Гръцкият туризъм в борба за оцеляване

Гръцки студенти на протест срещу антикризисните мерки. Снимка: преств

Едноседмичната стачка на гръцките превозвачи в разгара на летния сезон допълнително влоши състоянието на ключовия туристически сектор, най-важният национален източник на ресурси, се оплакват работещите в туристическия бранш, които обаче са оптимисти за следващите месеци.

Поразени от безпрецедентната финансова криза, която накара социалистическото правителство да вземе драконови мерки за ограничване на разходите, гърците очакваха лятото, за да видят малко светлина в тунела с идването на туристическата манна небесна.

Протестът на превозвачите, който завърши в понеделник сутринта, дойде малко в повече след многобройните стачки, които засегнаха гръцкия туризъм: стачката на моряците в началото на лятото, които протестираха срещу премахването на ограниченията за каботажни превози, после – на железопътните работници, които блокираха влаковете, и накрая, преди десет дни, стачката на авиодиспечерите, която предизвика бъркотия на гръцките летища.

Първата вълна на анулиране на резервации беше регистрирана през април по време на големите стачки срещу икономическите мерки, когато някои от протестите стигнаха до сблъсъци. Миналата седмица мощният Съюз на гръцките туристически предприятия (SETE) би тревога срещу стачката на превозвачите. Ситуацията върви към катастрофа за страната, икономиката и туризма след хаоса на летищата, който нанесе неизчислими щети на имиджа на страната, заяви съюзът в декларация.

Липсата на бензин силно засегна компаниите, предоставящи коли под наем. Стотици туристи изоставиха наетите коли, тъй като нямаха възможност да заредят с бензин. Председателят на Националната търговска конфедерация на Гърция Василис Коркидис подчерта, че периодът до 15 август винаги е бил пикът на туристическия сезон и една седмица вече е загубена.
Но след края на стачката на превозвачите в туристическия бранш са оптимисти.

Катастрофата бе избегната, сега нещата трябва да тръгнат. Гърците са на път за островите и корабите са пълни, да видим какво ще стане през септември, каза за АФП председателят на Гръцката асоциация на туристическите агенции Георгиос Телонис, който предвижда броят на туристите през 2010 година да бъде на същото ниво, както миналата година.
Бяха нанесени щети с предишните стачки, които имаха антирекламен ефект, беше ни вкаран гол, на ако ситуацията се успокои, всичко може да тръгне по реда си, каза на АФП Спирос Гинис, вицепрезидент на Гръцката федерация на туристическите предприятия (GEPOET).

Септември и октомри ще бъдат решаващи, добави Гинис, според когото броят на туристите може да е с 5 на сто по-малък в края на годината, а приходите да са намалели с 9 на сто в сравнение с 2009 година. Почти 15 милиона туристи посетиха Гърция през 2009 година, като донесоха на страната 10,3 милиарда евро, според статистическия институт и Гръцката национална банка. Така, загубите през 2010 година, могат да достигнат един милиард евро.

Туристически мотор на страната, туризмът съставлява около 18 на сто от Брутния вътрешен продукт. Това е ключов сектор за икономиката и дейността, свързана по-близо или далече с туризма, дава работа директно или не на 850 хиляди души, според министерството на туризма.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.