Горските пожари в Русия осветяват скандали и некомпетентност

Руско село след пожарите. Снимка: сайт на премиера на РФ

Ситуацията с горските пожари в Русия стремително се влошава. Огънят наближи град Саров в Нижнeгородска област от европейска Русия, където има ядрен център, алармира електроннният вестник „Утро“. Основната опасност е „широкият килим“ от леснозапалими борови и елови иглички, напластени в горите край Саров, твърди Сергей Шойгу, министър на извънредните ситуации. Пожарът в региона е локализиран и там са изпратени подкрепления с най-модерно оборудване, увери той.

Въздухът край ядрения център е задимен, видимостта е лоша, а в района няма и воден басейн, откъдето да бъдат зареждани пожарогасителните самолети, предупреди обаче по-рано Рафаил Закиров, шеф на управлението „Спасителна авиация“. Още на 2 август лумнаха пламъци на една от изпитателните площадки в ядрения център и положението бе спасено само защото там спешно бяха прехвърлени два противопожарни влака. Сега на мястото действат над 2000 огнеборци и 500 военнослужещи с 2 хеликоптера и 4 самолета под личното ръководство на Сергей Кириенко, шеф на държавната корпорация „Росатом“, отбелязва „Утро“.

Саров има статут на затворен град. Там се намира Руският научноизследователски институт по експериментална физика, където са създадени първата атомна и първата водородна бомба в страната, напомня електронното издание. „Управляваме ситуацията (в Саров) с тая поправка само, че на места тя излиза извън контрол“, заяви министър Шойгу.

Руски учени предупредиха за опасност от опустошителни пожари още преди две години, напомня „Независимая газета“. Математици от институт към Руската академия на науките прогнозираха през 2008 г., скоро след като беше ликвидирана системата за горска охрана, че още първата сушава година след това ще стане катастрофална за Русия.

Поделенията на МИС не са готови за гасене на горски пожари, тъй като не разполагат нито с адекватни средства за мониторинг, нито със съответните знания, нито с необходимата техника, смятат специалистите. Чиновниците обаче фактически са пренебрегнали предупрежденията, за което сега ще плащат руските данъкоплатци.

Опожарените площи стават все повече, в пожарите загиват десетки хора, а сметката за бъдещите обезщетения набъбва и достига вече милиарди рубли, подчертава вестникът.
Министърът на регионалното развитие Виктор Басаргин заяви още във вторник, че за обезщетения и строеж на нови жилища са отпуснати вече над 6,5 милиарда рубли (над 217 милиона долара – б. р.). Сергей Шойгу пък не можа да посочи колко ще струва пожарогасенето.

Според експерти от Световния фонд на дивата природа, новите закони в Русия, ликвидирали държавната горска охрана, възлагат отговорността за предотвратяване на горските пожари върху арендаторите на горите и местните власти, а те далеч невинаги разполагат с необходимите ресурси. Руски учени пък отбелязват, че МИС създава собствена система за гасене на горски пожари с космическо наблюдение и тежки самолети танкери, която ще излезе на бюджета десетки и стотици пъти по-скъпо от предишната, пише „Независимая газета“. Около системата за управление на природните богатства в Русия „се разгаря скандал“, констатира „Известия“, цитиран от Би Би Си.

Властите в Русия признаха за пожари във военни складове с пет дни закъснение, щом медиите започнаха да пишат за тях, се казва в материал от „Комерсант“. Стана ясно, че голям горски пожар близо до Москва е нанесъл щети на централната база на морската военна авиация и противовъздушната отбрана към Военноморския флот на Русия.

Пострадала е и база за съхранение на въздушно-десантна техника и имущество. В един от обектите са унищожени стотици складови единици, хангари, клубът и дори щабът, но за проверка по случая бе съобщено едва вчера, след медийни публикации. Преди това министерството на отбраната твърдеше, че не е имало никакви произшествия в базите от района, тъй като там просто няма такива – по-специално бази на флота, допълва „Комерсант“.

Президентът Дмитрий Медведев заяви, че е обявил за зони на извънредна ситуация седем територии в Русия. Това означава на първо място, че на местните жители се забранява изобщо да влизат в горите, камо ли да палят там огън и да се събират на пикници, поясняват служители от системата на МИС пред „Московский комсомолец“.

Увеличени са глобите за всички нарушители, от тях ще се търси вече и наказателна отговорност. Местните власти приканват хората, които не искат да стоят със скръстени ръце, масово да се включат в доброволните пожарни дружини.

Медведев разреши пожарите да бъдат гасени с чуждестранна въздушна техника, информира „Комсомолская правда“. Президентът разпореди да бъде прието предложението на Украйна да изпрати в Русия два самолета Ан-32 и това на Азербайджан, който е готов да съдейства с два противопожарни хеликоптера, купени преди две години от руска компания. Така авиацията, използвана в пожарогасенето, ще нарасне на 60 единици, заключава изданието.

Междувременно Москва пак осъмна задимена от пушека на пожарите край града. Димна завеса увисна над всички столични райони, пише „Аргументи и факти“. Вчера президентът Медведев огласи няколко нови инициативи във връзка с тежката пожарна ситуация в европейска Русия, изтъква „Время новостей“. Държавният лидер предложил по-специално да се разработи програма за техническо превъоръжаване на цялата противопожарна охрана. Премиерът Владимир Путин пък обеща на хората от изгоряло село, останали без подслон, лично да следи строежа на нови жилища за тях – чрез видеокамери, монтирани на строителните площадки.

Междувременно статистиката сочи, че площта на горските пожари още не е достигнала показателите от минали години. Според руския Институт по горите общата опожарена площ през 2006 г. е била над 19 милиона хектара, а сега МИС съобщава само за 650 000 хектара. Основната разлика е, че тази година пожарите обхванаха европейска Русия, а през 2006-2007 г. източните региони – тогава общественият резонанс бе далеч по-скромен, напомня „Независимая газета“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.