото му следи от такъв бизнес?

– Няма нищо в тази държава, което да минава без негово знание. Бойко Борисов беше оставен в целия период 2001–2004 г. и след това да притежава фирми заедно със статута му на главен секретар на МВР, което законът забранява. Никой не посягаше на това. Стигна се до тази смешна история, че след като стана кмет на София, а там беше още по-забранено да имаш фирма, градското ДСБ атакува мандата на Борисов. Всички български кметове с такъв статут са били отстранени, не и Бойко Борисов. Атанас Атанасов оттегли жалбата. И така Борисов си остана. И до ден днешен не е ясно този човек още ли се води притежател на капитали.

Борисов тръгна като политически проект през 2003 г. В периода до неговото политическо коронясване и утвърждаване през 2005 г. той  получи една четвърт от страната, ставайки столичен кмет, или четвъртият човек в държавата, но с ресурс по-голям от този на всички останали. И понеже наскоро прочетох, че моят приятел Евгений Дайнов се отнася много снизходително и смята, че аз съм заблуден човек, като твърдя, че президентът Първанов подкрепяше този политически проект, аз мога да дам десетки факти, с които да се обоснова. Много добре знам как отнемайкъде Бойко Борисов беше махнат като главен секретар, за да бъде предложен за другото.

Проблемът беше в Първанов. Божидар Димитров, като член на Инициативния комитет на Бойко Борисов и съветник на президента Първанов, както и директор на Националния исторически музей, назначен от социалистическия министър на културата, разнасяше плакати със служебните коли и правеше срещи с партийните организации. Тази работа без благословия не става. Оставям съвсем настрани други знаци, като например кой с кого и кога се среща. Бойко Борисов беше част от тези хора, защото беше допуснат до най-голямата софра. Те си имаха общи бизнеси и общи интереси.

Тези общи интереси предизвикаха това в следващите няколко години нещата в държавата да се решават не в Министерския съвет, даже не в този неконституционен орган – Консултативния съвет на тройната коалиция – а в Правец между Георги Първанов, Валентин Златев, Бойко Борисов и Румен Петков, докато Петков беше с достатъчно влияние като вътрешен министър.

– А сега кой и къде решава въпросите в държавата?

– Както винаги, когато вече са заети всички маси, има определени нови взаимоотношения. Защото без някои можем, за да делим на по-малко, някой ни трябва, но друг не съвсем, имаме някакви други планове и т.н. Спирам да говоря по темата, захванах я само заради моя приятел Евгений Дайнов, който твърди, че аз вероятно съм се заблудила. Вие сте се заблудили, драги ми Генчо. Вие и една част от десните политолози и социолози, които бяхте въвлечени да обяснявате, че това е дясно.

Никой от вас, бившите сини придворни социолози и политолози, не си мръдна мозъка да види какво има под повърхността. И какво стана в резултат на това – Бойко Борисов се записа в Европейската народна партия, за да получи европейска легитимност. За ЕНП беше добре дошло да използва една популистка формация, за да има няколко мандата повече в Европарламента. И Бойко Борисов зае това място в ЕНП и изсмука всичко от десницата.

Заемайки това място, той направи две неща – изключително лява и популистична риторика: „Вън всички богати, какво искате да ви дам, да ви платя обществените поръчки ли, вие сте мошеници, защото сте богати, аз отговарям за бедните хора”, и същевременно флирт с определен кръг от богатите срещу другите. Всичко това е съчетано с провеждане на държавна политика, която убива всякакъв дребен и среден бизнес. Всичкото това, което все пак през последните 8–10 години как да е изплува в едни много трудни времена, сега е убито. В името на какво е това преразпределение.

Бойко Борисов няма дясна мисъл по отношение на бизнеса, която изисква да дадеш възможност за свобода на всяка икономическа активност и държавата да бъде своего рода медиатор, който осигурява равни условия, спазване на правила, конкурси… Цялото преразпределение се прави в полза на Бойко Борисов. Няма строителство, което да е възникнало и където строителната група или консорциум на Цветелина Бориславова да не е първа жичка за водичка. Няма винетки, няма пет лева, пак са те.

Сега разбирам, че голямата им мечта били ветрогенераторните паркове, поради което де що има ветрогенераторен парк, който вече е открит, трябва да бъде взет. Няма значение дали ще се правят спънки на неговия собственик, дали ще се правят спънки в банките и пр. За това нещо ще се използва цялата държавна репресивна машина, включително да ви направят дела, каквито не сте сънували, да ви направят данъчни проверки по всяко време, за да си знаете мястото.

Бизнесът в момента е легнал по очи, мрънка и обяснява, че който се обади ще бъде наритан, заклеймен и прегазен. Защото всеки от българския бизнес има нещо, за което да се притеснява и да бъде хванат натясно. Така че по отношение на първата оценка как Бойко Борисов бил борец срещу корупцията и организираната престъпност, дайте да се разберем – той е борец срещу конкурентната му организирана престъпност. Ако някой чака в Брюксел да им направи впечатление това, забравете. Те се отнасят с нас така, както ние с ромите във „Филиповци” или във „Факултета” – да се оправят сами.

*Откъс от интервю на Димитрина Чернева. Виж целия текст във в. Гласове

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.