Трите съдийки: Защо освободихме „Килърите“

Водещ: Само по БТВ ще видите трите съдийки, освободили задържаните при двете последни операции „Килърите” и „Всичко коз”. Те дадоха интервю само за БТВ и Канна Рачева. Ще разберете от съдийките какво значи според тях липса на доказателства и защо това се допуска при мерки за неотклонение и съдебни дела.
Валя Рушанова: Съдът не е лишен от разум. И той иска престъпниците да бъдат в затвора. За да има нещо, трябва да е посочено: помогнал му като му дал оръжие. Помогнал му като му дал съвет. Помогнал му като му обещал, че след това ще скрие доказателства. А такова нещо по делото нямаше. С какво му е помогнал? Абстрактното помагане, за съжаление, не върши работа в процедурата, по която ние сме съд.

Мария Митева: Държава има където има съд. Държава без съд няма. Ако някой си позволи да унищожи съда, това означава, че си позволява да унищожи държавата. Съдът ще съществува дотогава, докогато има държава. Съдът ще се разпадне тогава, когато няма държава. Ако някой политик желае да унищожи държавата, той може да унищожи съда.

Репортер: Има ли такава опасност според вас?

Мария Митева: Аз лично не знам, защото вярвам, че никой политик в България не желае да унищожи държавата. Може би имат погрешни планове в някаква насока, или погрешно информиране. Но те трябва да прочетат литературата, за да видят, че не трябва да се самоизяждат.

Валя Рушанова: Държавата е като една триглава ламя. Едната глава измисля правилата. Другата глава ръководи движението напред на тази ламя. А третата глава казва: тук стъпваш накриво, тук ще паднеш, ще удариш някого. Тук ще стъпчеш този. Е, ние сме третата глава. Втората глава е изпълнителната власт, а първата глава е парламентът. И когато средната глава се опита да изяде първата, третата глава не разбира, че се самоубива. Не можем да съществуваме разделени един от друг. Ние сме заедно. Аз неслучайно одеве ви казах, че пет години съм била прокурор. Тук не става дума за буфер. Съдът е арбитър. Това е вярно. И пак, ние не воюваме с никого. Ние сме хора. Ние имаме деца, имаме семейства. И ние държим да се знае, че държим ако има мафия в този разговор, който говорихме одеве, ако има мафиоти и мафия, то нейното място е в затвора. Това е ясно. Обаче съдът не може да загърби собствените си познания за правото и да постъпи непрофесионално, да оставим настрана безотговорно, непочтено или некомпетентно. Да постъпи непрофесионално като нарече нещо доказателство или като изопачи истината. За нас истината е една и тя е в кориците на делото.

Христина Михова:
Прави впечатление формулировката на задачата, поставена на експерти. И цитирам буквално: „да се извърши психологично изследване на лицето Георги Пламенов Петков, при което да се установи съпричастността му към извършено престъпление по досъдебно производство”. Тоест не дали той е съпричастен или не, а директно да се установи, че той е съпричастен към това престъпление. И отговорът, заключението е, че с много голяма степен на вероятност може да се твърди, че описаните в експертизата емпирични наблюдения и данни от психологичното изследване на Георги Петков свидетелстват за съпричастността му като пряк извършител на убийството на Юри Галев.

Мария Митева:
Може ли да уточним. С думи прости, това означава следното: МВР и органите на досъдебното производство, които са призвани да разкрият кой е авторът на престъплението, възлагат на психолог, след като проведе с него беседа да установи, че той е авторът на престъплението. След извършена беседа. Това означава с думи прости – да ви пратим на психолог, за да разберем дали сте извършили убийство.

Репортер: Нямаше ли нито едно свидетелско показание, този човек видян… Те какво казаха?

Валя Рушанова: Има много свидетелски показания. Но тези показания са свидетели, които са присъствали вечерта в ресторант „Орлови скали” с Юри Галев, тоест с пострадалия и с другия пострадал. Свидетели, които са били на една маса с тях. Свидетели, които са работили във въпросното заведение. Свидетели, които са намерили пострадалия на улицата. Много други свидетели, за които не е ясно по какъв начин, откъде са се появили тези хора. Защо са били разпитвани по това дело. Не става ясно дори от докладни записки какво правят по това дело. Но никой от тях не сочи конкретното лице извършител, че е видян дори в района, дори в комплекса Боровец, или някъде близко до мястото.

Христина Михова: Ние сме част от държавата и затова в този смисъл изобщо не сме съгласни с изказването на министър Цветанов, че държавата не може да се справи със съдебната власт. Съдебната власт е част от тази държава. Не само изпълнителната власт е държавата. Може би не му е ясно на министъра.

Валя Рушанова: Време е обаче да им стане ясно, защото повече от една година са на власт. Трябва да знаят, че има три власти и че съдебната власт е част от тази държава. И не трябва да подкопават авторитета й, не трябва да подкопават. Трябва да ни помагат. И ние да им помагаме, и те да ни помагат.

Водещ: Видяхте интервюто на Канна Рачева с трите съдийки, които постановиха пускане с мярка подписка за задържаните по двете операции, особено по „килърите”. Ние правим всичко възможно да осигурим коментар за зрителите на „Тази сутрин” и по друга информация, която избива скандално по първите страници и на вестниците, че премиерът е бил мишена на Сретен Йосич.

По Агенция Фокус

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.