Милиция или полиция – руското общество е раздвоено

Служител на ОМОН тъпче националното знаме на Русия. Снимка: нютаймс

Публикуваният в Русия законопроект за полицията предизвика бурни спорове. „Законът за милицията от началото на 90-те не беше лош, но мина време, руското общество се промени, от социализъм преминахме към капитализъм. Трябва да се променя и дейността на милицията“, която според новия текст ще бъде преименувана на полиция, заявява в интервю за в. „Комсомолская правда“ Александър Гуров, бивш генерал-лейтенант от вътрешното министерство на Русия и член на Комитета по сигурността в Държавната дума.

В стария закон не бяха уредени взаимоотношенията между гражданите и органите на реда, контролът върху милицията и употребата на специални средства. Междувременно служители от системата масово допускаха нарушения, а функциите им бяха разширени до немай къде. Стана ясно, че е необходим нов закон, и президентът реши да бъде изготвен, обяснява Гуров, участвал в разработването на проекта. Това е първият закон, за който президентът Дмитрий Медведев свиква общонародно допитване. „Верен ход“ нарича инициативата експертът. В текста са взети под внимание международните конвенции за полицията, подчертава той.

В зората на демокрацията в Русия – в началото на 90-те, Държавната дума обсъди предложение за преименуване на милицията в полиция, но тогава бе решено, че е още рано, разказва Александър Гуров. Думата „полиция“ буди негативни асоциации сред населението, възпитано според съветските традиции, признава той, като припомня полицейските отряди, създадени в зоните от бившия Съветски съюз, окупирани от нацистките войски през 40-те. Сегашното преименуване е опит да се откъснем от стария имидж на органите на реда в Русия – до голяма степен негативен, посочва депутатът. „Естествено, ако съдържанието остане същото (…) ще има да слушаме много псувни от народа“, добавя той.  При все това в проекта би трябвало да се напише „простичко и на руски, че служителят от полицията априори действа законно“, смята бившият генерал от руското МВР.

Малко зловещо изглежда „подробното уточнение в проекта къде е забранено полицаят да удря с гумена палка. И в същото време се подразбира къде може“, отбелязва всекидневникът. После пита своя събеседник дали след приемането на новия закон полицаите ще престанат да „облагат с данък“ уличните павильони. Според експерта, нещата няма бързо да се променят. „Ще има преходен период. Нарушенията обаче ще са по-малко, дори вече са намалели“, уверява той.

Същевременно „нашите полицаи със сигурност трябва да получават заплати по-големи от сегашните! Без това полицията, за жалост, няма да проработи…“ коментира Гуров за „Комсомолская правда“ предложението от проекта за заплащане „на европейско ниво“. „Московская правда“ нарича „скандално изявление“ предложението на Медведев за преименуване на руската милиция в полиция.

„Знаете ли разликата между милиционера и бъдещия полицай? Освен че ще чете правата на арестантите, той ще може – внимание! – при нужда да прониква в чуждо жилище или транспортно средство по всяко време на недонощието. Освен това, всеки полисмен ще има правото да иззема от търговски фирми всякакви материали по свое усмотрение. С единствената уговорка, че ще трябва да докладва до 24 часа на прокурора. Това обаче хич няма да стопли гражданина, в чийто апартамент нахълта мили … тоест, пардон, полицаят, нали спокойствието му вече е нарушено. Още повече, че прокурорът най-вероятно ще признае за правомерни действията на съответния страж на реда“, коментира всекидневникът.

Подготвяният закон за полицията възпламени руската общественост по-силно и от горските пожари. Повечето хора в Русия с право възприемат инициативата като гавра със здравия разум. Страната буквално гори, Москва се задушава в пушеци, в икономиката се трупат проблеми върху проблеми, а президентът лично (!) изчиства имиджа на милицията в очите на общественото мнение, пише всекидневникът.

Остават две години до новите президентски избори в Русия. Местните политолози още от началото на годината чакаха държавният глава да вземе някакви мерки, за да подкрепи своята популярност. И явно ги дочакаха. Преименуването на милицията в полиция – няма значение какво ще излезе от това, е достатъчно радикална постъпка, за да привлече вниманието на цялата страна, и достатъчно мека, за да не отблъсне хората. Тъкмо най-подходящото за случая. Впрочем нека посочим, че във връзка с темата нито веднъж не бе споменато името на Владимир Путин, който според мнозина може да се върне в президентското кресло, смята „Московская правда“.

Инициативата на Медведев според вестника е изчислена тъй, че да работи в негова полза точно до 2012 г. Докато трае общонародното допитване, процедурата в парламента и структурните промени в органите на реда, изборите ще наближат и никой вече няма да го е грижа за милиция и полиция. Най-важното е след всички реформи да не изникне изневиделица поредният стрелец с пагони, комуто ще хрумне да извади служебния пистолет и да застреля десетина-двайсет мирни граждани. Че ще се наложи реформа в полицията, нови закони, пак някакво преименуване … Впрочем, да му мисли вече следващият президент, заключава „Московская правда“.

„Труд“ провежда на сайта си анкета с въпроса „Какво бихте променили в руската милиция?“. Читател предлага хората по места да си избират шерифи, друг – да идват в участъка с видеокамери, за да не се допускат там нарушения, трети заявява, че трябва да се вдигнат, „и то добре“, заплатите, за да се намали изкушението за подкупните. „У нас всички милиционери са бедни, затова пък на жените и децата им се водят и вили, и коли, има и сметки в банките“, възмущава се участник в проучването на вестника.

За милиционерите в Русия трябва да се организират специални курсове и там да ги учат на уважение към хората, смята посетител на сайта. „Трябва всички милиционери да бъдат уволнени в един и същи ден“, а после да се търсят нови, предлага решение на проблемите с един замах още един читател на „Труд“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.