Русия – проядена от корупция

Москва и столичната област са най-корумпираните региони в Русия. Това сочи доклад на антикорупционната обществена приемна „Чисти ръце“, пише в. „РБК дейли“. Близо 90 на сто от случаите на корупция са свързани с предоставянето на услуги от държавата и общините.

Според организацията „Чисти ръце“ оборотът на корупцията в Русия е около 50 на сто от БВП, което на практика отговаря на данните на Световната банка – 48 процента от БВП. Бизнесмените в Русия се оплакват, че заради корупцията в страната губят към половината от своите доходи, посочва всекидневникът.

Най-големи подкупи вземат чиновниците в Москва и региона, следват република Татарстан и Санкт Петербург, сочат изчисленията на обществената приемна, базирани на постъпващите сигнали и жалби. „Лидерската“ позиция на руската столица се дължи на факта, че там са съсредоточени мощни парични потоци и са най-развити финансовите институции. А местните власти са развили най-изтънчена система за администриране – т. нар. негласен данък корупция, коментира руски експерт, цитиран от „РБК дейли“.

В събота, когато бе публикуван докладът, се навършиха две години, откакто президентът Дмитрий Медведев одобри национален план за борба с корупцията в Русия, припомня „Новие известия“. Междувременно по официални данни средният размер на рушветите в страната през първото шестмесечие на 2010 г. е достигнал над 44 хиляди рубли (близо 1458 долара – б. р.), а още през януари е бил едва 23 хиляди рубли.

Експертите са особено разтревожени от положението в органите на реда, пише той и цитира местен наблюдател: „Правоохранителната дейност се е превърнала днес в бизнес“. По данни на „Чисти ръце“, за да си уреди човек работа като инспектор в руската пътна полиция, трябва да плати подкуп от 50 000 долара, а мястото на помощник-прокурор в обикновена районна прокуратура излиза само 10 000 „гущера“.

Криминалистите от отделите за икономическа престъпност събирали по около 20 хил. долара месечно от „странични доходи“, прокурорите, „закрилящи“ бизнесмени – по 10 хиляди, пътните полицаи – по 5 хиляди, дознателите – по 3 хиляди долара, а обикновените квартални по 2 хиляди месечно, главно от нелегални мигранти. Всичко това става при пълна липса на диалог между гражданското общество и органите на реда, тоест фактически няма кой да ги контролира, подчертават експерти.

Нещата не стоят по-добре и в други сфери – 34,6 на сто от сигналите за корупция са свързани с дейността на руските съдилища, се казва в доклада на „Чисти ръце“. Според организацията, съдии препоръчвали на гражданите „свои“, т. нар. черни адвокати, които им предлагали да уредят нещата с конкретен съдия срещу възнаграждение. Част от парите отивали чак на върха, при лобисти от висшите съдебни органи. Авторите на доклада обаче признават, че е прекалено трудно да се докаже тази схема.

Организацията признава, че има два начина държавата да се пребори с корупцията. Първият е установяване на тоталитарна диктатура като управлението на Сталин или Пиночет. Вторият е противоположен – чрез демокрация, както стана в Норвегия, Германия, Италия, Испания, САЩ и наскоро в Грузия.

При това положение държавно-чиновническият апарат и тайните служби се контролират от народа и медиите, а механизмите на политическата конкуренция правят корупцията на практика невъзможна – тоест неизгодна от икономическа, социална и политическа гледна точка, пояснява пред изданието експерт на „Чисти ръце“.

Правозащитниците обаче твърдят, че Русия все не може да избере по кой път да тръгне и се опитва „да седи на два стола“ едновременно. Тази непоследователна политика води до още по-силно разрастване на корупцията и заплаха от разпадане на самата руска държавност, отбелязват те.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.