Пожарите и Великите инки от Кремъл

в. Новая газета

Владимир Путин на среща с пострадали от пожарите. Снимка: сайт на премиера на РФ

Много са обясненията как тъй Франсиско Писаро е завоювал империята на инките само със 160 войници. Писаро е имал коне, огнестрелно оръжие и желязо. Инките обаче са имали планини, в които европейците не можели да дишат нормално. А в планините, както сочат поуките от Афганистан, хората могат успешно да се бият и с камъни не срещу някакви си коне, а срещу танкове и хеликоптери.

Та според някои, инките били завоювани нечувано бързо, защото местните вождове в районите, през които минавал Писаро, просто се страхували да докладват на Атауалпа, че идват завоеватели. Докладвали, че Писаро пристига, за да се поклони пред Великия Инка. Такава била управленската структура в империята.

Валерий Шанцев, губернатор на Нижегородска област, храбро докладва на министъра на извънредните ситуации Сергей Шойгу, че ще се пребори с огъня със собствени сили. И много ми напомни оная притча – как била уредена империята на инките.

В днешния свят няма природни катастрофи. Има само социални. Земетресение, което в Калифорния би отнело живота на пет-шест души, уби 230 000 в Хаити. Броят на жертвите не бе последица от земетресението, а резултат от социалното устройство на Хаити. Това още по-силно важи за горските пожари – бедствие, което по дефиниция не връхли отведнъж села и градове.

Сушата бе налегнала Русия от два месеца вече, но държавата просто не й обръщаше внимание. Бедствието стана глобално, но губернаторите все тъй рапортуваха, че ще се справят сами. Село Каменка в Нижегородска област изгоря два часа, след като Министерството на извънредните ситуации бодро рапортува в сутрешната сводка, че „няма активни огнища на пожар“.

Схванали, че няма смисъл да чакат помощ от властите, жителите на село Борковка в същия регион наеха трактори и фадроми, отидоха в гората и започнаха сами да изсичат противопожарна полоса, за да предпазят къщите си. На мястото обаче пристигна милиция, пристигнаха прокурори и замалко не образуваха наказателно дело срещу селяните. За това, че понечили сами да потърсят спасение от пожарите, щом държавата бездейства. И след ден-два селото изгоря.

Днес просто няма кой да се бори с огъня, защото по-рано охраната и защитата на горите бе задължение на горските стопанства. През 2007 г. обаче бе приет Горският кодекс, горските стопанства бяха разформирани, а закрилата на горите бе поверена на съответните ползватели – търговски фирми. Експерти предупредиха, че заради този кодекс Русия просто ще бъде опожарена, но в негова полза действаха могъщи лобисти – собственици на целулозно-хартиени комбинати и хора, свързани с пазара на недвижима собственост. Те буквално го пробутаха през Държавната дума, а твърде мощен бе и натискът от администрацията на президента Путин.

Сравнителните данни за жертвите от горските пожари в развитите държави и в Русия са просто ужасяващи. В САЩ и в Европа при подобни пожари загиват най-вече пожарникари. В Русия обаче сред пламъците намират смъртта си обикновени хора. В село Борковка пожарникарите по принцип не биха могли да станат жертви на пожара: там просто нямаше такива. В огромното село Верхняя Верея с 341 къщи дежуреха две пожарни коли, но те свариха да избягат, а после на пепелището бяха открити 8 трупа. В Масловка, предградие на Воронеж, пожарникарите заявиха пред хората, останали без подслон, че имали заповед да не гасят жилищни сгради, изпълнявайки друга задача: да пазят от огъня съседната Осма градска болница, чиито пациенти бяха евакуирани на 29 юли.

Държавата днес не отговаря за охраната и защитата на горите; губернаторите представяха рапорти, издържани в розови краски; пожарните екипи (подчинени в момента на Шойгу) бяха изтеглени дори от големи села, а федералната агенция за горите Рослесхоз явно бездействаше (нейният началник Савинов, родом от Петербург, през цялото време не коментира събитията нито веднъж). Заради всичко това държавата цели два месеца просто не забелязваше пожарите, както Атауалпа не забелязал напредването на Писаро.

През това време Владимир Путин бе зает с други неща. Посети събор на байкъри и пя заедно с наши доблестни разузнавачи песента „С чего начинается Родина“. Щом жертвите станаха вече десетки (никой не знае истинския им брой), Путин се яви на едно от пожарищата, облечен с чиста риза, и обеща на хората нови благоустроени жилища още до есента. След което, впечатлени от думите на премиера, някои селяни пречеха на огнеборците да спасяват жалките им колиби: ей, вие не чухте ли, че ще строят за нас жилища с подобрения?

Ще им построят, то се знае. Или най-малкото ще отпуснат пари за целта. Поне колкото за възстановяване на Южна Осетия. И средствата ще бъдат усвоявани пак от онези, които рапортуваха, че пожари няма, и забраняваха на хората да спасяват селата си под заплаха от наказателна отговорност.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.