Български проститутки населяват „бордея на Европа“

„Не правя това за удоволствие“, казва българската проститутка Лола, която е в Испания от един месец. „Изплащам два кредита и имам петгодишен син в България“, обяснява тя преди да избяга… Публични домове, крайпътна проституция: районът на Ла Хонкера – испанско градче близо до Перпинян – привлича всекидневно поток от французи, търсещи евтин секс. Това ядосва кмета, който се опитва да отърве града от славата му на „голям бардак“.

Разрешени в Испания, публичните домове изобилстват и създават на Ла Хонкера лош имидж и репутация на „бордея на Европа“, казва със съжаление собственикът на бар, предпочел да запази анонимност. Откриването през октомври на ново „заведение“ с капацитет до 600 клиенти предизвика бунт сред жителите. Кметът на селището с 3000 жители, разположено край автомагистралата Перпинян-Барселона, Жорди Кабесас цели четири години се опитвал да предотврати построяването му. Неотдавна съдът разреши публичният дом да бъде отворен в центъра на общината, на метри от супермаркета, от който пазаруват местните жители.

Извън селото се намира един от най-големите публични домове в района – „Далас“. Управителят му Нико го нарича „хотел за жени“, не приемайки названията „публичен дом“ и „бордей“. Румънки, българки, рускини и латиноамериканки наемат стая за 80 евро на нощ. Тъй като в Испания сводничеството е забранено, не вземам никаква комисиона, те са независими, твърди Нико, който печели от такса вход и такса върху консумацията. Според него „Далас“ се посещава от около 500 клиенти на вечер.

Около бара стотина млади жени, обути в прашки и качени на 15-сантиметров ток, заговарят клиентите направо на френски с „добър ден, как си?“, галейки ги по врата. На практика – било от юг, запад или от района на Париж – 90 процента от клиентелата идва от Франция. Всички в квартала ми знаят „Далас“, обяснява 18-годишният Мохамед от Безие (Южна Франция). „Във Франция това се прави на улицата, то е нещо мръсно. Тук ни дават комплект, съдържащ чаршафи за еднократна употреба, презерватив, сапун и шампоан“, отбелязва одобрително младежът. „Момичетата тук са по-евтини, отколкото във Франция“, добавя Еди – 26-годишен жител на парижко предградие.

Кметът на Ла Хонкера се бори и срещу друг вид проституция – на огромните паркинги за тирове или край националната магистрала проститутки от Източна Европа и Нигерия търсят клиенти сред автомобилистите и шофьорите на камиони. През юли миналата година кметът въведе наказателна мярка, според която „заловените на местопрестъплението“ край обществен път клиент и проститутка плащат по 300 евро глоба. Миналата година акт за такова нарушение е бил съставен на около 300 души. „Клиентите плащат веднага, понеже нямат желание да получат фиш за глобата у дома си“, момичетата обаче – не, казва кметът на Ла Хонкера.

Захвърлените край криволичещите пътища в покрайнините използвани презервативи свидетелстват за размаха на проституцията в градчето, през което всеки ден преминават по 6000 камиона, както и французи, дошли да търсят от другата страна на Пиренеите алкохол, цигари, гориво или секс на по-ниска цена. „Тези жени се контролират от различни мафии и сводници“, твърди Жорди Кабесас, който съобщава също за наркотрафик и проблеми с насилието, свързано с проституцията.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.