Смогът отстъпва, заплахата за живота на московчани остава

На влизане в Москва. Снимка:топнюз

През юли заради горещината и смога в Москва смъртността е нараснала с 50 процента, главно сред възрастни хора, които не могат да се справят с рекордно високите температури, пише в. „Таймс“. Официалните лица отказват да коментират тези съобщения, отбелязва вестникът. Информацията беше съобщена от блогъри и потвърдена със закъснение от градските здравни власти. Критикувани ден след ден за това, че премълчават, служителите сега признават, че горещината и смогът са увеличили двойно смъртността в Москва. Сега има над 700 смъртни случая на ден в руската столица – най-големия град в Европа и дом на над 10 милиона души.

Във вторник смогът започна да се разсейва постепенно, но жегите остават. Според руски медици последствията от замърсяването ще се изразят в рязко повишаване на сърдечните и белодробните заболявания и смъртните случаи през следващите месеци. Александър Фолов, директор на метеорологичната служба на Русия, каза, че замърсителите на въздуха представляват сериозна заплаха за здравето и добави, че най-горещата вълна през последните 1000 години влошава положението.

В интернет се появиха и съобщения, че моргите в Москва са препълнени, а санитарните служби не успяват да извозят телата на починали московчани, които остават с дни в жилищата в жегата. Московски лекари съобщиха,че могат да извършват единствено спешни операции. Те казват, че им е било забранено да преглеждат възрастни хора, че болниците са препълнени и че броят на спешните случаи в детските отделения се е повишил с 20%.

„Пожарите пораждат безпокойство за здравето на московчани“, е заглавието на френския в. „Фигаро“. Обградена от 50 горски пожара, Москва се задушава дори повече от останалата част от страната, където 190 000 хектара бяха обхванати от пламъци вчера. За да могат столичани да си поемат въздух в атмосфера, която е три пъти по-замърсена от нормалното, общината отвори за тях 123 климатизирани зали в обществени сгради и болници. Повечето апартаменти в руската столица нямат климатици, а температурата вчера достигна 38 градуса, пише вестникът. Руски сайтове писаха обаче, че в половината от тези центрове има климатици само в кабинетите на шефовете.

Мнозина московчани ходят по улиците с хирургически маски, а други се опитват да напуснат Русия. Вследствие на това пътническите агенции много бързо разпродадоха всички места за организирани посещения този уикенд в Египет, Черна гора и Турция. „През изминалата седмица търсенето на билети за дестинации извън Москва при онлайн продажбите се увеличи с 20 процента“, заяви говорителка на руския съюз на туроператорите пред радио „Ехото на Москва“.

Гъстият дим затруднява и въздушния транспорт. Летището Домодедово южно от Москва е най-засегнато с десетки закъснения при излитащите полети и само няколко пристигащи полета в състояние да се приземят. Летището поиска от авиокомпаниите да пращат полети към Москва, управлявани от пилоти с опит при летене в условия на минимална видимост. Летище Внуково източно от Москва също има закъснели полети, но е засегнато от смога в по-малка степен. летище Шереметиево северно от Москва почти не е засегнато. Не се очаква димът да се разсее преди сряда, а температурите може да достигнат 44 градуса в западната част на страната според руските метеоролози, отбелязва „Фигаро“.

В. „Монд“ публикува лични разкази на живеещи и работещи в Москва французи. „Отначало димът се разсейваше през деня, но от петък положението е непоносимо. Купих си хирургическа маска, но трябва да се сменя всеки ден, иначе димът се просмуква. Жегата в съчетание с дима и миризмата на изгоряло придава особена атмосфера на Москва, все едно е била бомбардирана“, разказва Клемантин. „Бременна съм в петия месец. От една седмица не мога да изляза от апартамента си заради дима, който е навсякъде. Всички прозорци у нас са затворени, климатикът работи без прекъсване, но забелязваме, че димът прониква през ключалката. Почваме да усещаме, че не достига кислород в апартамента“, свидетелства Олга.

„Положението в Москва е катастрофално. Концентрацията на токсични частици в атмосферата надвишава 7 пъти санитарната норма. Въпреки че всяка година има атмосферни замърсявания властите не взимат никакви мерки. Управниците отиват на почивка извън Москва и оставят 12-те милиона московчани да се справят сами. Здравето на населението не ги вълнува. Русия е единствената страна, която има министерство на извънредните ситуации. Официалната пропаганда твърди, че всичко е под контрол. Хората, които нямат климатици са принудени да живеят на отворени прозорци заради жегата и вдишват токсичния дим“, разказва Пиер.

„За да добиете представа от въздействието на комбинацията между жегата и дима, направете си барбекю. Като го запалите, в момента, когато димът е гъст и ако сте достатъчно безразсъден какви рискове поемате, потопете глава в него и вдишайте с пълни гърди. Горещият полъх, усещането за задушаване, лютенето в очите – това усещаме в момента в Москва“, казва Александър. „Единствената защита от дима са хирургическите маски, но все по-трудно се намират. В петък сутринта трябваше да обиколя четири аптеки преди да намеря. Носенето на маски по улиците се демократизира и даже видях възрастен човек с противогаз от съветско време“, разказва Тибо.

За разлика от много други места в Русия обаче, властите в Москва не са обявили извънредно положение и твърдят, че ситуацията е под контрол.
По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.