Какво иска Уго Чавес от Колумбия

Уго Чавес се самоиздигна като водач на антиамериканизма в съвременния свят. Снимка: ЕПА/БТА

Дискусия за острата криза в отношенията между Венецуела и Колумбия ще започнат в близките дни лидерите на 12-те участнички в Съюза на южноамериканските държави (УНАСУР). За подготовка на срещата бе организирано извънредно заседание на външните министри от страните членки. Вчера в еквадорската столица Кито те разискваха главно пътищата за уреждане на конфликта.

Отношенията между Каракас и Богота рязко се влошиха на 22 юли. Колумбийският министър на външните работи Хайме Бермудес заяви на спешно заседание, свикано във Вашингтон от Организацията на американските държави, че 1500 членове на марксистки бунтовнически групировки са намерили убежище във Венецуела и я използват като база за атаки в Колумбия. За доказателство Бермудес показа снимки и видеоматериали, след което призова „да бъдат ликвидирани веднъж завинаги тези групировки“.

Същия ден президентът на Венецуела Уго Чавес обяви, че скъсва дипломатическите отношения с Колумбия и нарече фалшиви представените материали. Чавес подчерта, че „опасността за нахлуване от колумбийска територия в момента е по-висока от всякога“ и заповяда венецуелската армия да бъде поставена в пълна бойна готовност. Той обвини САЩ, че подготвят заговор, чиято цел е да бъде убит, а кабинетът му – свален: „Зная, че съм осъден на смърт, но няма да се огъна пред шантажа и заплахите“.

Венецуелският лидер бе подкрепен от своя кубински колега Раул Кастро: „Никой не бива да се съмнява на чия страна ще бъде Куба. Защото военното присъствие на САЩ в Колумбия заплашва регионалната стабилност и суверенитета на съседните държави“. Солидарност с Уго Чавес изрази и президентът на Боливия Ево Моралес. Той обвини Колумбия, че „действа по указания на САЩ“ и води враждебна политика с цел „да създава пречки пред социалистическите революции във Венецуела, Боливия, Никарагуа и Еквадор“.

Във вторник Държавният департамент на САЩ заяви, че „Вашингтон няма намерение да предприеме военни действия срещу Венецуела“. Същевременно американското външно ведомство нарече „сериозни“ обвиненията на Колумбия, като препоръча на Каракас „да започне пряк диалог с Богота и да отговори на въпросите“. Тези дни венецуелският външен министър Николас Мадуро предложи на Колумбия да започне преговори с лидерите на екстремисткото ляво движение Революционни въоръжени сили на Колумбия (ФАРК). Колумбийският му колега обаче рязко заяви, че „не може да има никакви преговори с левите екстремисти“.

Уго Чавес не желае да разговаря с президента на Колумбия Алваро Урибе, който напуска поста, и го смята за престъпник. През управлението на Урибе – през март 2008 г., колумбийски войски бомбардираха и унищожиха базите на ФАРК в Еквадор, съюзник на Венецуела. Движението ФАРК, което се бори за превръщане на Колумбия в „социалистическа република“, е включено от САЩ и ЕС в списъците с терористични организации.

Чавес разчита, че ще открие по-подходящ събеседник в лицето на новоизбрания президент на Колумбия Хуан Мануел Сантос, който ще встъпи в длъжност на 7 август. Веднага след изборната си победа през юни Сантос предупреди, че „няма намерения за диалог с терористите“. „Времето им отмина – подчерта той и добави: Армията на Колумбия не ще намери покой, докато не гарантира сигурност на всяко късче земя в страната.

„Чавес не заплашва с война, самият Чавес е заплашван с война, заяви пред „Время новостей“ Владимир Травкин, главен редактор на сп. „Латинская Америка“. Съседна Колумбия вече половин век е обхваната от кървава гражданска война, а властите не могат да надвият левите сили, добави той. Експертът припомни, че като министър на отбраната в кабинета на Урибе тъкмо Сантос „ръководеше бомбардировките над въстаническите лагери в съседен Еквадор“.

Сегашният конфликт обаче едва ли ще прерасне във въоръжена конфронтация. Според събеседника на „Время новостей“, американците не замислят никаква военна операция в района: „Те твърдят, че са изградили военните си бази за борба срещу наркотрафика от Колумбия към САЩ, тъй като американският потребителски пазар за колумбийски кокаин е най-големият“.

Освен това, експертът смята, че въоръжените сили на Колумбия и на Венецуела „не разполагат с необходимия потенциал за бойни действия“. А шумните изявления на Чавес се дължат може би на стремеж да обедини нацията, та нали венецуелският лидер „се готви за избори – цели да мобилизира електората, да го сплоти около себе си и своята програма за изграждане на „социализма от 21-и век“.

Изборите за Национално събрание на Венецуела са насрочени за 26 септември. Днес в парламента доминират депутатите от управляващата Единна социалистическа партия на Венецуела начело с Уго Чавес. Смущенията в електро- и водоснабдяването, а също и недостигът на храни обаче карат местните хора да се разочароват от властта. Според анализатори Каракас умишлено засилва напрежението в отношенията с Богота, за да отклони вниманието от вътрешните неуредици. Ако опозицията сериозно увеличи присъствието си в парламента, това съществено ще затрудни Чавес в борбата за президентския пост през 2012 г.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.