Монголия – неонацисти с дръпнати очи

Монголски неонацисти. Снимка: от тв екрана

Облечени са в черно, вдигат дясна ръка и се изпъват в поздрав към нацията: „Зиг хайл!“. Прославят фанатичната отдаденост на Хитлер към идеята за етническата чистота. С високите си скули, тъмни дръпнати очи и матова кожа те обаче трудно могат да се впишат в идеала на Третия Райх за чиста арийска раса. Неонацизмът е пуснал корени в необичайна почва – в Монголия.

За пореден път в една обедняла икономика се появяват ултранационалисти, които се нахвърлят срещу чужденците. Този път основната им мишена са китайците – надигащата се сила от юг. Групи като „Цагаан хас“, или „Бяла свастика“ се представят като патриоти, защитаващи обикновените граждани от заплахата, която носи престъпността сред чужденците, от ширещото се неравенство, незаинтересоваността на политическата класа и корупцията.

Според критиците обаче те набелязват невинни хора за изкупителни жертви. Държавният департамент на САЩ предупреди пътуващите в Монголия, че през последните години са зачестили нападенията срещу двойки от различни раси, включително чрез организирано насилие, извършвано от ултранационалистически групировки.

Организацията „Даяр монгол“ заплаши, че ще обръсне главите на жените, които спят с китайци. Преди три години лидерът на „Сините монголи“ беше осъден за убийството на приятеля на дъщеря си. Предполага се, че мотивът му е бил, че младежът е учил в Китай.

Въпреки че лидерите на „Цагаан хас“ твърдят, че не подкрепят насилието, те се определят като нацисти. „Ние уважаваме Адолф Хитлер. Той ни научи как да защитаваме националната си идентичност“, обяснява 41-годишният съосновател на движението, който представя като Големия брат.

„Не сме съгласни с неговия екстремизъм и със започването на Втората световна война. Ние сме против всички тези убийства, но подкрепяме неговата идеология. По-скоро подкрепяме национализма, а не толкова фашизма“.

Както и да го погледнем обаче това е необичайно решение. При режима на Хитлер съветските военнопленници с монголоидни черти са били отделяни и екзекутирани. В по-ново време крайнодесни групировки в Европа нападат монголски имигранти.

Не всички ултранационалисти използват нацистката символика. Ширещото се невежество за Холокоста и другите нацистки зверства обяснява защо някои все пак я възприемат. „Цагаан хас“ изтъкват, че свастиката е древен азиатски символ, което е вярно. Те обаче не обясняват защо групировката използва нацистките цветове, нацисткия орел и нацисткия поздрав, нито защо портретът на Хитлер е върху табакерата на Големия брат. Освен това не звучи особено логично, имайки предвид расовите разбирания на Хитлер.

„Трябва да се погрижим кръвта на нашата нация да остане чиста. Става дума за нашата независимост“, твърди 23-годишният Батур, като изтъква, че населението на Монголия е под три милиона души. „Ако започнем да се смесваме с китайците, те бавно ще ни погълнат. Монголското общество не е много богато. Чужденците идват с много пари и може да започнат да ни крадат жените“.

Големият брат признава, че е достигнал до тези идеи чрез националистическите групи, които се появиха в Русия след разпадането на Съветския съюз, на който Монголия беше сателит. Антикитайската нишка обаче е специфична за Монголия и става все по-популярна.

„Повечето хора намират крайнодесните идеи за прекалено екстремни, но изглежда много хора наистина са единодушни, че Китай е империалистически, че е „зло“ и е решен да заграби Монголия“, коментира Франк Бийе от Кеймбриджския университет, който изучава китайската общност в Монголия.

Хип-хоп парчета като „Не се оливайте, китайчета“ на 4 Zug с припев: „Разстреляй ги всички, всички, всички“, се въртят масово в баровете и клубовете. Носят се всякакви слухове. Някои вярват, че Пекин има тайна политика да насърчава китайците да правят секс с монголки.

„Цагаан хас“ обаче твърди, че приветства гостите на страната от всички раси, стига да спазват законите. А Големия брат определено може да бъде гостоприемен. Той стисна въодушевено ръката ми и каза: „Въпреки че си британска поданичка, ти си оставаш азиатка, което те прави много готина“.

Той споделя, че по-младите членове на движението са го научили да бъде по-умерен, а то изглежда е решило да се реформира, като изключва „престъпните елементи“ и настоява кандидатите за членство да имат добро образование. Един от лидерите му е завършил вътрешен дизайн.

Критиците обаче се опасяват, че ултранационалистическите движения стават по-опитни и неусетно набират сила. „Цагаан хас“ твърди, че „работи в тясно сътрудничество“ с други организации и в момента обмисля сливане. „Някои хора си затварят очите, но не можем да продължаваме да отричаме, че това е проблем“, коментира Анара Нямдорж от Монголския център на лесбийките, гейовете, бисексуалните и транссексуалните.

Държавният департамент на САЩ отбелязва зачестяване на ксенофобските нападения от пролетта насам. В доклад на ООН, в който се прави преглед на положението по страни, се споменава за извършено неотдавна жестоко нападение срещу три транссексуални жени. Една от тях обвинила публично ултранационалистка група (различна от „Цагаан хас“), в резултат на което не след дълго й били отправени смъртни заплахи.

„Те получават все по-голяма подкрепа от обществото“, отбелязва Енхжаргал Даваасурен, директор на Националния център срещу насилието. Тя се опасява, че ултранационалистите придобиват увереност, а жертвите се страхуват да съобщават за посегателствата срещу тях. Тя илюстрира картината с клип в YouTube от миналата година, на който се вижда мъж, който с груби движения бръсне дългата коса на жена. Жертвата е скрила лице в ръцете си, но изгърбеното й тяло издава страха й.

Други в Улан Батор смятат, че ултранационалистическите движения отслабват и подозират, че заплашителните им изяви и твърденията, че в редиците им влизат 3000 души, са просто блъф. Бийе смята, че в поведението им има „голяма доза позьорство“. „Чували сме за случаи (на насилие). Не всичко винаги е вярно“, коментира Джавхлан, един от лидерите на „Цагаан хас“. Организацията е просто „орган за налагане на закона“, твърди той.

„Ние правим проверки. Минаваме по хотели и ресторанти, за да се уверим, че монголските момичета не проституират, а чужденците не нарушават закона. Не пребиваме всичко живо по пътя си. Проверяваме информацията, която получаваме, за да сме сигурни, че е достоверна“.

Те разчитат на натиск от страна на медиите и полицията върху обектите, които позволяват такива нарушения, добавя той. А ако това не помогне? „Опитваме се да избягваме употребата на сила. Това е абсолютно крайно средство“, обяснява Джавхлан.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.