Русия – службите за сигурност се връщат към ерата на КГБ

Милиционер задържа опозиционния лидер Борис Немцов на Триумфалния площад в Москва. Снимка: хегтор

Промените в закона за Федералната служба за сигурност (ФСС), одобрени този месец от руския парламент, бяха подписани от държавния глава Дмитрий Медведев. „Президентът разшири пълномощията на ФСС“, пише „Комсомолская правда“. Новият закон има два основни дефекта – ликвидира презумпцията за невиновност и прехвърля надзорната функция на специалните служби, заявява за всекидневника московски правозащитник.

Законът не съдържа обяснение какви действия ще се смятат за недопустими и ще водят до съответните предупреждения, изтъква той. „Това означава, че занапред всяко действие ще може да се класифицира по усмотрение на тайните служби в угодна за тях насока и да бъде обявено за престъпна заплаха“, прогнозира активистът пред „Новие известия“. Засега обаче позициите на чекистите укрепват само формално, твърди „Время новостей“.

По време на четенията от проекта бе премахната нормата, според която гражданите трябваше да носят отговорност, ако не се съобразят с въпросните предупреждения. В крайна сметка новите пълномощия на ФСС не носят особен практически смисъл – гражданите ще могат с пълно право да игнорират указанията й, пише изданието. Законът бе приет, но според шефа на комисията по сигурността в Държавната дума Владимир Василиев, „същността бе премахната, остана само едната форма“. Авторите на първоначалния вариант обаче вероятно ще продължат борбата за „профилактични действия“ от страна на ФСС.

ФСС получи правото да прави официални предупреждения на граждани, чиито действия създават условия за извършването на престъпления срещу сигурността на Русия, но няма основания да им се търси наказателна отговорност. Става дума за потенциалните нарушения, които са длъжни да откриват и прекратяват чекистите в Русия, пояснява „Комсомолская правда“.

Да речем, че сте известен учен, който работи за отбраната. И ето че някаква слабо известна фирма от Великобритания изведнъж ви предлага да пишете за нея аналитични материали, обещавайки хонорари в британски лири. А данните, предизвикали нейния интерес, спадат към държавните тайни. Щом научи за контакти от този род, ФСС вече може да направи предупреждение на съответния учен, дава пример „Комсомолская правда“.

Поправките въвеждат и административна отговорност за неподчинение на хора от тайните служби – глоба или задържане под стража до 15 дни, а за юридически лица – само глоба. Други промени в закона за ФСС няма, пише електронният „Утро“. Правозащитниците обаче смятат, че е излишно и приетото вече разширяване на правата на специалните служби. Руската Обществена палата също зае предпазлива позиция. Ръководството на ФСС пък заяви, че промените ще осигурят възможност за по-ефикасни действия при антитерористични операции, добавя „Утро“.

В понеделник опозицията се опита да убеди президента да не приема закона. Лидерът на партия „Яблоко“ Сергей Митрохин бе задържан по време на протест на Червения площад. Политикът издигнал плакат с образите на основателя на ЧК Феликс Дзержински, шефа на сталинските тайни служби Лаврентий Берия и на днешния руски премиер Владимир Путин. Нарисувано било как тези дейци дърпат конците на марионетка, изобразяваща президента Медведев. По-рано същият плакат бе издигнат от партия „Яблоко“ и пред сградата на парламента, напомня електронният вестник. „Как може да се говори за някаква модернизация, щом у нас се приемат поправки, които, напротив, водят страната към тоталитаризъм“, цитира коментар на Митрохин „Новие известия“.

Темата може да получи развитие и заради това, че проектът бе внесен от правителството, фактически от първите лица в руската държава. Спорните промени обаче бяха коригирани по инициатива лично на президента Медведев. По време на дискусиите в Думата той неочаквано заяви: „Онова, което става сега (с проекта – бел. на вестника), е извършено по мое пряко нареждане“, допълва „Время новостей“.

„Комерсант“ съобщава на уводно място за поредния митинг в защита на 31-и член от руската конституция – за свободата на събиранията, организиран на 31 юли на Триумфалния площад в Москва. По данни на всекидневника, протестът не е разрешен и ръководството на руската милиция вече е заявило, че участниците в него ще бъдат задържани.

Общественият съвет към столичното управление на вътрешните работи обаче настоял насилието да бъде сведено до минимум – да не се задържат обикновените участници и журналистите. Обществените дейци държат да няма нови инциденти като този с кореспондента на Газета.ру Александър Артемиев, чиято ръка бе счупена на 31 май и следствието не успя да установи извършителите, подчертава „Комерсант“. Въпреки това силите на реда арестуваха известния опозиционен политик Борис Немцов и десетки други участници.

Милицията в Русия е дезориентирана, силно възбудена и не демонстрира, че може да прави адекватна оценка на заплахите, нито пък да използва сила в подходящата пропорция, предупреждава в редакционен коментар „Независимая газета“. След „делото на Евсюков“ – майор от милицията, разстрелял през 2009 г. мирни граждани в магазин, органите на реда в Русия постоянно са под натиска на общественото мнение. Освен критиките, то понякога проявява съчувствие към истински престъпници, които нападат милиционерски патрули.

При това милицията май не разбира как този натиск променя правилата на играта. Властта не дава ясни указания. Налага се усещането, че органите на реда не бива да прекаляват. Остава обаче неясно къде бива, а къде не бива. В крайна сметка руската милиция по инерция проявява жестокост в стандартни ситуации, а същевременно е твърде пасивна, щом срещне реална опасност, пише „Независимая газета“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.