Нацистка мода: От Индия до Тел Авив, гневни тийнейджъри смятат, че Хитлер бил готин

в. Дейли телеграф

„Бяла свастика“ – така се казва появила се в Монголия неонацистка групировка. Нейните членове изглежда не са схванали простичката истина, че ако се съди по схващането на Адолф Хитлер – те не са бели. Ни най-малко. Но както пише в. „Гардиън“, нацистките концепции за расова чистота се тълкуват много свободно от гневни млади хора по целия свят. Дори в Израел, където банда неонацистки младежи беше осъдена на затвор през 2008 г. за нападения срещу религиозни евреи и за рисуване на свастики по синагоги.

Тези хулигани бяха руснаци, чиито семейства са пристигнали в Израел по Закона за завръщането, което означава, че имат еврейско потекло. Но само лидерът им Ели Нациста разбра какво означава това и се твърди, че бил казал, че никога няма да има деца, защото дядо му бил наполовина евреин и не искал да става баща на „измет, която има и най-малкия процент еврейска кръв“.

Междувременно в Индия са шокирани от засилващата се тенденция на интерес към предмети, свързани с Хитлер, отбелязва „Гардиън“. Това обаче не ме изненадва, тъй като именно на предметите и сувенирите се дължи до голяма степен привлекателността на неонацизма за трудно адаптивните младежи, независимо дали са фенове на Черния метъл в Айова, изпратени по стаите си, псуващи родителите си по време на вечеря, или са „Белите вълци“, руските улични гангстери, осъдени за намушкване на централноазиатци или всеки друг, когото подозират, че не е славянин. (Някой казвал ли им е, че Хитлер не е бил фен на славяните?)

Ако сте изпълнени с омраза и си търсите идеология, неонацизмът е дори още по-подходящ през 21 век, отколкото бе в края на 20-и. Защото макар политическите му принципи да са примитивни и грубовати, материализмът му е шлифован. Третият Райх отдаваше голямо значение на това как изглеждат вещите, особено униформите (по понятни причини Хуго Бос омаловажава този момент от кариерата си), и това, съчетано с все така силно табу, гарантира на вещите нов живот в ерата на онлайн стоките и самоличности.

Расистките банди фетишизират ножовете с нацистки дизайн, дори крайнодесните партии, които твърдят, че отричат насилието, са големи почитатели на Железни кръстове, повечето от които са копии, въпреки че някои членове са готови да оставят гладни семействата си цял месец, за да си купят „истински“ на черния пазар.

И ето до какво се стига: статуетка, наречена „Нюрнбергският нацистки орел“, се продава от компании, произвеждащи умалени модели на войници, от компании, които нямат никаква връзка с крайнодесните и не налагат никакъв аспект от режима на Хитлер и всъщност произвеждат и много от фигурките, представляващи съюзническите армии. Но те много добре знаят, че сред клиентите им са и т.нар. фенове на Втората световна война, които се интересуват повече от оста Рим – Берлин -Токио, отколкото от съюзниците и правят поръчките си в съответствие с това.

Поради някаква причина, много от тези играчки идват от Далечния изток като един прелестен макет, изложено в модерен компютърен магазин в Южна Корея (към статията има снимка на макет на сграда с маршируващи пред нея нацистки войници – б..ред). Това, което виждаме, до голяма степен благодарение на интернет, е опит за изчистване на нацистката „марка“, процес, който бе улеснен от факта, че нацистите са отдавали голямо внимание на рекламата на символите, на търговската марка. Не е толкова очевидно обаче, че това е много опасно е това в световен мащаб.

Явно е опасно, ако си азиатски студент, нападнат от „Белите вълци“, чието съзнание е деформирано от видео игри с нацистка тематика, друг източник на расистка символика. (Някои класически игри не само ви дават възможност да си създадете аватари в хитлеров стил, нещо повече – американски неонацистки уебсайтове предлагат политически некоректни игри, които всеки може да свали). Това комерсиализиране на образите на Третия райх наистина е извратено, но съществува и аргументът, че тази идеология, която някога е заплашвала света, сега се приватизира и следователно, до известна степен, се превръща в нещо тривиално.

„Белите свастики“ от Улан Батор, сдружението „Ново отечество“ в Чили, Патрул 35 в Тел Авив и безброй други крайнодесни групи по същество са банди, някои от тях наистина убиват, но това важи и за бандите в Лос Анджелес. Те мечтаят за расистка война (срещу китайците, ако са монголци; срещу монголците, ако са славяни) , но няма вероятност да предизвикат война, ако прекарват по четири часа в интернет всяка нощ, търсейки най-готините нацистки „неща“.

А може би трябва да сме по-разтревожени? Кажете ми какво мислите.

По БТА

*Деймиън Томсън е редактор на блоговете на в. „Дейли Телеграф“ и журналист, специализирал се в религиозна тематика

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.