Ще има ли втора военна база на САЩ в Киргизстан?

В Киргизстан може да бъде изградена втора военна база на САЩ. Очаква се избраното място да е в южната част от страната, край град Ош. Това съобщи телевизия „Прес Ти Ви“, която се позова на вестник „Вашингтон пост“. Американски журналисти пък цитират източници от министерството на отбраната на САЩ.

Заместник-държавният секретар Робърт Блейк заявил според тях, че Пентагонът се нуждае от новата военна база „Полигон Ош“, за да подпомага усилията по запазване на стабилността в страната и региона, да не допусне ново изостряне на отношенията между киргизи и узбеки на етническа основа, както и нахлуване на въоръжени бойци от Афганистан на киргизстанска територия. По данни на медиите, за разлика от военновъздушната база на летище Манас вариантът „Ош“ ще бъде изцяло „сухопътен“. Предвижда се там да бъдат разположени само стрелкови подразделения без тежко въоръжение. Според медийни публикации в чужбина, арендата за базата в Ош ще възлиза на 10 милиона долара годишно.

Ще припомним, че авиобазата Манас се използва като ключов транспортен център за транзитен превоз на военни товари, предназначени за групировката на НАТО в Афганистан. Нищо чудно, че Белият дом вече обяви запазването на сигурността й за „национален приоритет“. Колкото до град Ош, през юни 2010 г. той наистина бе арена на ожесточени етнически сблъсъци между узбеки и киргизи. По различни оценки, в тях са загинали от 300 до 2000 души. Същевременно на киргизстанска територия – в град Кант, има и база на руските военновъздушни сили, взета от Москва под аренда за 49 години. Там са разположени многоцелеви изтребители Су-27, щурмови самолети Су-25, военнотранспортни и учебни машини.

Доколко е вярна информацията, че в страната ще се строи втора военна база на САЩ? Официален Бишкек засега не я потвърждава. Нито пък я опровергава. („Киргизстанските власти тутакси опровергаха новината“, пише обаче в днешния си брой руският в. „Комерсант“, като цитира представители на временното правителство – б. р.) Според Айзада Игибаева, заместник-началник на пресцентъра на киргизстанското министерство на отбраната, в южната част от страната наистина ще има нов военен обект. И там ще бъдат разположени американци. Но не персонал на отделна база, а инструктори в тренировъчен център за киргизстански военнослужещи. За който американската страна отпуска безвъзмездно 5,5 милиона долара.

Не е тъй категоричен обаче Фарид Ниязов, шеф на информационно-координационния център на временния кабинет. „Президентката Роза Отунбаева неведнъж е заявявала, че решаването на въпроса (за пълноценна самостоятелна американска военна база в страната – бел. на изданието) ще е прерогатив на законно избрания парламент“, посочи той. А парламентарните избори са насрочени за тази есен. И как ще гласува, прочее, този парламент? Ще видим. Не е изключено обаче някой сценарий все пак да доведе до появата на нова американска база в Киргизстан.

„Американците държат да получат гаранция, че базата на летище Манас ще продължи да работи, защото оттам минават половината товари за групировката на НАТО в Афганистан“, изтъква Анатолий Циганок, експерт от Института за политически и военен анализ. А вътрешната нестабилност в Киргизстан буди тревога сред американското ръководство. То иска да бъде сигурно, че „въздушният мост“ няма да рухне. Защото те нямат нищо друго в района, само въздушни подразделения. И не бива да ни учудва, че гледат да разположат там и стрелкови, за непредвиден случай, добавя аналитикът. „За американците и НАТО като цяло е твърде важно да запазят военното си присъствие в тази страна, тъй като днес става ясно, че те няма да напуснат Афганистан през 2012 г.“, убеден е Циганок.

„Нещата не опират само до стремежа да се запазят възможностите за снабдяване на афганистанската групировка на НАТО“, отбелязва Павел Золотарьов, заместник-директор на Института за САЩ и Канада. „Целта на американците е да се закрепят в един важен регион, където се сблъскват геополитическите интереси на различни държави. Точно до него са Индия и Китай“, пояснява той. „Освен това, според Вашингтон сега е най-подходящият момент да го сторят. Защото Москва прецени, че въпросът е вътрешна работа на Бишкек, и фактически се отказа да упражнява влияние върху ситуацията в Киргизстан. А както знаем, хубавото място празно не стои“, добавя руският политолог.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.