Този луд, луд свят на земеделските суровини

в. Файненшъл таймс Дойчланд

Соеви насаждения. Снимка: грейн

Няма значение дали става дума за пшеница, захар или памук – през последните месеци цените на най-важните земеделски суровини отчетоха силни колебания. Какво се крие зад тенденциите?

Силно поскъпване на пшеницата и кафето, изкривявания на пазара на какао – пазарите на земеделски суровини отново отчитат рекордни стойности. Тенденциите напомнят за продоволствената криза от 2007-2008 година, когато голяма част от тези важни продукти силно поскъпнаха. В развиващите се страни и страните с нововъзникваща пазарна икономика повишаването на цените имаше разрушителни последици – много хора вече не можеха да си позволят най-важните хранителни продукти, а в редица страни (включително Хаити и Бангладеш) избухнаха безредици. Засега положението все още не е толкова лошо, но земеделските суровини отново стават от първостепенна важност, както и ролята на спекулантите.

Царевица – краят на мечия пазар*

През текущата година пазарът на царевица дълго време бе спокоен и основната причина за това бе перспективата за рекордно висока реколта. Едва в края на юни положението се промени, след като данните на министерството на земеделието на САЩ показаха, че в американския земеделски сектор са засети значително по-малки количества от очакваните. Запасите също са по-малко от предполаганото, като до края на сегашния сезон ще намалеят още. Пазарът на царевица се определя от САЩ, които са най-големият в света производител, износител и потребител на царевица. Цената на културата достигна 4 долара за бушел (35,23 литра), след като преди това бе спаднала до 3,35 долара. Според експертите цените ще продължат да нарастват. Анализатори от Morgan Stanley прогнозират, че цената ще се повиши до 4,55 долара за бушел.

Гладният Китай

Една от причините за тези прогнози е неочаквано високият внос на Китай, чието производство през сезона 2009/2010 година според министерството на земеделието на САЩ е 155 милиона тона или понижение със 7 % на годишна основа. Потреблението се е повишило с 1 милион до 156 милиона това и по този начин страната е изправена пред дефицит на този продукт за първи път от реколтата от 2004-2005 година (селскостопанската година за царевицата започва през септември).
Влияние оказва и силното производство на етанолови продукти в САЩ. Специалистите по въпросите на суровините от Barclays Capital очакват през есента американската агенция за защита на околната среда да повиши процента на използвания етанол в биогоривата от сегашните 10 % до 12% или 15 %. решение, което би довело до поскъпване на царевицата.

Пшеницата – поскъпване заради пожари и спекуланти

През последните седмици цената на пшеницата силно се повиши. Неблагоприятните климатични условия във важни страни производителки доведоха до намаляване на реколтата – Русия страда от жеги и суша, а Канада се бори с необичайно силни валежи. В САЩ реколтата е по-добра, а запасите – по-високи. През селскостопанската 2010/2011 година резервите ще бъдат 187 милиона тона. Тези количества са под равнището от предишната година, когато запасите се равняваха на 193 милиона тона, но все пак са достатъчно високи.

Жътвената година при пшеницата започва през юни. „Базовите данни изглежда не дават основания да се очаква поскъпване, тъй като складовите количества, особено в САЩ, са достатъчно високи и ще нарастват още, ако годината е добра“, отбелязват анализаторите на Morgan Stanley.

Поскъпване до октомври?

Експертите по суровините на Deutsche Bank все пак предупреждават, че спекулативните инвеститори са открили позиции за пшеницата за първи път от юни 2009 година. Исторически погледнато това се случва рядко – само в 44 % от периода след януари 2000 година. За сравнение – през същия период при соята инвеститорите са поддържали позиции през 78 процента от времето. Тази тенденция се обяснява с мащаба на пазара, който (за разлика от соята) не зависи от ограничен брой производители. За да се измени цената на пшеницата, винаги трябва да се отчита съвкупност от фактори. Според експерти на Deutsche Bank позициите за изкупуване на пшеница се задържат средно 11 седмици, което би означавало, че пазарът ще остане напрегнат до началото на октомври.

Кафето – в очакване на Бразилия

Подобно на пазара на царевица през годината положението при кафето остана почти без промяна. Според експерти базовите данни не предвещават ръст на цените, които през изминалите месеци се промениха едва забележимо. От години пазарът на кафе отчита производствен дефицит, включително и през 2009/2010 година. Причините за недостига са слабите реколти в Колумбия и Централна Америка. Въпреки недостига обаче все още не могат да бъдат изчерпани запасите, натрупани в периода на свръхпроизводство между 1999 година и 2002 година.

Очаква се рекордна реколта. Експертите очакват, че рекордното ценово равнище няма да се запази още дълго, особено след като през идните месеци на пазара трябва да се появи силна реколта от Колумбия и най-вече от Бразилия. Силните валежи и засиленото използване на изкуствени торове в Колумбия би трябвало да увеличат реколтата, а в Бразилия производителите печелят от хубавото време. Министерството на земеделието на САЩ прогнозира, че бразилското производство през сезона 2010/2011 година ще се повиши с 10,5 милиона чувала до рекордните 55,3 милиона чувала.

„Тъй като има сигнали, че бразилската реколта ще се появи на пазара, а производството на Колумбия през втората половина на 2010 година ще се увеличи, изглежда почти сигурно, че ще се върнем на ценовото равнище, което отчитахме преди поскъпването от юни“, отбелязват експертите на Barclays Capital. Според анализаторите през втората половина на годината средната цена за кафето сорт арабика на борсите да бъде 145 цента на фунт (454 грама).

Какаото – непредвидими машинации

През последните седмици цените на какаото достигнаха рекорди, най-вече заради машинациите на търговците и хедж фонда Armajaro. Лондонската брокерска компания е голям купувач на фючърсната борса NYSE Liffe и според информация на вестник „Файненшъл таймс“ е поела задължение за доставка на 240 100 тона какао. Това е най-голямата поръчка от 14 години и съответства на около 7 % от световната какаова реколта.

Вече близо осем месеца цената на какаото е около 3000 долара за тон – равнище, което се достига за първи път от 70-те години. Основните причини за тенденцията са две – слабите реколти в Западна Африка и силният растеж в преработката на какаото. Производството в Кот д’Ивоар, най-важната страна, източник на суровината, е в стагнация, която ще продължи, тъй като политическата нестабилност пречи да се направят необходимите инвестиции за обновяване на насажденията и на по-ефективното държавно управление.

По-голямо търсене

В същото време търсенето на крайния продукт, шоколада, нараства в световен мащаб. Компаниите, преработващи какаовите зърна, увеличават запасите си – през първото тримесечие на годината количеството какаови зърна, държано на склад от компании в САЩ, е нараснало с 16,2 % на годишна основа, а в Европа растежът е с 8,1%.

Експертите на Barclays Capital прогнозират, че през 2009/2010 година ще има производствен дефицит от 43 000 тона, а през 2010-2011 година – недостиг от 5000 тона, но цените ще се задържат на равнището от последните месеци. За втората половина на 2010 година анализаторите очакват средна цена от 3175 долара за тон, а за първите шест месеца на 2011 година – средно 3125 долара за тон.

Захарта – през възход и падение

През изминалата година пазарът на захар премина през истинско влакче на ужасите. През 2009 година заради лошата реколта в Бразилия и Индия, най-важните страни производители, цената на захарта се повиши до 35-годишен максимум. След това обаче дойде спад – през 2010 година котировките загубиха близо 30 % от стойността си, като през последните седмици се стабилизираха. Една от причините бе, че неочаквано прогнозите за новата индийска реколта бяха коригирани към повишение, а много страни вносителки отложиха покупките си заради високите цени.

За 2010/2011 година се очаква производствен излишък за първи път от години. Излишъкът ще е малък (едва 4 милиона тона) след дефицита от общо 17,4 милиона тона през последните две години. Малко е вероятно цената да се понижи трайно, тъй като в цял свят складовете отново трябва да се напълнят.

Страните вносители пък все пак ще купуват. Държави като Пакистан и Индонезия планират да внесат големи партиди захар, а редица страни (сред които САЩ и Мексико) със сравнително слабо вътрешно производство също повишиха вноса си. Заради лошите реколти Китай може би ще остане вносител до 2010 година. Анализаторите на Barclays Capital все пак остават предпазливи – би било погрешно да се вярва, че на захарта отново предстои „бичи пазар“**.

Соята – решаващото лято

Засега цената на соята през 2010 година се движи в тесни граници – между 9 долара за бушел и максимума от 10,70 долара. Перспективите за сезон 2010/2011 година са добри – министерството на земеделието на САЩ очаква производство от 251 милиона тона, което би било едва с 3 % под рекордната реколта, прибрана през 2009/2010 година.

За търсенето на тази култура решаваща роля има Китай. През юни страната е внесла рекордното количество от 6,2 милиона тона, което е повишение с над 40 % спрямо май и с 32 % над вноса през същия месец на 2009 година. Експертите обаче очакват през второто тримесечие тенденцията да се обърне, включително защото местното производство би трябвало да нарасне.

Има опасност от срив на цените, ако вносът намалее по-силно от очакваното, предупреждават анализатори от Barclays Capital, а хубавото време би могло да засили и без това високите очаквания. „Все още има възможност климатичните условия да повлияят производството, особено през юли и август, които са решаващи месеци за соята в Средния Запад на САЩ“, твърдят експертите.

Памук – ключов фактор е Китай

Засега памукът е сред суровините с най-силно представяне. След ценовия спад между март и декември 2008 година памукът поскъпна, а в края на юни цената му достигна 84,7 цента за фунт (454 грама), което е най-високото дневно равнище от март 2008 година. През сезон 2009/2010 година реколтите в САЩ и Китай са слаби, включително защото Тексас, най-големият щат, производител на памук в САЩ, бе засегнат от крайно сухо време. През април пък Индия, вторият в света износител и потребител на суровината, въведе едномесечно спиране на износа.

Складовете се изпразват

За 2010/2011 година се очаква добив от 116 милиона бали памук, което е повишение с 13 % на годишна основа. В края на рецесията търсенето силно се повиши, а количествата в складовете намаляха и за пета поредна година се очаква производствен дефицит. Министерството на земеделието на САЩ изчислява, че 2010/2011 година световните запаси ще продължат да намаляват, достигайки 41,7 % от годишното потребление. През предишния сезон запасите се понижиха до 43,7 % , което бе най-ниското равнище от 1994/1995 година.

Тази тенденция се обяснява с развитието в Китай, който покрива 41 % от търсенето и 31 % от вноса. Текстилната промишленост в страната отново е във възход, което води до недостиг на памук. През май цените на памука достигнаха нов максимум, след което правителството отвори резервите и повиши квотите за внос. Експертите от Barclays Capital очакват тази тенденция да продължи и са оптимистично настроени за пазара на памук.

„Краткосрочния недостиг при предлагането и намаляването на запасите въпреки увеличаването на производството обещават добро бъдеще за цените на памука. Очакваме цените да продължат да се повишават, но с не толкова драматичен темп, колкото през последните 18 месеца“, отбелязват анализатори.

По БТА

*мечи пазар – пазар, характеризиращ се със спад на цените
**бичи пазар – пазар, на който цените се повишават или се очаква растеж

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.