Как изселват българските роми във Франция

Вещите на семейството на 10-годишната Ася са изхвърлени на улицата в Бордо. Снимка: сюд уест

Франция няма еквивалент на 14-ата Поправка, но френският президент Никола Саркози, който иска да го познават като Сарко Американеца, също разпалва опасни антиимигрантски страсти в името на краткосрочна политическа изгода, пише в редакционна статия в. „Ню Йорк таймс“. Миналата седмица той предложи да се отнема френското гражданство на лица от чуждестранен произход, ако са застрашили живота на полицай или са извършили други сериозни престъпления.

Дни по-рано Саркози обеща да премахне лагерите на ромите и да ги върне в родината им – най-често Румъния и България. И двете страни са членки на Европейския съюз. За стотици хиляди техни граждани, пребиваващи във Франция законно, съществува опасност да бъдат прогонени при акции на полицията. Освен това Саркози предлага автоматично да се отказва френско гражданство на родени във Франция лица, ако родителите им са чужденци, а те имат досие като деца-престъпници.

И всичко това в страна, която дълго време гордо поддържаше принципа, че всички френски граждани, независимо дали са местни или натурализирани, са равноправни пред закона. Това се отнася до родения в Унгария баща на Саркози и италианската му съпруга – и двамата натурализирани французи – и би трябвало да важи за всеки друг, подчертава „Ню Йорк таймс“.

Саркози стана обект на критика заради острата си антиромска риторика, отбелязва в. „Айриш таймс“. Спорният обет на френския президент да се справи с ромската престъпност върна темата за правата на ромите в центъра на вниманието из Европа. Като министър на вътрешните работи през 2005 г. Саркози пое ангажимент да се справи с младежката престъпност и проблемите с имигрантите, след като тръгналите от бедните парижки предградия размирици обхванаха цяла Франция.

Критиците обаче го обвиняват, че сега се захваща с проблема, за да отвлече общественото внимание от скандалите, които преследват правителството му и застрашават шансовете му за преизбиране през 2012 г. Поне една правозащитна организация заплаши да съди Саркози за подбуждане на расова омраза чрез дискриминационна политика. Повечето от новопристигналите във Франция цигани са от Румъния и България, където се смята, че живеят над три милиона роми – в периферията на враждебно общество и при отчайващи условия.

Българското правителство, което поведе собствена кампания срещу престъпността, недвусмислено подкрепи плановете на Саркози и заяви, че няма да се противопостави на депортиране от Франция на български роми, нарушили френските закони. Румъния също изрази готовност да сътрудничи на Франция, но премиерът Емил Бок изтъкна, че ЕС има „взаимно задължение“ да решава въпросите, свързани с около деветте милиона роми в съюза, допълва ирландският всекидневник.

Междувременно в. „Паризиен“ съобщи, че пожар е унищожил ромски лагер, населен с двадесетина българи, в парижкото предградие Бобини. Жертви и ранени нямало, но материалните щети били значителни. Според очевидци ставало дума за палеж, чийто извършител за момента е неизвестен, макар че версията за случайно възникване на пожара също не се изключва. Как се изселват българските роми описва в репортаж в. „Сюд уест“

Евакуация в Бордо

в. Сюд уест

На тротоара на улица „Люсиен Фор” в Бордо тя се опитва да повдигне голям черен куфар. Най-накрая взема една торба с дрехи. Около нея вещите на семейството й се търкалят пред вече заключените врати. Количка, дрехи, матрак, няколко тенджери и една каса кисело мляко. Ася, българско десетгодишно момиче с уплашени очи, казва: „Няма къде спя.”

Вчера сутринта, къщата, в която се е подслонявала със семейството си, е евакуирана от полицията. Имало е и съдия изпълнител. Те са запечатали входа.

Настаняването е обявено за незаконно от съда през март. Преди два месеца  комуналната служба, собственик на сградата, е поискала от префекта да се намеси. Тук, в началото на следващата година, ще започне строителство на нов мост. „Не е свръхспешно. Направихме искането възможно най-скоро, за да се даде възможност на властите да намерят решение за обитателите. Държавата трябва да осигури средства“, казват в комуналната служба.

„Класическа процедура“

В префектурата заместник-директорката казва, че процедурата е „класическа.“ Тя обяснява, че държавата осигурява „няколко нощи в хотел, докато се оправят”. Но отбелязва, че „семействата често не искат да отиват в хотел”. Тя също така се позовава на социалната служба, създадена миналата есен в Бордо, за да се стабилизират няколко ромски семейства. Префектът тогава е предвиждал да се изградят жилища за 300 души.

Според нашата информация социалните работници е трябвало да да почнат посещенията си в окупираните сгради чак следващия септември. Освен това, през юни жилищният проект е отменен. Ася и семейството й ще се опитат да се настанят в една изоставена къща наблизо. Останалите са отишли „другаде”. Те са били около дузина.

Обществените организации са притеснени

Във времето на гръмки декларации на властите по въпроса за ромите неправителствените организации са притеснени. „Ние не съдим за целесъобразността на тези изселвания, но те очевидно водят до прекъсване на грижите. Има млади жени, деца, хора, които не винаги са наясно с заболяванията, от които страдат. От началото на годината двама души починаха поради липса на грижи в заселените сгради. Решението е по-скоро те да се стабилизират“, твърди д-р Франсоа Кугол, регионален представител на „Лекари на света”.

Онзи ден друга окупирана сграда на авеню „Тиер” в Бордо беше евакуирана. В префектурата не казват дали евакуациите ще зачестят, но имало „процедури в ход”. В новата си изоставена сграда бащата на Ася мете боклуците, които покриват пода. Той изругава: „Политика“. Придружено с една дума на български.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.