Руски тревоги – ще има ли радар от ПРО в България?

САЩ се готвят да сключат споразумение за разполагане на мощен наземен радар, вероятно в България или Турция. Локаторът ще осигури възможността да влезе в строя първата част от ПРО на САЩ в Европа, която се предвижда да защити южната част на континента от евентуална иранска ракетна заплаха. Пентагонът огласи тези данни в навечерието на важните изслушвания по руско-американския договор за съкращаване на стратегическите нападателни въоръжения (СНВ) в Сената на САЩ, пише „Независимая газета“.

Темата за разполагане на ПРО на САЩ зае важно място в дискусиите, водени сега в Сената. Тя „изплува“ всеки път, когато там се обсъжда новият договор за СНВ, подписан от президентите Дмитрий Медведев и Барак Обама на 8 април в Прага, изтъква руският всекидневник. Редица законодатели в САЩ смятат, че договорът може да ограничи разполагането на ПРО на САЩ, въпреки че администрацията на Обама ги уверява в обратното. И тъкмо преди важните изслушвания в Сената от Пентагона изтече информация към „Вашингтон пост“, която се очаква да успокои американците, изпитващи съмнения: ПРО се строи по график в различни точки на света.

По данни на „Вашингтон пост“ Вашингтон е близо до разгръщането на част от противоракетния щит, който да прикрие Южна Европа. САЩ приключват преговорите за разполагане на мощен наземен радар, вероятно в Турция или България, което би позволило първата фаза от разполагането на ПРО в Европа да стане реалност още идната година. „Осъществяването на следващите три фази е насрочено съответно за 2015, 2018 и 2020 г. По-специално, през 2015 г. – в Румъния, през 2018 г. – в Полша“, добавя „Независимая газета“.

Още тази година в Чехия може да бъде създаден американски център за ранно предупреждение като част от системата за ПРО. Пентагонът е поискал от Конгреса на САЩ да отпусне за тази цел 2,2 милиона долара, пише „Время новостей“. Изданието се позовава на чешкия всекидневник „Хосподаржске новини“.

Администрацията на Барак Обама за пръв път демонстрира открито, че Чехия ще стане съставна част от системата за ПРО, създавана в Европа. Защото миналия септември новият стопанин на Белия дом се отказа от разполагането на американски радар в Чехия, макар че страните бяха подписали съответния договор още преди две години. След това въпросът за участието на Прага в европейската система за сигурност за дълго време остана висящ, посочва „Время новостей“.

Американците впрочем постоянно отправяха сигнали, че все още отреждат важна роля на Чехия в стратегическите си планове. През пролетта на 2009 г. Обама произнесе в Прага първата си публична реч след встъпването в длъжност и говори за неразпространението на ядреното оръжие. А през април т. г. по инициатива на САЩ тъкмо в чешката столица бе подписан руско-американският договор за съкращаване на СНВ.

Наблюдатели свързват сегашното решение на Белия дом с това, че след изборите в Чехия през май властта в страната бе поета от дясноцентристкото правителство на Петър Нечас. Новият кабинет подкрепя ориентацията на Чехия към евроатлантическите структури по-активно, отколкото предишното „преходно“ правителство на Ян Фишер. Самият Нечас също предположи, че продължителното мълчание на Вашингтон е било предизвикано от неясната политическа ситуация в Чехия преди изборите, пише изданието.

Новият чешки министър на отбраната Александър Вондра, който бе сред основните привърженици на идеята за американски радар в Чехия, нарече новото решение на САЩ „първата малка, символична стъпка“. Външният министър Карел Шварценберг подчерта, че центърът ще е съставна част от ПРО на НАТО, информира вестникът.

Заместник-председателят на парламента в Прага Лубомир Заоралек от опозиционната социалдемократическа партия е заявил пред „Время новостей“, че създаването на американски център за ПРО в Чехия „няма да се отрази на чешко-руските отношения“. „Не бива да се драматизира това съобщение“, каза той и допълни, че „днешното решение е несравнимо по значение с предишните планове за изграждане на радар“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.