Путин и Медведев само ще се „опарят“ от пожарите

Владимир Путин на борда противопожарен самолет. Снимка: сайт на премиера на РФ

Това не е руски вариант на урагана Катрина. Обществената апатия, контролът над медиите и липсата на силна опозиция ще предпазят управляващото дуо в Москва да не пострада сериозно от катастрофалните летни пожари, както се случи с американския президент Джордж У. Буш заради бавното реагиране на неговата администрация на бедствието.

Въпреки че рекордните летни жеги завариха руските власти зле подготвени за борба с пожарите и те бавно реагираха на замърсяването с дима, който задушаваше Москва, анализаторите са на мнение, че премиерът Владимир Путин и президентът Дмитрий Медведев ще се погрижат други да поемат вината.

„Хората ще обвинят местните власти или некомпетентността на противопожарните служби, но не и висшите ръководители на страната“, заяви Лев Гудков, директор на независимата социологическа агенция „Левада Център“. „Пълният монопол на правителството над масмедиите гарантира, че опозицията е изолирана и не може да изложи становището си“, добави той.

Държавните телевизионни канали представиха успокояваща картина на мощен напън на правителството да се пребори с едно необичайно природно бедствие, примесена с изобилни съобщения за други проблеми с климата по света. Путин и Медведев са показани да поемат водещата роля, заповядвайки на чиновниците да удвоят усилията си, наказвайки мудните и заплашвайки да уволнят кръшкачите.

В типичен коментар телевизия НТВ докладва в неделя за „значителен напредък“ в борбата с пожарите с използването на „нови технологии“, без да навлиза в подробности по нито едно от двете твърдения. Реалността според критиците е, че правителството разполага само с четири самолета за борба с пожари за цялата страна, и че само 10 000 от 166-те хиляди души, борещи се с пожара, имат необходимата квалификация.

Нищо не бе казано по телевизията – главният източник на новини за повечето руснаци, за пагубните последици от жегата и задушаващия дим в столицата за човешкото здраве. Съобщенията в интернет и чуждестранната преса за удвояване на смъртността в Москва и за морги, препълнени с тела, изобщо не се появиха в ефира.

Мария Липман, редактор на изданието „Про ет контра“ на московския център „Карнеги“, смята че популярността на Путин дори може да се увеличи в резултат на проявите му на „екшън герой“ в отговор на пожарите – полезна реклама преди парламентарните избори догодина и президентските избори в началото на 2012 година. „Путин е активният, човекът, който отива при хората, разговаря с тях, успокоява ги и им вдъхва доверие. Той умее да обръща настроенията на гняв и безпомощност“, каза Липман.

Путин, доминиращият партньор в управляващия тандем, предприе многобройни посещения в засегнатите от пожарите райони, като се срещаше с местните жители и обещаваше щедри парични помощи. Той обеща лично да наблюдава възстановяването изгорелите домове чрез интернет видеовръзка.

За разлика от него, Медведев беше в лятната си резиденция в черноморския курорт Сочи, докато горите горяха, след което се върна в Москва, за да скастри чиновниците в Кремъл. Той предприе първото си пътуване до пострадал регион едва седмици след началото на пожарите.

Социологическите институти все още не са събрали данни, отразяващи цялостния ефект от пожарите върху общественото мнение. Но Олга Каменчук от държавния институт за проучване на общественото мнение ВЦИОМ заяви, че евентуален спад на популярността на Путин или Медведев няма да бъде траен. „Това би било временен ефект, базиран на емоционална реакция на пожарите. Много скоро ще приключи и рейтингът им ще се вдигне отново, след като правителствената пиар машина заработи след лятната ваканция. В Русия няма политическа алтернатива. Няма към кого друг да се обърнеш“, каза тя.

Не всеки обаче е убеден, че управляващият тандем ще се окаже „огнеупорен“ в дългосрочна перспектива. Дмитрий Орешкин, ръководител на мозъчния тръст Меркатор, смята, че макар пожарите сами по себе си няма да причинят големи вреди на имиджа на Медведев и Путин, те ще задълбочат бавната, но сигурна ерозия на авторитета им пред руския народ.

„Ценностите на Путин са съветски. Могат да бъдат обобщени по следния начин: „Може и да живеем зле, но живеем във велика, могъща държава и трябва да се гордеем с нея“, обясни той. „Сега обаче хората казват: „Не живеем добре, нищо не се подобрява, а и всъщност нашата страна не е чак толкова велика“, така че ценностите на Путин може да се окажат фалшиви“, добави Орешкин.

Глеб Павловски, близък съюзник на заместник-ръководителя на президентската администрация Владислав Сурков, се съгласи, че пожарите няма да доведат до рязка промяна в рейтинга на кремълските лидери, но призна, че забелязва постепенна промяна в общественото настроение.

„Има общо дискредитиране на политическата класа, неспособна да реагира адекватно, и която според мнозина живее различно – в различни къщи, в стаи с климатик, или в чужбина. Средната класа е вече е по-неспокойна и по-уверена в себе си и започва да се ядосва. Хората искат нещата да бъдат организирани добре. Ако сметнат, че ръководството се справя зле с нещата, те сами ще се заемат с тях, но едва ли ще го направят като политически протест“, смята Павловски.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.