В десетката: Реликвариум в терариума

Реликварият, открит на остров Св. Иван. Снимка: от тв екрана

Няма две мнения, че темата, разлюляла държавата в последните дни е връхта на безумието. На остров св. Иван, срещу Созопол, където има полуразрушен манастир, е намерена мощехранилница (реликварий), т.е. кутия с мощите на християнски светец. Надписът е интригуващ – това трябва да са костите не просто на някой светец а на светецът на светците – Св. Йоан Предтеча. Професорът-министър-църковен авторитет Божидар Димитров вече натисна с цялата сила на властта си, за да потвърди недвусмислено автентичността на находката. България е била спомената с един ред в световните медии и сега чакаме наплива от богомолци.  Уж успех.

Няма по-чалга новина от тази. Но моралът на министъра си е за негова сметка.

Един религиозен предмет, намерен при разкопки, има две значения – светско-научно и религиозно. Учените трябва да си свършат работата като датират находката, опишат я старателно и установят максимален брой исторически обстоятелства, свързани с нея. Тяхната задача е да свършат светската работа по предмета.

Второто значение на намерения предмет е свързано с оценка на предмета от гледна точка на вярата. По правило първата оценка рядко съвпада с втората. Защото за вярата се изисква да вярваш на това, което ти казват авторитетите в твоята вяра. Може всички научни доказателства да сочат 14 век като дата на смъртта на човешките останки и изработка на кутията, но ако верският авторитет (обикновено свещенослужител) обяви, че това са мощи на светец, живял векове, дори хилядолетие по-рано, вярващият вярва и с това се приключва въпросът, освен ако друг, по-голям верски авторитет не се противопостави. Иначе не би било вяра, а наука.

Аз досега мислех, че Божидар Димитров заема светска позиция в държавата ни, министър, все пак. Но изведнъж той обявява мощите за автентични. Не би могъл да направи това като представител на светската власт (България все още е светска държава, по смисъла на Конституцията си), тъй като не са извършени никакви действия по датирането на находката – радиовъглероден анализ и т.н., и още – за качествено светско-научно тълкуване не са направени никакви изследвания, а още по-лошо – лаици са изпотъпкали археологическата площадка и кой знае колко още щети са нанесли. Значи му остава да направи само религиозната оценка, а той дори не е богослов, за да се произнася по религиозното значение на намереното.

Премиерът Борисов  му приглася като подарява сребърна мощехранилница. Ало, господин премиер, все още сме светска държава.

А свещениците от БПЦ напълно безкритично възприемат цялата вакханалия.

Точно от такива „акции“ страда авторитетът на православието и БПЦ.

За пореден път беше злоупотребено с чувствата на по-наивните вярващи християни. Изфабрикувана беше добра новина на фона на глупостите които слушаме в икономическата сфера. Днес се добави още една – паричките ни за доброволно пенсионно осигуряване ще отидат да крепят мъдете на пишман бизнесмените, които не могат да привлекат капитали по нормалния капиталистически начин (побеждавайки в конкурентна борба.)

Да ни е честит реликвариума в терариума!

Виж още текстове в блога на Комитата

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.