Кръстът на покойния Лех Качински разединява поляците

Мемориалът в памет на Лех Качински и другите жертви на катастрофата. Снимка: кату

„Вие за или против кръста сте?“, се питат един друг поляците, събрали се на разгорещена дискусия пред президентския дворец. Този въпрос е в сърцевината на настоящия спор, разделил поляците, главно по линията на поколенията.

Разпятието бе поставено пред двореца в памет на Лех Качински скоро след самолетната катастрофа на 10 април в Русия, в която той и още 95 души загинаха. Опитите кръстът да бъде преместен в църква наблизо срещнаха яростна обществена съпротива по-рано този месец, когато демонстрантите влязоха в сблъсъци с полицията.

Сега на мястото пред двореца, станало хлъзгаво от восъка на кандилата, поляците се събират да се молят, спорят и произнасят речи. Дискусията за това разпятие е отражение не само на разделението в мненията за политическото наследство на покойния президент, но и на пропастта между поколенията, която разделя младите поляци от техните консервативни по-възрастни сънародници.

Поддръжниците на Качински казват, че покойният президент не е получил полагащото му се уважение и след смъртта си все още „е оплюван“ от своите политически опоненти. Сред редиците им личат възрастни жени, които полагат пред кръста кандила, цветя и патриотични поеми. Те обвиняват младите поляци в неуважение и невежество.

Младите се обявяват за разделение на църквата и държавата, като казват, че разпятието няма място пред официална сграда. Отдадена на каузата група демонстранти лагерува на мястото и твърди, че брани разпятието, докато бъде изграден постоянен мемориал за жертвите от катастрофата. Те седят на сгъваеми столове пред лозунги, на които пише: „Ние не забравяме! Ние протестираме!“

Във вторник се навършиха четири месеца от трагичната катастрофа, шокирала страната и обединила поляците отвъд политическите разделения. Но споделената скръб премина в омраза, след като се възродиха старите политически и поколенчески различия. Под погледите на любопитни минувачи и притеснени туристи хората пред двореца, групирани по двойки, обсъждат достойнствата на кръста на висок глас и понякога с вулгарен език.

„Това не е руска колония!“, изкрещява сред тълпата възрастен мъж, като има предвид водещата роля на Русия в разследването на катастрофата. „Всяко правителство е господар на своя територия“, извиква в отговор друг мъж, защищавайки правото на Москва да разследва злополуката, станала на нейна територия.

„Има прояви на неуважение към възрастните“, казва пенсионерката Ева Жак пред ДПА. „Навсякъде чуваме, че [защитниците на кръста] са фанатици, но никой не показва как са третирани възрастните и как пияниците ги плюят“. Четиринайсетгодишният Рафал е на друго мнение. „Аз съм атеист и мисля, че кръстът трябва да бъде преместен в църква, казва той. Там е точното място и е по-безопасно за хората тук“.

В понеделник полски потребители във „Фейсбук“ се заканиха да пренесат разпятието и да протестират срещу отказа на властите да решат проблема. До полунощ няколко хиляди, предимно младежи, се събраха пред президентския дворец и скандираха: „В църква!“

Имаше отделни блъскания и бутания между привърженици и противници на кръста, но настроението остана празнично и същевременно непочтително. Разпятието си беше на място във вторник сутринта и пред двореца се събра нова тълпа, за да продължи дебатите.

Един от поддръжниците на кръста се обърна миролюбиво към хулителите си: „Вие се забавлявахте, вие танцувахте, наричахте ме мръсен [неприлична дума], но това не ме засегна. Прощавам ви“, каза възрастният мъж и добави: „Нека най-сетне започнем да си говорим“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.