Из вестниците: Синя кръв и бели бъбреци

Румен Белчев

Ако разгърнем с два пръста български вестник от миналата седмица, две неща ще се изсипят от него – локва синя кръв и кофа бели бъбреци.

Основната храна за родното вестникарско войнство.

„Царят съди републиката в Страсбург“ – страда „ТРУД“.

Кой цар – бихме попитали. Защото междувременно другото ВАЦ-овско издание, „24 ЧАСА“ откри втори действащ български цар – Григор I.

Съвсем сериозно – на цели три страници, като се почне от първа, се мотивират претенциите на анонимен софиянец към престола. През далечната 2007-а година той се събудил с чудесната идея да стане цар, написал писмо на главния прокурор, той не му отговорил, следователно нямал нищо против, значи – честито ни НЦВ Григор I!

Какви са идеите на НЦВ Г-1? Типично български – „Желая двореца „Врана“ и останалите царски имоти да станат Наша собственост, в момента сме безработен и бездомен“. Другите искания на новото величество са за отмяна на референдума от 1947-а година, разпускане на парламента, оставка на президента, месечна заплата и един милион евро обезщетение.

Човек трябва да е пълно куку или гениален мистификатор, за да му се отдели толкова много вестникарско място безплатно.

При внимателен прочит на целия брой се натъкваме на десетина редчета, които може би оправдават тристраничната психопатия – антрефиленцето „Абсурдни дела блокират съда“. Казано с три думи – такива като Григор (правилно било да се нарича „Григор I, Цар на Република България“) блокирали работата на съда с глупостите си и присъдите по топделата се бавели заради това.

Да бяха го рекли на еврокомисарите, които само знаят да се заяждат със съдиите ни!

След като достатъчно са се нажабуркали със синя кръв за аперитив, благодарните читатели преминават към основното – белите бъбреци.

„Куче захапа топките на ЦСКА“ – осведомява ни „СТАНДАРТ“. Бедният червен отбор – не стига, че му объркаха програмата на мачовете, ами и това… Слава Богу, в дребния шрифт става ясно, че кучето на треньора решило да се включи в тренировката.

Не толкова щастливо завършва дописката на иначе спортния „ЗАСАДА“ – „Мъж попари слабините си със супа“. Има и снимки – на чиния с вряща супа и на още една, в която кой знае защо се мъдри нещо като шопска салата. Няма как – постната новина трябва да се облагороди по някакъв начин, читателят да не остане недоволен!

Няма начин да остане недоволен читателят на „24 ЧАСА“, който се вълнува от съдбата на двегодишното дете, за което се твърдеше, че е изнасилено от баща си.

Експерти доказали, че няма начин той да го е извършил. Как са доказали – вестникът знае и не ни спестява нищо. Експертите са взели линийка и измерили оръдието на евентуалното престъпление на дължина и на широчина, за по-сигурно – и обиколката му. Който се интересува – впечатляващите размери са във вестника. Читателят трябва да си получи порцията изключително важна информация!

Съдът все пак оставил заподозряното оръдие заедно с гордия му притежател зад решетките – сигурно за да продължат експертните измервания.

А „СТАНДАРТ“, който не ни учи как да живеем, защото ние и без това си знаем, щом го четем, вкарва нови усещания в сексуалния ни живот – „само 17 % от жените изпитват оргазъм. В сравнение с тях при свинете върховното удоволствие продължава 30 минути“…

Как след такова четиво на човек да не му се прииска да е свиня поне за половин час?

За съжаление, от сто години насам вестниците и списователите им само на маймуни ни обръщат… Но експериментите продължават с пълна сила!

Виж още текстове в блога на Румен Белчев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.