Български всезнайко с глава от бетон – смъртна опасност

“Той ще ми каже на мен” – типична българска реплика, описана още в “Бай Ганьо” от Алеко.

Това е социален тип – подобни щъкат навсякъде около нас и знаят всичко.

Повод за следващите редове е една моя статия в e-vestnik за отровните гъби.

От много години се интересувам защо се тровят толкова у нас – по света няма такъв проблем с отровни гъби, като в България. Имало е години, в които са умирали по над 20 души годишно, а общо натровените са стигали до 300, за късмет повечето са яли несмъртоносно отровни гъби. За миналата година във Варненската военноморска болница са приети 116 отровени от гъби, още толкова в “Пирогов” и Военна болница в София. За страната – няма данни. За късмет – повечето са били леки случаи.

Анкетирах през годините доста лекари, да кажат – какви гъби са яли смъртоносно отровените (тоест какви са мислели, че ядат).

Обобщена, тяхната класация е следната:
1. печурки,
2. сърнели или гълъбки,
3. “брахме и ядохме едни гъби, не знам какви”

Не искам да влизам в подробности, който иска да види материала тук. Но на цитираните от лекарите наблюдения, във форума под статията започва яростна съпротива – “Абе, ти нищо не разбираш, бе, знаеш ли колко хора ядат гъби, голяма работа, че казали нещо някакви лекари”. Или възмущения, че печурката или сърнелата не са опасни – те нямали двойници, а точно манатарката, която се смята за по-безопасна, имала най-отровния двойник – дяволска гъба.

Сигурно името “дяволска” звучи по-опасно. А зелена мухоморка, която е най-силната отрова от растителен вид (каквото и да ви разправят, прилича на печурка, особено по-малка, описана е със смъртност над 80% в литературата) – тя звучи по-безопасно.

Интернет стана място, където всеки невеж може да излее невежеството си и да лъже и други. Получава се мултипликация. Невежеството е агресивно, увлича сродни души.

Срещал съм много хора, които се кълнат, че не може да се сбърка печурка със зелена мухоморка, че сърнелата няма двойник (за отбелязване – за търговски цели не се изкупуват печурки, те се търгуват само култивирани).

Вече не споря отдавна. Цитирам данни, цитирам лекарите, който иска да вярва. Но хора продължават да умират, всезнайковщината е неизтребима. На всичкото отгоре става дума за чревоугодие – голяма жертва ли е да не ядеш диви печурки, а друг вид гъби?

Чудех се дали да споря с такива и да пиша статии по темата – не е ли по-добре този твърдоглав вид да измре, да се изтрови като естествен подбор заради глупостта си. Но не – в болниците научих много случаи, в които опитни гъбари са изтровили целите си семейства, по някой съсед, приятел, малки деца. Тоест – съвсем невинни хора, които наивно са се доверили.

Твърдоглавието и всезнайковщината са смъртоносно опасни, а у нас става дума за доста широка социална група.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.