Наводнения в Пакистан, жеги в Русия – променя ли се климатът?

Дупката в Гватемала, погълнала 3-етажна фабрика
Дупката, която се отвори на 29 май в столицата на Гватемала, е с размери 20 м в диаметър и дълбочина над 30 м (виж видео по-долу на страницата). Причината за отварянето вероятно е тропическата буря, която удари Гватемала и Салвадор и предизвика свлачища. В дупката като на кино е потънала 3-етажна фабрика за дрехи, в която е имало поне един човек. Зданието е изчезнало напълно и не се вижда в пропастта. През 2007 г. в столицата недалеч е зейнала друга подобна дупка, малко по-малка. Снимка: ЕПА/БТА

Опустошителните наводнения в Пакистан и горещата вълна в Русия съвпадат с прогнозите за екстремни климатични явления, причинени от глобалното затопляне, макар че не може да се обвинява човечеството за суровите климатични промени, казват учени. Тази година може би ще се окаже най-топлата, откакто се водят надеждни измервания от средата на 19-и век. 2010 ще бъде по-топла от 1998 година, основно в резултат на натрупването на парникови газове от изкопаеми горива, според Световната метеорологична организация на ООН (СМО).

„Винаги ще има екстремни климатични явления. Но изглежда промените в климата засилват тяхната интензивност“, каза Омар Бадур, шеф на програмите за управление на данните за климата към СМО в Женева. Твърде рано е да се говори за човешка вина за отделните атмосферни явления, каза той.

Последните екстремни климатични явления са кални свлачища в Китай или рекордни горещини от Финландия до Кувейт – с което се увеличават доказателствата за промените в климата. Това става във време, когато преговорите в рамките на ООН за нов глобален договор за скъпоструващо ограничаване на парниковите емисии са в застой.

Застрахователната компания Мюних Ре (Munich Re) каза, че според нейната база данни за природни бедствия „броят на екстремните климатични явления като бури и наводнения се е увеличил три пъти от 1980 г. и се очаква тенденцията да се запази“. В най-големите наводнения в Пакистан от 80 години загинаха над 1600 души, а 2 милиона останаха без подслон.

Глобалното затопляне е една от причините за зачестилите екстремни метеорологични явления, заяви Фридрих Вилхелм Герщенгарбе, професор в Потсдамския институт за изследвания на климата. Той изброи горещата вълна и свързаните с нея горски пожари в Русия, наводненията в Пакистан, дъждовете в Китай и пороите в страни като Германия и Полша. „В момента има четири такива климатични явления за последните няколко седмици. Това е много рядко“, каза той.

Екстремните климатични явления и очакваният топлинен рекорд през 2010 г. поставиха под съмнение гледната точка на скептиците, че в света протичат природни изменения, може би причинени от слънчевата активност. Най-голямата суша от десетилетия в Русия предизвика пожари, които почти удвоиха смъртността в Москва до около 700 души на ден, каза служител. Министър-председателят Владимир Путин забрани износа на зърно от 15 август до 31 декември.

Близо 1500 души загинаха при свлачищата и наводненията, причинени от месеци проливни дъждове в Китай, съобщи министерството на гражданската администрация. Бадур каза, че една от причините за засилването на мусонните дъждове в Азия изглежда е страничен ефект от Ла Ниня, студено течение в Тихия океан.

Учени казват, че не може да се хвърли вината за явления като урагани и пясъчни бури единствено върху човешката дейност, на първо място изгарянето на изкопаеми горива, които отделят емисии въглероден диоксид. Въпреки това едно проучване стигна до заключението, че глобалното затопляне е удвоило шансовете за горещи вълни, подобни на изгарящото лятото на 2003 г. в Европа, когато загинаха 35 000 души. Тези температури не могат да бъдат обяснени убедително с природни изменения.

„Възможно е да се използват климатични модели, за да се определи дали човешките влияния са променили вероятността от някои видове екстремни явления“, се казва в последния доклад на група учени към ООН от 2007 г. Докладът сочи, че има поне 90 процента вероятност затоплянето през последните 50 години да е причинено от човешката дейност. Това твърдение е оспорвано от скептиците, които посочват грешки в доклада – например, че топенето на хималайските глетчери е преувеличено. „Затоплянето на климата може да доведе до повече явления от този вид“, каза за руските горски пожари Хенинг Роде, почетен професор по химия на метеорологичните явления в университета в Стокхолм. „Но не може да се направи заключение, че това е причинено от глобалното затопляне“, добави той.

На срещата на ООН за климата в Копенхаген миналата година повечето страни се съгласиха да ограничат повишаването на средната глобална температура до по-малко от 2 градуса по Целзий под нивото на прединдустриалната епоха – трудна цел, тъй като температурите вече са се покачили с 0.7 градуса през 20-ти век. Последният кръг от преговорите за климата на ООН в Бон от 2 до 6 август завършиха с растящи съмнения дали глобален договор за климата може да бъде подписан през 2010 г., както някои държави се надяват, въпреки тежките спорове за поделяне на бремето на вредните емисии.

Лидерът на мнозинството в Сената на САЩ Хари Рийд почти се е отказа от промени в законодателството за климата тази година. САЩ, които са на второ място в света по отделяне на вредни емисии след Китай, са единствената голяма индустриална страна, която няма закон за намаляване на емисиите.

По БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.