Берлин пак не дава Нефертити на Египет

Нефертити, известната египетска царица, е управлявала Египет през 14-ти век преди Христа. Днес един неин бюст заема най-важното място в античната колекция на берлинския Altes Museum. Лицето й е изобразено на пощенските картички от града и всяка година хиляди посетители се тълпят в града, за да се любуват на древното съкровище.

Бюстът на Нефертити (чието име означава буквално „красивата жена пристигна”) отдавна е обект на разгорещен дебат и по всичко личи, че египетската страна няма да спре да си го иска обратно. Ръководителят на Висшия съвет по античните ценности в Египет, Захи Хауас, каза наскоро, че египетското Външно министерство трябва да изпрати писма, с които да настоява ценната находка да бъде дадена на заем временно на Египет. Тази вест отново отвори кутията на Пандора, тъй като немското правителство отдавна отказва да върне Нефертити в родината й.

„Немска собственост”

Бюстът на Нефертити е открит в Амарна (Египет) от немския археолог Лудвиг Борхард през декември 1912 година. Предполага се, че е направен около 1350 г.пр.Хр. Разкопките от 1912 година са финансирани от берлинския филантроп Джеймс Саймън. Тогава бюстът на Нефертити е занесен в Германия по силата на споразумение от 1913 година. И според музейните власти, и според немското правителство, той определено е немска собственост. Находката е изложена в Берлин от 1923 година.

„Лицето на Нефертити е икона на красотата, а бюстът е върховен символ на женската прелест”, казва Дитрих Вилдунг, куратор в берлинския Музей на Египет. „Но е невероятен риск да позволим да пътува. Никога не може да сме сигурни, че ще пристигне в добро състояние. Има сериозни спорове за съхраняването му. Бюстът е направен от варовик и дебели пластове хоросан и е много чувствителен на вибрации, удар и промяна в температурата.”

Министърът на културата на Германия Бернд Нойман поддържа становището на музейните власти. Той заяви, че бюстът на Нефертити е прекалено крехък, за да пътува и повтори многократно, че „няма съмнение за законното владение на безценния артефакт”. „Експертите имат резерви за дълго пътуване на Нефертити, и ние сме длъжни да се съобразим с тях”, каза Нойман в официално изявление.

Колкото и да е странно, тези дни в Германия стартира кампания, наречена „Nefertiti Travels” (Нефертити пътува). Новата инициатива беше започната от културната асоциация CulturCooperation, базирана в Хамбург. От нея написаха отворено писмо до германския министър на културата Бернд Нойман, призовавайки го да даде под наем статуетката на Египет.

„За последните 95 години Берлин настояваше, че притежанието на бюста на Нефертити от правна гледна точка е кристално ясно,” каза Лена Блозат от CulturCooperation. „Германците твърдят, че Нефертити е станала неразделна част от културната идентичност в Германия, с която не сме готови да се разделим. А египтяните казват, че тя е египетска царица и следователно е част от тяхната култура. Днес по всичко личи, че директорите на музеите не са склонни дори да дискутират дали бюстът може да бъде изложен за три месеца в Египет.” Участниците в кампанията разпространиха пощенски картички, изобразяващи бюста на Нефертити с думите „Да се върне на подателя”.

„Най-добрият посланик”

„Мисля, че египтяните трябва да получат шанс да видят бюста на Нефертити в Египет,” казва Александър Шуди, който работи за групата Berlin Network for Development Co-operation. „Те не трябва да пътуват до Германия, за да се насладят на културното наслество на страната си. Нефертити не е изключение. В Германия има много произведения на изкуството, които имат неясно минало, и е крайно време да решим този проблем така, че да предизвикаме справедлив и честен дебат.”

Музейните власти обаче са непреклонни, че бюстът на Нефертити няма да се върне в Египет. „Мисля, че Нефертити е най-добрият посланик на Египет. Тя е приета тук, въпреки че е неповторима и различна. Тя трябва да остане в Германия,” казва Вилдунг, куратор на Музея на Египет.

Когато застанеш пред бюста на Нефертити, носеща характерната синя корона, оставаш поразен от енигматичната й усмивка. Какво ли би направила тя с цялата тази суматоха?

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.