Продава се изгодно… остров

Брокерът на острови Фархад Влади. Снимка: фирмен сайт

В Хамбург, Северна Германия, се намира седалището на една от най-големите агенции, специализирани в даването под наем и продажбата на частни острови. За 40 години собственикът й Фархад Влади е сключил сделки за 2000 острова по четирите краища на света.

В просторния си светъл офис с изглед към едно от двете изкуствени езера на втория по големина град в Германия Фархад Влади разгръща страниците на каталог със зелени бижута върху бели и тюркоазено сини ленти. Единият остров е на няколко километра от Бора-Бора, другите са по Сейшелите, Малдивите, Бахамите. Тези частни острови се продават или се дават под наем.

Влади, 65-годишен канадец от германски произход, е организирал купуването на сейшелския остров Арос от иранския шах, след което той става собственост на французойката Лилиан Бетанкур и попада в центъра на политически скандал във Франция.

След клиентите му има много богаташи и звезди. Модата бе лансирана от американския актьор Марлон Брандо и гръцкия корабен магнат Аристотел Онасис. Фархад Влади е пестелив, когато изброява клиентите си, защото повечето от тях предпочитат да запазят анонимност – Даяна Рос, Никълъс Кейдж, Тони Къртис. Отскоро и Джони Деп, който купи 14 хектара на Карибите.

Каталогът му в момента съдържа около 120 острова за продан и всяка година се сключват тридесетина сделки. Най-скъпата е за Кейв Кей, бахамско островче с площ около 90 хектара с няколко павилиона и обща обитаема площ 6500 кв. м. Исканата цена е 110 милиона долара.
Фархад Влади обаче разполага и с имоти по 22 000 евро в Нова Скотия (Нова Шотландия). Канада е една от страните с най-много частни острови в света – около сто. Във Франция повечето подобни имоти са край бреговете на Бретан.

„Хората идват в офисите ни с намерението да закупят остров с чистобял пясък и палми, а си заминават с остров с борове в Скандинавието или Шотландия“, усмихва се Фархад Влади.
Защото на един остров има много неща, които не се виждат на пощенските картички. И които могат да превърнат рая на хартия в ад на земята.

„Много хора са купили острови край Хондурас или Белиз, като забравят, че в района има пирати, висока влажност, милиони комари, тропически заразни болести, змии“, изброява той. В Северна Америка и Европа политическото и санитарното положение е по-стабилно.

„Както при художниците, има две категории острови по света“, уверява Влади, който сам притежава от 20 години остров край Нова Зеландия. „Категорията Рембранд, Рубенс, Ван Гог и хилядите примитивни художници, които само драсват няколко черти.“ При продажбите „положението е като при Кристис и Сотбис – качествените неща заминават бързо, другите се залежават“, казва Влади.

Само 5 процента от островите са качествени – тези, които не са твърде отдалечени от континента, разполагат с кей за акостиране или имат умерен климат. А в този сектор криза няма. Пазарът е силно ограничен и цените скачат главоломно, защото в момента никой не иска да продава. „Хората се тревожат за бъдещето и предпочитат да си запазят имотите“, подчертава Фархад Влади. Пък и „притежаването на остров е малко като влюбването на жена. Тя иска да задържи мъжа само за себе си“, заключава той.

По БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.