Тютюневият дим отстъпва и в Китай, дори в училищата

Пушещо дете в Китай. Снимка: фолаут

В Китай тютюневите компании спонсорират училищата. Повече от половината лекари мъже пушат. А един от сватбените ритуали е булката да запали цигарите на всички гости мъже.

Китай възнамерява до 9 януари догодина да забрани пушенето в обществени помещения съгласно световния антитютюнев договор под егидата на Световната здравна организация (СЗО). Но пушенето е просто начин на живот, така че Китай едва ли ще спази срока и правителството сякаш се е примирило с провала.

Пушенето е свързано със смъртта на най-малко един милион души годишно в Китай. СЗО се позовава на прогноза на професора от Оксфордския университет сър Ричард Пито, че една трета от китайците, които сега са млади, ще умрат заради употребата на тютюн. „Става дума за един от трима абсолвенти на университета „Цинхуа“, един от трима директори в сферата на високите технологии, един от трима инженери, един от трима учени, един от трима политици или военачалници“, казва д-р Сара Ингланд, която ръководи китайския клон на Инициативата за борба с тютюна към СЗО. „Това става въпрос от национален интерес.“

През последните няколко години Китай забрани рекламите на тютюневи изделия по радиото, телевизията и в печата, както и тютюнопушенето на някои места като например самолетите. На Олимпийските игри през 2008 г. Пекин и другите градове домакини бяха свободни от тютюнев дим.

През последните месеци Китай забрани пушенето в павилионите и ресторантите на „Шанхай експо“, а 19-етажното министерство на здравеопазването стана първата сграда на централното правителство, в която бе забранено дименето. Преди няколко седмици властите инструктираха детските градини и началните училища, гимназиите и техникумите да се забрани пушенето и учителите да не палят пред ученици. Но здравните власти все още губят битката с този навик, проникнал във всяко ъгълче на обществото и поддържан от държавния тютюнев монопол. Нивото на потребление на тютюневи изделия не се е променило много, а производството на практика нараства.

По-рано тази година китайските медии гръмнаха със съобщенията за тригодишно момиче, което е страстна пушачка. Снимки в интернет показваха как бузестата Син Явън дърпа от цигара. Майката на детето казва, че Явън започнала да пуши вероятно поради получената травма, след като била блъсната от камион през февруари миналата година. „Преди време ние работихме много усилено и може би сме я пренебрегвали“, казва 33-годишната Гао Шули по телефона. „Детето е много малко и нищо не разбира, но пушенето ще се отрази на цялото й бъдеще.“

Споразумението на СЗО изисква от страните да се борят с тютюнопушенето чрез мерки като повишаване на цените и акцизите на цигарите, задължителни предупредителни надписи върху опаковките и забрана на рекламите на тютюневи изделия. Страните трябва да наложат забрани за пушене в затворени обществени помещения, работни места и публичния транспорт в срок от пет години от влизането в сила на договора, което в случая с Китай е 9 януари 2006 г. Страните трябва периодично да се уведомяват взаимно за положените от тях усилия и Китай трябва да стори същото през януари. Близо 170 държави са подписали договора, включително САЩ, които още не са го ратифицирали.

Създаването на публични пространства, свободни от тютюнев дим, е предизвикателство за много страни: само 17 имат политика за ефективна защита от пасивно пушене, твърди СЗО. Сред тях са Нова Зеландия, Колумбия, Великобритания и Иран. В Китай цигарите се дават като подарък на роднини или като подкуп за чиновници. Даже и в големи градове като Пекин хората пушат в барове и ресторанти, асансьори, хотелски фоайета и правителствени сгради.

Четиридесет процента от чиновниците в източната провинция Цзянсу пушат и изпушват по 12,4 цигари дневно. И всички без 5 процента правят това на работа, сочи изследване на провинциалния център за контрол и превенция на заболяванията. Друго проучване в 31 провинции и градове установява, че близо половината от лекарите мъже са пушачи.

Има и очевиден конфликт на интереси: китайският Държавен тютюнев монопол, която формира тютюневата политика и налага правилата, е същата федерална агенция, която контролира Китайската национална тютюнева корпорация – най-големият производител на цигари в света. Един от резултатите от този парадокс е, че усилията за контрол са откъслечни.

Предупредителните надписи по цигарените опаковки в Китай са с дребен шрифт и заемат само една трета от дизайна, което според критиците не отговаря на изискванията на договора на СЗО. Повишаването на акцизите върху тютюна се поема от компаниите и изобщо не засяга пушачите. Администрацията на Държавния тютюнев монопол не отговори на молбата за коментар. Според Джудит Маккей от Световната фондация за белите дробове позицията на тази администрация винаги е била съсредоточена върху възможния икономически удар при повишаване на акциза върху цигарите, като обяснява, че това ще намали приходите на правителството и ще лиши от работа фермерите, отглеждащи тютюн.

Мнозина експерти са на друго мнение. Повишаването на акциза върху един пакет цигари с един юан (0,15 долара) би увеличило приходите в държавната хазна със 17 милиарда долара и би намалило броя на пушачите с 3,4 милиона, се твърди в изследване на Тевей Ху, пенсиониран професор по икономика на здравеопазването в Калифорнийския университет „Бъркли“.

Генералният директор на китайската Национална тютюнева корпорация Цзян Чънкан каза през януари, че за миналата година компанията има 513 милиарда юана (76 милиарда долара) от печалба и акцизи, което е 12-процентно увеличение спрямо предходната година. Тютюневите компании казват, че спонсорирането на училищата е техен начин да върнат нещо на обществото.

За честването на Международния ден на детето на 1 юни учениците от начално училище, спонсорирано от прочутата цигарена компания „Хунта“, били заведени на обиколка във фабрика за цигари в североизточния град Шънян, се казва в съобщение на уебсайта TobaccoChina Online. В друго училище на видно място има лозунг „Талантът произлиза от тежкия труд, тютюнът ви помага да се реализирате“.

По БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.