(Не)извинено отсъствие в час по лицемерие

Иво Инджев

И на мен мощно ми се ще да е истина твърдението за за автентичността на мощите на Йоан Кръстител. Ползите са очевидни – още от първия телевизионен репортаж за откритието се заговори откровено, без грам примес от лицемерие, колко добре би било това за туризма. Така че министър Божидар Димитров е последователен, когато днес заявява по Би Ти Ви, че не желае да лицемерничи и си говори, каквото си мисли. А си мисли разни неща за цици, зърната им, руските курви, шибания (български) народ и неговите също такива археолози (това са негови думи и няма да ви се извинявам).

„Няма да се извиня на никого“, отсече днес министърът и поясни, че обича жените и те него, но трябва да знаят кога да се разголват. Отново е прав. Самият той даде пример навремето пред в. „Нощен труд“ като се разголи със спомени за орално любовните си подвизи с германки по морето.

По принцип г-н министърът е прав: не бива човек да се извинява. Иначе ще постигне ли това, което той е постигнал? А и не само той. БСП прие позитивите (ще рече банките, банката с кадри и информация, и т.н.) от БКП, но не пое вината без мезета. Авторът на тази реплика Филип Боков е емблематичен с житейския си просперитет. Не можеха да си го поделят като съветник Първанов и Станишев поради което го пратиха посланик в Словения.

Първанов като лъже, че не кадрува и не се меси в работата на правителството, но демонстративно се опитва да противопостави военния министър Ангелов срещу премиера Борисов (давам само най-пресния пример), да не би да се извинява? Никога! И си кара без проблем втори безоблачен мандат.

Станишев да се е извинил, че нарече „циркаджии“ по-голямата част от сънародниците си, които очевидно не го харесваха като министър-председател? Или пък да е казал едно „извинявайте“ на онези, които определи като „ненормални“, щом се интересуват от досиета?

Ами Доган – да изреждам ли наглите му изяви, за които всеки средно възпитан човек би се извинил?

И Дянков, който е прав за нуждата от реформи в БАН, трябваше ли да говори за „феодалните старци“ в академията без да се извинява?

Освен това Божидар Димитров отговаря за българите в чужбина, а не за останалите – в смисъл, остатъчната част от народа, решила да остане засега. Мъдро е с вулгарните си изявления да изгони още българи, че да му се разширят отговорностите. Може и вицепремиер да го направи тогава неговият приятел, който пък да се разтовари и да остане да отговаря за нас, останалите в малцинство спрямо избягалите.

Сигурно по тази причина Борисов го подкрепя в начинанието му. Иначе щеше да го накара да се извини, както го принуди в случая с приказките му по адрес на Турция в навечерието на двустранните преговори. Защото Божидар Димитров може да се извинява, но ако му нареди неговият приятел. Такава заповед явно няма този път. Ами да, логично е: това да не ви е Турция, с която на Борисов му беше важно да преговаря и да не обиди чрез своя министър? Това си е неговата, т.е. шибаната България. Така си мисли, така си говори.

Изобщо, позволете да се произнеса за причините, поради които беше постигнат изборният успех на сегашната власт. Не бяха толкова в жаждата за „силна ръка“, нито пък беше избуяло кой знае какво желание за „мъст“ спрямо предишните. Народът, комуто е писнало да го лъжат, избра тази власт и това лице именно заради факта, че лицето на властта не е лицемерно и си казва простичко каквото си мисли. Може да си мисли, че сме шибани, но това не е важно за тукашния избирател. Важното в случая беше да не го лъжат, за да не се мине в избора си на откровен човек.

Не правете обаче това вкъщи. Ако си кажете откровено за някои помисли, разводът ви е гарантиран.

Виж още текстове в блога на Иво Инджев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.