Егати зам.-министрите

Премиерът уволни двама зам.-министри и ги направи известни. Така се видя колко трагично е положението.
Тихо, без много да се разбере, зам.-министър станал един закръглен млад господин под 30 г., който няма опит никъде и в нищо. Ама е от квотата на ДПС. Не е младо юпи, а млад номенклатур. Другото му качество е, че е син на бившата шефка на тотото. Като такъв направи кариера в оглавяваното по-рано от Лучано Министерство на спорта, където името му беше забъркано с разни разправии за спортни имоти. За кратко се подвизаваше и в младежката организация на НДСВ. Това е достатъчно, за да станеш зам.-министър – трябва да се метнеш от страната на ДПС в делбата на баницата.
Другата зам.-министърка, т. нар. дясна цица на Румен Овчаров, също впечатлява с празна биография. Как е възможно такава жена да стане зам.-министър в суперминистерството на икономиката и енергетиката? (Между другото – то беше създадено специално за Овчаров – у нас по традиция министерствата се правят за хората, а не се търсят хора за тях).
Навремето Джон Ф. Кенеди, като станал президент на САЩ, попитал съветниците си – кой е най-успешният бизнес мениджър? Отговорили му – Робърт Макнамара, президентът на “Форд”. Кенеди го направил министър на отбраната – да служи на страната си.
Възможно ли е нещо подобно у нас?
Кой е най-успешният бизнесмен? Васил Божков, вероятно.
Тук успехът е нещо друго. Тук успехът е да гепиш нещо евтино от приватизацията, да държиш безмитни магазини и да вкарваш стоки без акциз, да правиш казина и бингозали безконтролно, да пипнеш държавна поръчка или да прилапаш някой имот чрез апортна вноска от общината. И, естествено, министрите и зам.-министрите съответстват на тукашните критерии за успех. Някои от тях са бизнесмени от “успешни” корпорации като Мултигруп (каквито са зам.-министърът на финансите Кадиев, самият Овчаров). Но това са изключения. Повечето са просто хора на тази или онази партия. Разпределени на квотен принцип, в който винаги присъства ДПС (нашия човек ще стане зам. по „“Булгартабак“). Целта не е успешно управление, а делба на баницата.
Не е случайно, че точно в министерството на Овчаров се оказва най-изоставащото в приемането на директивите на ЕС – цели 14 директиви не са нотифицирани и страната я заплашват глоби.
Навремето Нейчо Неев се прочу с репликата: “Егати държавата, щом аз й бех вицепремиер”. Егати държавата, наистина.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.