Не лъжи за секс в Израел

Асошиейтед прес

Да лъжеш за секс. Случва се постоянно. И въпреки това семеен палестинец бе осъден на 18 месеца затвор, за това, че е правил секс с израелка, като я излъгал, че е евреин, и че е свободен мъж, който търси сериозна връзка. Присъдата за „изнасилване чрез измама“ предизвика обвинения в расизъм и въпроси дали съдът трябва да дълбае в този така наболял проблем.

Сабер Кашор, 30-годишен баща на две деца, казва, че през септември 2008 г. на улица в центъра на Йерусалим, където той паркирал своя мотоциклет, тъжителката сама се приближила към него и той се представил като „Дуду“, общоприето прозвище за израелците и евреите. В рамките на половин час те правили секс на стълбище на офис сграда в Ерусалим. Близо два месеца по-късно той бил арестуван и обвинен от жената в изнасилване. Миналата седмица той бе осъден на затвор и глоба от 10 хиляди шекела (2500 долара) за „изнасилване чрез измама“ – престъпление, което може да бъде уникално за израелскя правен кодекс. Изнасилването чрез измама е записано в закона за защита на жените от сексуални хищници, но някои твърдят, че действията на Кашор не попадат в тази категория – той просто направил онова, което толкова много мъже и жени правят за секс.

„Изглежда ми смело решение“, каза професор Зев Сегал, анализатор за израелския вестник „Аарец“. „Законът не бива да навлиза в деликатната област на взаимоотношенията между мъжете и жените.“ След като вече е прекарал почти две години под домашен арест, миналата седмица Кашор подал жалба, за която неговият адвокат казва,че може да стигне до Върховния съд. Обвинението пледира изнасилване с употреба на насилие, но ерусалимския окръжен съд прие, че актът е бил по взаимно съгласие и жалбата беше сведена до „изнасилване чрез измама.“

„Ако тя не бе помислила обвиняемия за ерген, който се интересува от сериозна романтична връзка, тя нямаше да се съгласи“, пише съдия Зви Сегал в присъдата на Кашор. Съдът трябва да предпази обществото от „такива обиграни и сладкодумни престъпници, които отклоняват невинни жертви от правия път, като плащат за това непоносимата цена на светостта на телата и душите си.“ Докато Кашор с охота разказа своята версия пред медиите, почти нищо не се знае за тъжителката, идентифицирана само като М.Т. Всички дела за изнасилване в Израел се гледат при закрити врати и съдебните документи се засекретяват. Кашор каза, че жената е около 20 годишна, но това не може да бъде потвърдено.

Като се има предвид враждебността между евреи и араби в Израел, присъдата на Кашор предизвика обвинения в расизъм по вестниците и предаванията. „В този случай е очевидно, че няма изнасилване, а измама, мирише ми на расизъм“, заяви историкът и коментатор Том Сегев. „Това е един наистина грозен пример, за това как основните ценности в тази страна се израждат.“ В интервю за Асошиейтед Прес от дома си в източен Ерусалим, участък, който Израел превзе от Йордания през 1967 година във войната в Близкия изток, Кашор отрече да е казвал на жената, че е евреин, твърдейки, че еврейското име което й е казал, е прякор от детството му – – а това е честа практика сред палестинците. Той владее отлично иврит, без арабски акцент. „Казах, че името ми е Дуду, тя ме попита дали съм женен и аз отрекох“, каза Кашор. “ Не съм й казвал да съм евреин.“

Кашор скрил подробностите от съпругата си и засега бракът му се е съхранил. Законът съществува от десетилетия, но правни експерти са се позовавали на него само веднъж – през 2008 г., за да осъдят евреин, представител на министерството на строителството и жилищната политика, който предложил секс на финансово нестабилна жена, като й обещал в замяна да й осигури държавно жилище и по-високи обезщетения.

Дана Пугач, директор на правния център „Нога“ за жертви на престъпления, смята, че понякога законът стига твърде далеч. „Мисля, че жените все още се нуждаят от защита „, каза тя. „Но също смятам, че наказателното право не бива да се намесва във всички случаи. Според мен невинните лъжи трябва да са разрешени до някъде. Лъжата, за съжаление, е естествена част от човешките взаимоотношения и не за всяка лъжа човек може да бъде подведен под отговорност. Логика трябва да се прилага при всеки случай.“ За това дело, обаче, жалбата е приета на сериозно, защото жената първоначално обвини Кашор в принудително изнасилване, „Не, защото той е арабин, не защото той се представил за евреин, а защото тя подаде оплакване, че е била изнасилена“, каза Пугач.

Няма друга страна, като Израел, която да има такъв закон. В Испания изнасилване чрез измама се води престъпление, само ако засегнатото лице е под 16 години. Законопроект на законодателната власт в щата Масачузетс ще бъде насочен срещу онези, които използват измама – и не само физическа сила – за да правят секс. Но той е насочен към социопатите, не към хората, които лъжат и се хвалят, че са доктори или спортни звезди, каза Петер Кутуджан, вносителят на законопроекта.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.